Eusebiu Stefanescu a murit. Ion Dichiseanu: "Avea o noblete sufleteasca, era nascut cu aceasta mare calitate"
Eusebiu Stefanescu a murit, in noaptea de sambata spre duminica, la varsta de 70 de ani. Actorul a murit la Spitalul Militar din Bucuresti, a declarat sotia acestuia, Vali Stefanescu.
"Avea o tumore care s-a dovedit a fi cancer. A facut radioterapie, dar tumora s-a extins", a spus sotia actorului, precizand ca acesta a murit in urma unui stop cardio-respirator.
Eusebiu Stefanescu fusese diagnosticat de medici cu o tumoare la cap, in anul 2013, iar pana acum actorul a fost operat de trei ori. Prima interventie chirurgicala a suferit-o in 2013, urmand apoi alte doua operatii, in luna ianuarie 2014.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Considerat drept unul dintre cei mai buni recitatori din tara, Eusebiu Stefanescu s-a nascut la Ploiesti, pe 3 mai 1944. A fost actor, poet, scriitor, teoretician si practician al artei vorbirii si al artei scenice. A jucat pe scenele Teatrului din Ploiesti, Teatrului Mic si Teatrului National din Bucuresti.
Eusebiu Stefanescu s-a nascut la Ploiesti, pe 3 mai 1944. A fost actor al Teatrului din Ploiesti timp de 16 ani, apoi la Teatrul Mic si la Teatrul National din Capitala. A jucat in filme celebre, precum "Colierul de turcoaze", "Ringul", "Figurantii", "Liceenii Rock'n'Roll" si si-a imprumutat vocea in multe filme de animatie.
Eusebiu Stefanescu a absolvit Institutul de Arta Cinematografica si Film din Bucuresti in 1967. De asemenea, acesta a fost profesor universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universitatii Hyperion.
Pe scena Teatrului National din Bucuresti a jucat intr-o serie de spectacole, precum "Numele Trandafirului", de Umberto Eco, "Moartea unui comis voiajor", de Arthur Miller, "si mai potoliti-l pe Eminescu", de Cristian Tiberiu Popescu, si "Taramul celalalt", de Dusan Kovacevic.
Actorul a jucat si in filme precum "Departe de Tipperary", "Ana", "Falansterul", "intoarcerea lui Voda Lapusneanu", "Dragostea mea calatoare", "Destinatia Mahmudia", "Colierul de turcoaze", "Noi, cei din linia intai", "Padurea de fagi", "Figurantii", "Maria si marea", "Vinovatul", "Telefonul", "Trahir", "Meurtres sous hypnose", "Merge si asa", "Despre morti numai de bine", "Pacala se intoarce", "Duminica pierzi sau castigi".
In 2013, Eusebiu Stefanescu a fost numit Cetatean de onoare al municipiului Ploiesti.
De asemenea, in 2013, Eusebiu Stefanescu a fost premiat de Uniunea Cinestilor din Romania (UCIN) pentru prestigioasa activitate in domeniul filmului, teatrului si invatamantului universitar.
Eusebiu Stefanescu a publicat si volumele "Retorica limbajului scenic - Magul captiv" (2003), "Magister vitae sau magia oralitatii" (2006), "Arhivarul clipei - Din culisele scenei" (2009), "Glasul sangelui" (2011) si "Preschimbarea la fata" (2012).
Reactii dupa moartea lui Eusebiu Stefanescu
Actorul Mitica Popescu a declarat ca Eusebiu Stefanescu a fost un om plin de talent, "un mare recitator", afirmand ca disparitia acestuia este "cumplita". "Este cumplit. (...) Nu imi revin. Ultima oara l-am vazut la premiile UNITER de la Targu Mures, a recitat acolo. Nu mai era Sebiu pe care il stiam, adica plin de viata", a spus Mitica Popescu.
El a precizat ca Eusebiu Stefanescu era "un om bun, talentat, un mare recitator".
"L-am intalnit si l-am admirat pentru cum recita si cum trateaza publicul. Ma dor toate vestile astea, pentru ca eu imi iubesc colegii si prietenii. El mi-a fost nu numai coleg, ci si prieten. Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l tina la dreapta lui.", a declarat Florin Piersic.
Ion Dichiseanu a precizat ca"Era un om cald. Avea o noblete sufleteasca, era nascut cu aceasta mare calitate, o virtute.", in timp ce Mircea Diaconu a tranmsis ca "A dus pe picioare absolut in mod eroic o boala cumplita si cam toti stiam de asta si pur si simplu ne-a dat o lectie de moral puternic, efectiv m-a impresionat clipa de clipa, cu cata forta si echilibru si optimism privea situatia in care se afla."