VIDEO. Prima aeronavă NATO de supraveghere a ajuns la București. Avioanele AWACS se află în misiune
Aeronave din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control (AWACS) au aterizat, marţi, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.
Un avion AWACS are capabilitatea de a supraveghea o zonă mai mare decât suprafața României, iar trei astfel de aeronave pot obține informații din întreaga Europă centrală.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Aeronavele AWACS pot zbura la altitudini ameţitoare de 10 – 12.000 de metri, și pot să detecteze avioane inamice, nave sau vehicule terestre de la 400 de kilometri distanță, ceea ce le oferă protecție împotriva unor eventuale atacuri cu rachetă.
Pe baza informațiilor obținute de radarul AWACS, comandanții alianței pot trimite apoi avioane de vânătoare sau de atac, la sol, în spațiul de luptă.
”Avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) au ajuns la București, de unde vor transmite NATO informații despre orice mișcare tactică și operațională de la granița Alianței. În contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO va monitoriza activitatea militară pe flancul estic, cu ajutorul aeronavelor AWACS. România și Aliații sunt în siguranță!” - a transmis pe Facebook ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.
Cel puțin trei aeronave AWACS se află, marți, pe teritoriul României.
Zborul uneia dintre aeronave, al cărui cod este NATO01, era marți dimineață cel mai urmărit zbor din lume pe platforma publică flightradar24.
Potrivit Ministerului Apărării, aceste aeronave au ajuns în România în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre.
Instituţia a precizat că, pentru a răspunde la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezenţa aeriană în Flancul Estic al Alianţei cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere şi avioane cisternă.
”Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele ruseşti în aropierea graniţelor NATO. Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul Alianţei”, a mai precizat ministerul.
Avionul AWACS poate detecta alte aparate de zbor de la sute de kilometri depărtare
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, vineri, într-o postare pe Facebook, că aeronava AWACS poate detecta avioane de la sute de kilometri depărtare, ”contribuind categoric la apărarea teritoriului NATO şi, implicit, al României”.
Mircea Geoană a apreciat că ”acest ochi atotvăzător din cer va furniza României, prin NATO, informaţii critice, în timp real, despre orice mişcare tactică şi operaţională şi va sprijini sistemul Alianţei de alertă rapidă”.
”Cerul şi teritoriul României sunt in deplină în siguranţă”, a adăugat Mircea Geoană.