Adrian Iovan a fost inmormantat in prezenta a 1000 de oameni. Un elicopter a aruncat valuri de flori peste mormant

×
Codul embed a fost copiat

Peste 1.000 de oameni au asistat vineri dupa-amiaza, in Bucuresti, la funeraliile pilotului Adrian Iovan, intre cei prezenti fiind rude, prieteni, fosti colegi, dar si curiosi, cersetori si oameni ai strazii care sperau sa primeasca de pomana.

Slujba de inmormantare a avut loc, incepand cu ora 13.00, la Biserica "Sf. Ilie", aleasa pentru ca Sfantul Ilie este considerat protectorul Fortelor Aeriene Romane si, implicit, al celor aflati la mansa. Sute de oameni venisera la biserica, pentru slujba, cu mult inainte.

Dintre apropiatii pilotului decedat in accidentul lui Apuseni, la funeralii au fost prezenti fosta sotie a acestuia, Romanita Iovan, fiica dintr-o casatorie anterioara, mama acesteia si ultima partenera de viata a celui disparut.

Au venit, de asemenea, sa-si ia ramas bun de la Iovan prieteni, fosti colegi, aviatori, avocatul sau si multi oameni care nu l-au cunoscut - parte din ei pentru a aduce omagiul cuvenit "unui erou", iar altii, din simpla curiozitate.

Putin dupa ora 14.00, sicriul de culoare maron, acoperit, a fost scos din biserica, in aplauze, iar cortegiul funerar a plecat spre Cimitirul Bellu Catolic.

Citește și
instructor
"A fost un profesionist de elita". Marturiile celor care i-au fost apropiati lui Adrian Iovan, La Maruta
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

Un elicopter a aruncat valuri de flori peste mormant

Pentru transportarea la cimitir a miilor de flori aduse de cei veniti la biserica, familia pilotului a apelat la un camion.

Pe traseul spre Bellu Catolic, circulatia a fost dirijata de politisti de la Rutiera, aflati in strada conform rutinei de serviciu, si nu solicitati special pentru aceste funeralii.

La cimitir asteptau alte sute de oameni, intre care 28 de localnici din Apuseni, participanti la misiunea de salvare de dupa accident, dar si alti curiosi - multi veniti cu copiii -, cersetori si oameni ai strazii in asteptare de pomana - bani ori de-ale gurii. Pentru a fi mentinuta ordinea, in cimitir au fost atat bodyguarzi angajati de familia lui Iovan, cat si politisti.

Adrian Iovan a fost inmormantat dupa canoanele Bisericii Ortodoxe si cu onoruri militare. S-au trase trei salve de arma, a fost intonat imnul national, iar un elicopter a aruncat valuri de flori peste mormant.

Sicriul a fost coborat, in jurul orei 15.45, intr-un loc de veci aflat langa cel unde e inmormantat tatal lui Iovan.


Adrian Iovan, comandantul cazut la datorie dupa ce s-a dedicat aviatiei, a fost inconjurat joi de familie, dar si de camarazii sai - oameni curajosi ale caror chipuri au fost brazdate de lacrimi. 

"Albert a vrut sa-l sune pe tatal sau si i-am explicat ca o poveste, cum ii plac lui eroii si cum eroii fac bine. Plange ca tatal lui e un erou si ca a murit pentru a salva oameni.", a spus Romanita Iovan.

"Liber, capitane!" -  Mai bine de 30 de ani a fost mesajul pe care il astepta Adrian Iovan inainte sa i se permita sa plece in cursa. Colegii i-au adus coroane pe care se odihneau chiar aceste cuvinte. 

Adrian Iovan a fost inmormantat la cimitirul Bellu catolic

Trupul neinsufletit al comandantului a fost depus la Scoala de Aviatie, acolo unde Adrian Iovan le impartasea din secretele unei cariere de succes tinerilor aviatori.

Cu ultimele puteri, fiica sa, s-a ocupat de organizare. In brate a tinut strins un tablou al tatalui ei si cu greu a suportat momentul in care a fost scos pe brate de colegii aviatori.

Fiul pilotului, de numai 8 ani, a fost tinut departe de aceste scene. Cea de-a doua sotie a lui Iovan a povestit ultima conversatie dintre Albert si fostul ei sot.

"Albert a vorbit in seara de dinainte de eveniment cu el inainte sa se culce a doua seara, eu stiam, ca stiu de cate ori pleaca in zbor, m-a sunat inainte sa se culce. A aflat de aterizarea fortata si aveam speranta ca vor fi toti bine, din pacate s-a intamplat. A doua zi de dimineata, Albert a vrut sa-l sune pe tatal sau si i-am explicat ca o poveste, cum ii plac lui eroii si cum eroii fac bine....plange, ca tatal lui e un erou si ca a murit pentru a salva oameni. Acest lucru il stie Albert.", a declarat Romanita Iovan.

Aviatorii, care sunt oameni mari si stiu cat de dureroasa a fost plecarea lui Adrian Iovan, sunt revoltati ca autoritatile au intarziat cautarea aeronavei dupa tragicul accident aviatic din Apuseni.

"El trebuia sa stea acasa, sa-si vada de copilul lui, sa-si duca copilul in parc, sa-l ia de la scoala si sa aiba grija de nepotul lui", a declarat Lucian Tudor, instructor de zbor.

Adrian Iovan facea voluntar aceste zboruri cu avionul mortii BN2. Tocmai de aceea, pentru cei tineri, el va ramane un model.

''Adi Iovan si-a facut meseria cu profesionalism desavarsit. Adi Iovan a fost copilot, comandant, instructor, Adi Iovan a facut o parte dupa pensie activitate voluntara la academia de aviatie sa invete elevi si studenti.", a declarat Stefan, comandant de zbor.

Dupa ce a parasit pentru ultima data Scoala de Aviatie, Adrian Iovan a fost depus la Biserica Sfantul Ilie Rahova, acolo unde si cei care nu l-au cunoscut au vrut sa-i aduca un omagiu.

Fostii colegi i-au adus un ultim omagiu lui Adrian Iovan

Argentina Radulescu, fosta colega: "Am fost colegi, am zburat o perioada la Tarom. Un om deosebit, deosebit. E o tragedie."

Rodica Matache, fosta colega: "Un om foarte bun. Mi-a fost sef. Un om nemaipomenit, sufletist, alaturi de oameni, sprijinea, ajuta cu cat putea. Ce parere aveti de modul in care a sfarsit? Dureros, jignitor, inuman. Dumnezeu sa-l odihneasca."

Un ultim omagiu i-au adus si cei pentru care a fost mai mult decat un coleg si un bun pilot.

Alina Avram: "Domnul Iovan este nasul baiatului meu. Un om minunat. N-as fi crezut ca viata se poate sfarsi asa si mai ales a lui. Pentru noi ramane un erou. Si-a iubit meseria, si-a iubit meseria, pentru asta s-a jertfit."

La inmormantarea lui Adrian Iovan au participat si motii din Horea, cei care au facut tot posibilul sa il mai prinda in viata. 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Tatal copilotului Razvan Petrescu povesteste cosmarul prin care a trecut ore bune dupa ce fiul l-a sunat din avionul cazut
Tatal copilotului Razvan Petrescu povesteste cosmarul prin care a trecut ore bune dupa ce fiul l-a sunat din avionul cazut

Cat de greu poate fi pentru un parinte sa primeasca un telefon in care fiul sau il anunta ca s-a prabusit cu avionul si este grav ranit? Tatal copilotului Razvan Petrescu a trecut prin acest cosmar.

"A fost un profesionist de elita". Marturiile celor care i-au fost apropiati lui Adrian Iovan, La Maruta

Cel care i-a fost instructor lui Adrian Iovan a povestit La Maruta despre fostul sau elev. El a spus ca pilotul a facut o aterizare incredibila, printre copaci, in conditiile date.

Povestea pilotului Adrian Iovan, eroul care a salvat 5 vieti prin sacrificiul suprem
Povestea pilotului Adrian Iovan, eroul care a salvat 5 vieti prin sacrificiul suprem

Eroul ultimelor 24 de ore are un nume, iar acest nume este pe buzele tuturor: Adrian Iovan. Comandantul, in varsta de 54 de ani, si-a lasat copii orfani de tata si prin sacrificiul suprem a salvat alte 5 vieti.

Principala ipoteza a expertilor in cazul tragediei din Apuseni. Cei 7 erau deja condamnati, fara sa stie acest lucru
Principala ipoteza a expertilor in cazul tragediei din Apuseni. Cei 7 erau deja condamnati, fara sa stie acest lucru

Avionul medical pilotat de Adrian Iovan a fost doborat de gheata. Este principala ipoteza a expertilor din domeniu, in conditiile in care ancheta abia a inceput si se desfasoara in conditii foarte grele, la 1.400 de metri altitudine.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.