Aeroportul Băneasa se redeschide. Zborurile comerciale vor fi operate doar de o singură companie aeriană
Cu un număr tot mai mare de pasageri, similar cu cel înregistrat în anii de dinainte de pandemie, aeroporturile din întreaga țară se pregătesc pentru o vară aglomerată.
După o lungă așteptare, în București, Aeroportul din Băneasa se deschide pentru cursele comerciale, în mai puțin de două săptămâni. Zborurile aparțin unei singure companii, însă autoritățile speră să fie atrase și altele, care să preia din fluxul de pasageri de pe aeroportul Otopeni. În paralel, au fost anunțate investiții pentru cele mai mari aeroporturi din țară.
După aproximativ 11 ani de pauză, primele aeronave, operate de o companie aeriană din Italia, vor ateriza și decola de pe Aeroportul Aurel Vlaicu din Băneasa. Pentru moment, sunt programate săptămânal patru zboruri pe ruta București-Roma.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Valentin Iordache, purtător de cuvânt Aeroport Henry Coandă: „Deschiderea curselor regulate de la începutul lunii iunie, operate numai de această companie”.
În momentul de față, pe Aeroportul din Băneasa au loc doar câteva zboruri private, dar și chartere săptămânale spre Antalia, Tunisia și Hurghada. Peste 66 de milioane de lei au investit autoritățile în modernizarea celui mai vechi aeroport de la noi, în speranța că vor atrage cât mai multe companii aeriene. O problemă va rămâne zgomotul creat, pentru că zona este înconjurată de multe cartiere și clădiri de birouri.
Potrivit datelor oficiale, Aeroportul din Băneasa are o capacitate de peste 350 de pasageri pe an, iar pentru 2023, autoritățile estimează puțin peste 100.000. Asta înseamnă că anumite curse de pe Aeroportul Otopeni vor fi operate aici, mai ales în perioada vacanței. Rămâne de văzut care vor fi companiile aeriene dispuse să investească și să suporte noi costuri.
Situația la nivel național
În paralel, traficul aerian de pe Aeroportul Henry Coandă din Otopeni a crescut cu aproximativ 40 de procente în primele patru luni, față de aceeași perioadă din 2022. Pentru a face față volumului mare de trafic, aeroportul a inaugurat o nouă platformă de parcare a aeronavelor, după o investiție de peste 20 de milioane de lei. Zona va permite aterizarea pe timp de noapte a unui număr mai mare de avioane, în timp ce pasagerii nu vor mai pierde atât de mult timp, înainte de zbor.
Tot la Otopeni a fost schimbate și benzile de bagaje și înlocuite cu unele noi, care nu se mai blochează și aduc în timp util lucrurile pasagerilor.
Cu un număr record de peste un milion de pasageri, Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca își va extinde Terminalul Plecări. Aici urmează să fie construite mai multe porți de îmbarcare pentru zborurile externe.
Mircea Avram, membru Consiliu Administrație Aeroport Cluj-Napoca: „Aeroportul Cluj este un pol de dezvoltare al Clujului și al Transilvaniei, iar anul acesta vor fi investiții de peste 90 milioane de euro. Investițiile aduc dezvoltare. Vedem că autostrăzi nu avem să putem ajunge de la Cluj la Viena, în schimb orice dezvoltator vine aici cu avionul”.
Peste trei milioane de pasageri ar urma să tranziteze în acest aeroportul din Cluj-Napoca, un trafic similar cu cel înregistrat înainte de pandemie.
Sursa: Pro TV
Etichete: zboruri, aeroportul baneasa, curse, baneasa,
Dată publicare:
17-05-2023 19:48