Aeroportul Otopeni își reia activitatea treptat. Unde avem voie să zburăm în această perioadă

Ultima actualizare: 26-05-2020 23:26

Activitatea de pe aeroportul Otopeni, cea mai importantă poartă aeriană a României, se reia treptat.

Marți au fost 33 de avioane care au aterizat și au decolat, iar cei mai mulți pasageri au fost români care vor să ajungă la muncă în Italia, Portugalia sau Germania. Deși unele companii aeriene vând bilete și anunță reluarea zborurilor din iunie, ele depind de decizia Guvernului român de a renunța la restricțiile pentru zborurile internaționale.

Luni au fost zboruri din și spre Suedia, Italia, Belgia, Olanda, Italia ori Portugalia. Sunt curse de repatriere sau de transport internațional pentru muncitori, acceptate de autorități ca excepție de la lege în condiții speciale.

Tarom zboară și spre Grecia, dar are și curse interne, iar marți un avion a decolat spre Timișoara. Primele curse internaționale normale ar putea fi introduse din 29 mai.

Air France și KLM intenționează să zboare după orar, mai întâi cu câteva curse pe săptămâna, din 3 iunie. Oficialii Wizz Air au declarat că păstrează restricțiile de zbor până pe 29 mai, iar Blue Air a anunțat că va zbura de la începutul lunii iulie.

Planurile companiilor se pot însă lovi de decizia Guvernului român de a prelungi restricțiile.

Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Companiei Aeroporturi București: "Totul depinde de ce va decide guvernul față de această restricție. Încep cu 2-3 curse pe săptămâna, intenția să se ajungă rapid la ce se întâmpla anul trecut pe vremea asta, desigur dacă autoritățile vor ridica restricțiile de operare între România și țările respective".

Partea bună este că România nu are niciun aeroport pe lista neagră a autorităților aeriene internaționale pentru că măsurile de igienă și distanțare au fost luate la timp.

Totuși, pasagerii care vor să zboare trebuie să ia în considerare că anumite țări vor impune anumite condiții la aterizare: izolarea sau carantină pentru 2 săptămâni.

Potrivit unor estimări sunt foarte mulți români care așteaptă reluarea curselor internaționale normale ca să ajungă în țară. Ar fi 10 mii de români în Marea Britanie și 8 mii în Madrid care vor să vină în România cu primele zboruri.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO