Omul de afaceri Avraham Morgenstern, dat în urmărire internațională, a fost prins în Buenos Aires

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 14 Decembrie 2017 07:50
Categorie: Actualitate

Avraham Morgenstern, fostul partener de afaceri al lui Radu Mazăre dat în urmărire internațională a fost prins, în cursul nopții de miercuri spre joi, în Buenos Aires, Argentina.

Morgenstern se află sub control judiciar, şi avea interdicţia de părăsi ţara. Este anchetat în dosarul în care procurorii DNA îl acuză că i-ar fi dat mita lui Radu Mazăre ca să îl ajute să câştige licitaţia pentru construirea campusului social din Constanța.

În urma activităților investigative complexe și a informațiilor furnizate de Serviciul Urmăriri al Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, Avraham Morgenstern, urmarit internațional de autoritățile române, a fost localizat și reținut, în cursul acestei nopți, în Buenos Aires, Argentina.

Mulțumim pentru excelenta cooperare polițienească a reprezentanților instituțiilor de aplicare a legii din peste 26 de state partenere ENFAST, în special colegilor din Spania și Germania, dar și partenerilor interni.

Schimbul de date și informații a avut loc prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din Poliția Română, iar operațiunea s-a derulat cu sprijinul Europol, Interpol si U.S. Marshall”, se arată într-un comunicat al poliției.

Avraham Morgenstern

În momentul depistării, Avraham Morgenstern a prezentat pentru legitimare, documentele de identitate ale unui conațional. În prezent, se derulează procedura legală în astfel de situații.

Omul de afaceri se afla la jogging în momentul în care a fost prins şi a încercat să îşi ascundă identitatea. Poliţiştii spun că milionarul se stabilise în Argentina de câteva luni perioada în care ar fi fost vizitat des de rude şi apropiaţi. Imediat după ce a fost prins, Morgenstern a fost dus la o secţie de poliţie din Buenos Aires, unde poliţiştii argentinieni împreună cu cei romani i-au confirmat identitatea şi l-au reţinut.

Morgenstern a dispărut înainte că instanţa să dea o decizie definitivă în dosarul în care era acuzat că ar fi păgubit statul roman cu 10 milioane de euro. Avraham ar fi trebuit să se prezinte pe 8 mai la secţia 6 de poliţie însă nu a apărut. Poliţistul care îl supraveghea NU ar fi anunţat instanţă despre dispariţia omului de afaceri. Ba mai mult, ar fi încercat să îl caute pe cont propriu.

Mai mult, raportarea s-ar fi făcut târziu şi abia după ce omul de afaceri a lipsit inclusiv de la un termen din proces. Atunci magistraţii le-au cerut explicaţii poliţiştilor pentru dispariţia omului de afaceri, mai ales că el era pus sub control judiciar. În prezent Avraham Morgenstern aşteaptă la Buenos Aires că Ministerul de Justiţie de la noi să demareze procedurile de extrădare.

În 11 august, Curtea de Apel Bucureşti a decis condamnarea omului de afaceri Avraham Morgenstern la 8 ani de închisoare, iar firma acestuia, SC SHAPIR STRUCTURES SRL, va trebui să achite statului suma de 320.000 de lei, decizia fiind definitivă.

În rechizitoriul din februarie 2015, procurorii DNA arătau că, în perioada 2009 - 2014, Morgenstern, în calitate de administrator al Shapir Structures, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa şi Confort Urban Constanţa şi nici facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte. Aceste activităţi au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro, se mai arată în documentul DNA.

La data trimiterii în judecată, procurorii au dispus punerea sub sechestru a bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Morgenstern Avraham şi SC Shapir Structures S.R.L., în valoare totală estimată de circa 2,8 milioane lei şi a patru imobile situate în municipiul Constanţa, neevaluate.

Încă un personaj cu probleme penale dispare miraculos, deşi era supravegheat de poliție
Încă un personaj cu probleme penale dispare miraculos, deşi era supravegheat de poliție
VIDEO PROTVPLUS.RO
incendiu Buzău
Femeie din Buzău moartă în incendiul care i-a cuprins casa. Suspiciunea pompierilor
Al 11-lea deces din cauza gripei - un bărbat de 60 de ani. Recomandările medicilor
Mesajul unui miner revoltat pentru premierul Dăncilă: ”Suntem praf, coană Viorica”
Rezultate LOTO 6 din 49 - 17 ianuarie 2019. Numerele căștigătoare
Kilogramele în plus pot duce la pierderea jobului. Cazul unei femei de 150 de kg
Theresa May trebuie să prezinte un nou plan de Brexit până pe 21 ianuarie
vanatoare, tiriac, balc, gonac
Măsuri fără precedent pentru vânătoarea lui Țiriac de la Balc. Localnicii, revoltați
Fenomen îngrijorător. Greșeala pe care o fac elevii şcolilor de şoferi
Rasună drujbele în Poiana Braşov. Pericolul apărut din cauza ninsorilor abundente
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Metroul va avea panouri de siguranță, însă nu în toate stațiile
Începe procesul penal al lui Ilie Năstase. Fostul tenismen, judecat pentru 2 acuzații
Analiști, despre condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept