Aglomerația „tradițională” s-a instalat din nou pe DN1. Circulația pe sensul spre Brașov, infernală
După numărul de maşini de pe DN1, la Comarnic și în Bușteni, părea că abia acum vin sărbătorile.
În Brașov, cei care au petrecut acolo Revelionul s-au întâlnit cu cei care au vrut să vadă muntele la început de an. Singurul regret a fost că zăpada nu a fost de găsit.
Drumul Național 1, pe sensul spre Brașov, a arătat la prânz de parcă începea vacanța de sărbători. Aici, în apropierea localității Comarnic, se circulă cu mare dificultate, s-au format cozi de mașini pe câțiva kilometri buni.
Femeie: „Sperăm să ajungem până diseară. Ne aștepam să fie aglomerat pe celălalt sens”.
Reporter: Cu cât mergeți la oră, vă rog?
Șofer: „Acum, zero. Mai încolo, 2-3 kilometri”.
La fel de greu s-a circulat și în Bușteni. Sute de oameni s-au aliniat cu mașinile pe drumul către stațiunile de pe Valea Prahovei, ca să se bucure de ultima zi liberă și de vremea bună. Majoritatea erau din București, dar au fost și unii care au fost nevoiți să o ia pe această rută ca să ajungă, de pildă, la Cluj.
Reporter: O plimbare de o zi?
Șofer: „Da, da. După atâta mâncare, un pic de mișcare nu strică”.
Reporter: Ce faceți cât așteptați?
Șofer: „Cântăm, dansăm”.
Aglomerație a fost și în stațiuni
Aglomerație a fost și în stațiuni, dar și în centrul Brașovului, unde încă este deschis târgul de Crâciun. Aici și-au dat întânire cei care au mers pentru o zi la munte cu cei care au petrecut Revelionul în împrejurimi. Cei din urmă au făcut bilanțul cheltuielilor.
Tânăr: „Banii sunt prietenii noștri. Nu ne-am mai gândit la bani, la rate, la credite, să începem anul cu bucurie. Nu mai contează, important e că e a fost un Revelion pe cinste”!
Discuții despre câți bani au cheltuit turișitii de Revelion au existat și în Poiana Brașov, printre cele mai scumpe locuri din țară.
Reporter: Care e bugetul?
Tânăr: „Două mii, trei mii de euro”.
Reporter: Asta însemnând cazare, distracție, masă?
Tânăr: „Exact, exact”.
Tânăr: „Nu cred că bugetul este o problemă. Dacă vrei să petreci, petreci. 1.000 - 1.500 de euro, până la urmă, banul este făcut să circule”.
Singurul regret al celor care au petrecut în Poiana Brașov a fost că nu s-au putut bucura de zapadă, așa cum au făcut-o, de pildă, cei care au mers la Păliniș, în județul Sibiu.
Acolo, stratul de 50 de centimetri de zăpadă artificială de pe pârtii a rezistat temperaturilor ridicate.
Silvia Albu, turistă: „Ne bucurăm că e puțină zăpadă pe pârtii și ne bucurăm de schi, totuși”.
Iulian Bratu, turist: „Patru zile avem deja de când venim, urcăm în fiecare zi, ne bucurăm de zăpadă, ne bucurăm, că e frumos”.
Aici sunt în special familii cu copii, aflați în vacanță până la sfarșitul săptămânii.
Crina Ivancea, turistă: „Da, foarte mult. Mi-aș mai dori să mă eliberez mai mult, să stau cu frații mei și să mă dau cu placa mai mult. Cine știe, poate toată luna ianuarie”!
La Păltiniș, cartelele valabile o zi pentru instalațiile de transport pe cablu costă 140 de lei pentru adulți și 110 de lei pentru copii. Lecțiile de schi se plătesc cu 150 de lei pe oră.
Reporteri: Marius Buga, Ana Maria Barbu, Electra Ghiza