Eugen Simion, academician și critic literar, a murit la spital. Avea 89 de ani
Academicianul Eugen Simion a murit la vârsta de 89 de ani. Eugen Simion a murit marți, la Spitalul Elias.
Decesul academicianului Eugen Simion a fost anunțat de către preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.
„Era internat la Spitalul Elias. Imobilizat", a declarat Pop, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Academicianul Eugen Simion a fost președintele Uniunii Scriitorilor și un apreciat critic literar.
Printre volumele publicate se numără ”Timpul trăirii, timpul mărturisirii”, ”Ficțiunea jurnalului Intim” și „Moartea lui Mercutio”.
Eugen Simion a predat cursuri de cultură şi civilizaţie românească la Université Paris IV (Sorbonne) şi a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Era director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române, informează News.ro.
S-a născut în Prahova, în 1933 şi a fost coleg de liceu cu poetul Nichita Stănescu. A urmat cursurile Facultăţii dde Litere a Universităţii din Bucureşti, iar printre profesorii săi s-au numărat George Călinescu, Tudor Vianu şi Alexandru Rosetti.
Critic şi istoric literar, eseist şi editor, a fost profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti.
Membru titular al Academiei Române din 1992, la numai un an după ce a fost ales membru corespondent, a fost în perioada 1998-2006 preşedinte al Academiei Române. A iniţiat şi coordonat proiecte fundamentale ale Academiei Române, între care se numără „Dicţionarul general al literaturii române“, facsimilarea integrală a manuscriselor lui Mihai Eminescu, colecţia, de tip Pléiade, „Opere fundamentale“, din care au apărut până acum 200 de volume. Este fondator (1999) şi preşedinte al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă sub egida Academiei Române.
Membru al Academiei Europea (Londra), Academiei Regale de Ştiinţe şi Litere din Danemarca, al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Franţa, al Academiei din Atena, al Academiei de Ştiinţe din Moldova şi, recent, al Academiei de Ştiinţe şi Litere din Serbia, era câştigătorul Medaliei de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel” pe 2018, acordată de Societatea Internaţională de Filologie.
Eugen Simion a fost redactor al Gazetei literare, lector universitar la Catedra de Istoria literaturii române, profesor universitar la Litere.
A publicat numeroase articole în revistele Tribuna, Gazeta literară, Contemporanul şi Viaţa românească, a lucrat la România literară, iar din 1991 a lucrat la Literatorul.