Eusebiu Stefanescu a murit. Ion Dichiseanu: "Avea o noblete sufleteasca, era nascut cu aceasta mare calitate"

×
Codul embed a fost copiat

Eusebiu Stefanescu a murit, in noaptea de sambata spre duminica, la varsta de 70 de ani. Actorul a murit la Spitalul Militar din Bucuresti, a declarat sotia acestuia, Vali Stefanescu.

"Avea o tumore care s-a dovedit a fi cancer. A facut radioterapie, dar tumora s-a extins", a spus sotia actorului, precizand ca acesta a murit in urma unui stop cardio-respirator.

Eusebiu Stefanescu fusese diagnosticat de medici cu o tumoare la cap, in anul 2013, iar pana acum actorul a fost operat de trei ori. Prima interventie chirurgicala a suferit-o in 2013, urmand apoi alte doua operatii, in luna ianuarie 2014.

Considerat drept unul dintre cei mai buni recitatori din tara, Eusebiu Stefanescu s-a nascut la Ploiesti, pe 3 mai 1944. A fost actor, poet, scriitor, teoretician si practician al artei vorbirii si al artei scenice. A jucat pe scenele Teatrului din Ploiesti, Teatrului Mic si Teatrului National din Bucuresti.

Citește și
Leonard Nimoy - 6
A murit Leonard Nimoy, actorul care l-a jucat pe Spock in "Star Trek". Ultimele cuvinte: "Live long and prosper"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Eusebiu Stefanescu s-a nascut la Ploiesti, pe 3 mai 1944. A fost actor al Teatrului din Ploiesti timp de 16 ani, apoi la Teatrul Mic si la Teatrul National din Capitala. A jucat in filme celebre, precum "Colierul de turcoaze", "Ringul", "Figurantii", "Liceenii Rock'n'Roll" si si-a imprumutat vocea in multe filme de animatie.

Eusebiu Stefanescu a absolvit Institutul de Arta Cinematografica si Film din Bucuresti in 1967. De asemenea, acesta a fost profesor universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universitatii Hyperion.

Pe scena Teatrului National din Bucuresti a jucat intr-o serie de spectacole, precum "Numele Trandafirului", de Umberto Eco, "Moartea unui comis voiajor", de Arthur Miller, "si mai potoliti-l pe Eminescu", de Cristian Tiberiu Popescu, si "Taramul celalalt", de Dusan Kovacevic.

Actorul a jucat si in filme precum "Departe de Tipperary", "Ana", "Falansterul", "intoarcerea lui Voda Lapusneanu", "Dragostea mea calatoare", "Destinatia Mahmudia", "Colierul de turcoaze", "Noi, cei din linia intai", "Padurea de fagi", "Figurantii", "Maria si marea", "Vinovatul", "Telefonul", "Trahir", "Meurtres sous hypnose", "Merge si asa", "Despre morti numai de bine", "Pacala se intoarce", "Duminica pierzi sau castigi".

In 2013, Eusebiu Stefanescu a fost numit Cetatean de onoare al municipiului Ploiesti.

De asemenea, in 2013, Eusebiu Stefanescu a fost premiat de Uniunea Cinestilor din Romania (UCIN) pentru prestigioasa activitate in domeniul filmului, teatrului si invatamantului universitar.

Eusebiu Stefanescu a publicat si volumele "Retorica limbajului scenic - Magul captiv" (2003), "Magister vitae sau magia oralitatii" (2006), "Arhivarul clipei - Din culisele scenei" (2009), "Glasul sangelui" (2011) si "Preschimbarea la fata" (2012).

Reactii dupa moartea lui Eusebiu Stefanescu

Actorul Mitica Popescu a declarat ca Eusebiu Stefanescu a fost un om plin de talent, "un mare recitator", afirmand ca disparitia acestuia este "cumplita". "Este cumplit. (...) Nu imi revin. Ultima oara l-am vazut la premiile UNITER de la Targu Mures, a recitat acolo. Nu mai era Sebiu pe care il stiam, adica plin de viata", a spus Mitica Popescu.

El a precizat ca Eusebiu Stefanescu era "un om bun, talentat, un mare recitator".

"L-am intalnit si l-am admirat pentru cum recita si cum trateaza publicul. Ma dor toate vestile astea, pentru ca eu imi iubesc colegii si prietenii. El mi-a fost nu numai coleg, ci si prieten. Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l tina la dreapta lui.", a declarat Florin Piersic.

Ion Dichiseanu a precizat ca"Era un om cald. Avea o noblete sufleteasca, era nascut cu aceasta mare calitate, o virtute.", in timp ce Mircea Diaconu a tranmsis ca "A dus pe picioare absolut in mod eroic o boala cumplita si cam toti stiam de asta si pur si simplu ne-a dat o lectie de moral puternic, efectiv m-a impresionat clipa de clipa, cu cata forta si echilibru si optimism privea situatia in care se afla."

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
A murit George Motoi. Actorul avea 79 de ani
A murit George Motoi. Actorul avea 79 de ani

Doliu in lumea culturala. Actorul de film si de teatru George Motoi a murit miercuri dimineata, la 79 de ani, si potrivit apropiatilor, in ultimii ani s-a luptat cu o boala nemiloasa.

A murit Leonard Nimoy, actorul care l-a jucat pe Spock in
A murit Leonard Nimoy, actorul care l-a jucat pe Spock in "Star Trek". Ultimele cuvinte: "Live long and prosper"

Actorul Leonard Nimoy a murit la varsta de 83 de ani, scrie bbc.co.uk. Familia artistului a confirmat decesul. Nimoy a fost internat in spital, saptamana trecuta, dupa ce s-a plans de "dureri severe in zona pieptului".

Actorul Ben Woolf, cunoscut din serialul American Horror Story, a murit. A fost lovit de o masina in Hollywood
Actorul Ben Woolf, cunoscut din serialul American Horror Story, a murit. A fost lovit de o masina in Hollywood

Actorul Ben Woolf, cunoscut pentru rolul din serialul “American Horror Story: Freak Show,” a murit luni, a anuntat agentul sau, relateaza Variety.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.