Adrian Nastase poate fi eliberat conditionat. Hotararea instantei nu este definitiva si poate fi contestata

Ultima actualizare: 26-07-2014 07:27

Adrian Nastase a aparut la Judecatorie cu o barba carunta, infatisare diferita de cea cu care ne-a obisnuit. Fostul premier a cerut sa fie eliberat conditionat, iar magistratii au fost de acord.

Nastase a ispasit mai mult de o treime din pedeapsa si a scris trei lucrari stiintifice. Procurorii DNA se opun insa acestei eliberari. Potrivit acestora, Adrian Nastase nu ar fi dat si dovezi de indreptare si nu ar fi oferit garantia ca nu va savarsi alte infractiuni.

Avocatii fostului premier au aratat in fata judecatorului de caz ca raportul este corect intocmit si ca Nastase a executat fractia de pedeapsa, astfel ca potrivit normelor vechiului Cod de procedura penala, acesta poate fi eliberat. Aparatorii lui Nastase au spus ca acesta a executat chiar zile in plus de inchisoare peste fractia prevazuta de lege, astfel ca nu se poate pune in discutie imposibilitatea eliberarii sale. Totodata, avocatii au reamintit seria activitatilor pozitive ale clientului lor pe parcursul celor doua perioade de detentie, respectiv faptul ca a participat la diverse activitati culturale si educative din penitenciar, precum si faptul ca acesta a fost chiar lector la unele dintre seminarii.

Astfel, au aratat avocatii, prin activitatile intelectual-culturale la care a participat sau pe care le-a sustinut in penitenciar, clientului lor ii este asigurata reinsertia sociala dupa eliberare, avandu-se in vedere si calitatea personala a lui Adrian Nastase. Pe de alta parte, unul dintre avocatii acestuia, Viorel Ros, a reamintit judecatorului de caz "lucrurile benefice" pe care le-a facut pentru tara politicianul Adrian Nastase, respectiv aderarea Romaniei la NATO sau infiintarea DNA. Avocatii au mai aratat ca Nastase, pe parcursul celor doua perioade de detentie, nu a primit nici macar o mustrare din partea angajatilor penitenciarului.

La randul sau, procurorul DNA prezent la sedinta a sustinut in fata judecatorului ca trebuie respinsa propunerea de eliberare conditionata, ca neintemeiata, pentru ca "imprejurarea ca persoana a indeplinit fractia nu-i confera acesteia un drept". Concret, a aratat procurorul, Adrian Nastase nu are dreptul de a fi eliberat, ci doar posibilitatea, iar conditiile eliberarii conditionate ale acestuia nu sunt pe deplin indeplinite, in opinia DNA.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO