Afacerile cu ceainării au înflorit. Care sunt sortimentele preferate de români
Românii încep să descopere plăcerea de a savura, pe îndelete, o cană cu ceai. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în ultimii 10 ani, importurile au crescut cu 76 la sută.
În acelaşi timp, afacerile celor care au investit în ceainării au prins avânt, iar numărul acestor localuri aproape s-a dublat.
Cu miliarde de consumatori în întreaga lume, în fiecare an, ceaiul a depăşit de mult stadiul de remediu împotriva gripei.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În ceainării, clienţii găsesc câteva mii de sortimente - la modă, fiind anul acesta cele artizanale făcute din amestecuri extravagante de flori şi plante.
În trend se menţin şi ceaiurile "blooming" care înfloresc - făcute prin împletirea frunzelor de ceai uscate în jurul mai multor flori, originare - în general - din China.
"Practic este o bilă din plante de ceai iar înăuntru poate avea una sau mai multe flori. Pentru un efect maxim, aveţi nevoie de un recipient din sticlă, plin cu apă clocotită. Apoi, puneţi înăuntru bila de ceai şi priviţi cum înfloreşte."
Client: "E foarte bun. E spectaculos şi povestea cu înflorirea e esenţa din noi, bei un ceai la care simţi înflorirea."
În funcţie de modul de prelucrare, ceaiul poate fi verde, galben, negru sau alb. La acestea se pot adăuga fructe, flori sau condimente şi de aici miile de varietăţi. În această ceainărie - din centrul istoric al Brașovului - clienţii pot alege, de pildă, între ceaiul negru afumat, cel cu ulei de bergamota şi cel din orez.
Client: "Un gust absolut fenomenal şi neaşteptat, de boabe de orez prăjit. Merită încercat, neapărat."
Valentin Bărbat, administrator ceainărie: "Există o educare a consumatorului care s-a făcut în mulţi ani de zile, de a se consuma un ceai de calitate, un ceai vrac din plantă de ceai camellia sinensis. Putem spune că ceaiurile de fructe au o pondere destul de însemnată, cam peste 50%, dar urmează îndeaproape ceaiurile verzi".
În ultimii 10 ani, consumul de ceai în România aproape că s-a dublat. În 2017, valoarea importurilor a depăşit 5 milioane de euro. Iar pentru că apetitul românilor pentru această licoare a crescut - s-au înmulţit şi ceainăriile.
Cristiva Gavriluță, sociolog: "Oamenii au redescoperit valoarea relaţiei în jurul unuei ceşti de ceai. Creşterea numărului de ceainării acest lucru îl punctează."
Şi afacerile magazinelor care vând ceaiuri au înflorit.
Vânzătoare: "Asta are aromă de ciocolată albă."
Client: "M-ar interesa ceva mai amar."
Vânzătoare: "Mai puternic aromat?"
Client: "Da....ceva mai de fructe...ibiscus, vişine...da da".
Cunoscătorii recomandă consumul de ceai fără îndulcitori. Cine vrea totuşi să îl îndulcească - poate folosi mierea de salcâm, singura care nu îi modifica gustul. Ceaiul negru poate fi însoţit de puţin lapte.
Fiecare tip de ceai are un timp şi o temperatură proprie de infuzare, care, dacă sunt depăşite îl fac amar.