Absolventii de liceu nu sunt interesati de Filosofie, Inginerie sau Geologie. Facultatea cu 75 de candidati pe loc
Saptamana a inceput cu un nod in gat si cu stomacul strans pentru viitorii, medici avocati sau IT-isti care au sustinut examenul de admitere la facultate. In Bucuresti, la Medicina au fost mai bine de 3000 de candidati.
O parte dintre cei care vor sa intre in universul juridic au dat luni admiterea la Facultatea de Drept din Bucuresti. Examenul a constat intr-un test grila la economie si gramatica. Sunt disponibile 300 de locuri la buget. Inscrisi au fost, insa, peste o mie. "Nu conteaza ce am facut, incerc si la anul. Mi-ar placea sa lucrez pe magistratura, dar sa vedem daca intru", spune unul dintre ei.
La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, surpriza a fost Facultatea de Educatie Fizica si Sport. Aproape patru candidati s-au batut pentru unul din cele 70 de locuri fara taxa. "Intotdeauna mi-am dorit sa fiu kinetoterapeut. pe viitor planuiesc sa plec in strainatate, in Franta", explica un candidat. Motivul pentru aceasta concurenta este ca se castiga bine in domeniu
In schimb, la Facultatea de Filosofie din Bucuresti, vorbim despre 1 candidat pe loc. Reprezentantii instutiei spun ca aria de selectia umanista este mult mai mica, pentru ca liceele pun accentul pe matematica si informatica. In plus, specializarile vechi ale facultatii au devenit, dupa anii '90, institutii de sine statatoare.
Romulus Brancoveanu, decanul Facultatii de Filosofie: “Au aparut facultati de stiinte politice, facultati de relatii internationale, facultati de studii de securitate, in care oamenii cu interese legate de studiul societatii gasesc mai degraba interesante asemenea specializari"
Tinerii nu sunt foarte interesati nici de Facultatea de Geologie. Anul acesta, la Geologie si Geofizica au fost puse 131 de locuri la buget si 109 locuri la taxa. concurenta a fost de 1 candidat pe loc. Asta in timp ce doi pasi mai departe, la facultatea de limbi straine, specializarea limbi moderne aplicate, concurenta a fost de 75 de candidati pe loc.
La aceasta specializare sunt doar 10 locuri la buget. In paralel, in tara, sute de locuri au ramas neocupate. De exemplu, la Brasov, la Stiinta si ingineria materialelor, din 315 locuri, sunt ocupate doar 71.
Liliana Rogozea, prorector al Universitatii Transilvania Brasov: "Probabil ca foarte multi dintre cei care nu vin la aceste specializari nu stiu ca oferta, dupa ce absolva, este una foarte mare si exista foarte multe locuri de munca care sunt oferite in aceste domenii"
Iar la Universitatea Politehnica din Timisoara, la specializarea Ingineria Transporturilor, pe cele 50 de locuri bugetate s-au inscris numai 16 candidati. Profesorii astepta ca restul locurilor sa fie ocupate in sesiunea de toamna. Conform Ministerului Educatiei, este decizia fiecarei Universitati cum distribuie locurile bugetate pe facultati.
Sursa: Pro TV
Etichete: liceu, facultate, universitati, rezultate, admitere, Filosofie, UMF, geologie,
Dată publicare:
25-07-2016 18:50