Acordul de apărare Suedia-SUA, ratificat în parlament. Opoziția se teme de armele nucleare
Suedia a încheiat un acord de apărare cu SUA, ratificat de parlamentul suedez. Opoziția protestează, considerând că acesta permite staționarea de arme nucleare pe teritoriul acestei țări.
Acordul de Cooperare în Apărare (DCA), semnat de Stockholm şi Washington în decembrie, a fost aprobat de 266 dintre cei 349 de deputaţi. 37 au votat ”împotrivă”, iar 48 au absentat, transmite AFP, preluat de news.ro.
Acest acord reprezintă o evoluţie majoră a politicii apărării Suediei, care a renunţat în martie la 200 de ani de nealiniere militară şi a aderat la NATO. Acordul semnat de Stockholm şi Washington în decembrie le permite forţelor americane accesul în 17 baze ale apărării suedeze şi să stocheze echipament militar, armament şi muniţie în această ţară.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Criticii consideră că acordul ar fi trebuit să stipuleze că prezenţa armamentului nuclear va fi interzisă în Suedia. „Noi vrem ca legea să interzică intrarea armelor nucleare pe pământul suedez. Guvernul a ales, din nefericire, să semneze un acord care nu închide uşa armelor nucleare, iar Partidul Verzilor va vota împotriva acestui acord”, a declarat deputata Emma Beginger (Verzi) marţi, în timpul dezbaterilor în Parlament.
Guvernul de centru-dreapta al premierului Ulf Kristersson, susţinut de către Partidul Democraţii din Suedia (SD, extremă dreapta), asigură, la rândul său, că acordul respectă suveranitatea suedeză.
„Este foarte clar că Suedia este o naţiune suverană şi nicio ţară nu va putea să oblige Suedia să aibă armament nuclear pe teritoriul său”, a dat asigurări în timpul dezbaterilor ministrul Apărării Pal Jonson.
În vederea adoptării, acordul era necesar să fie aprobat de cel puţin trei sferturi dintre parlamentarii care votau şi de peste jumătate dintre cei 349 de aleşi. Verzii şi Partidul de Stânga (V) - 42 de mandate-, care se opun acordului şi au votat împotriva aderării Suediei la NATO nu puteau să blocheze singuri textul.
Într-un editorial în cotidianul Aftonbladet, duminică, doi deputaţi din Partidul de Stânga scriau că acordul este ”nu doar naiv, ci pur şi simplu nebunesc” şi dădeau asigurări că el va face Suedia mai puţin sigură, deoarece ”politica apărării şi securităţii americane se sprijină pe armamentul nuclear”.