A 10-a zi de proteste in Piata Universitatii din Bucuresti s-a incheiat fara incidente
Romania a fost in a 10-a zi de proteste la adresa clasei politice. In Bucuresti, oamenii si-au dat din nou intalnire la Piata Univesitatii si au cerut demisia celor de la putere.
Cronologia evenimentelor - duminica - 22 ianuarie
22.15 Protestele din Piata Universitatii s-au incheiat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
17.45 Cei peste 100 de manifestanti din Piata Universitatii scandeaza in continuare impotriva politicienilor din Romania. Unii dintre ei au pancarte pe care scrie: "Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati", "Jos Basescu" si "Monarhia salveaza Romania".
15.30 Protestatarii au inceput sa se stranga in fata Teatrului National din Piata Universitatii din Bucuresti, locul in care de zece zile cer demisia presedintelui si a Guvernului. Manifestantii scandeaza in continuare sloganuri impotriva clasei politice si au bannere pe care scrie, printre altele, "Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati", "Jos Basescu", "Monarhia salveaza Romania" "Fie iarna, fie vara, pana pleci noi stam afara", "Ciumpalaci din toate tarile, uniti-va".
Casa Regala a transmis, duminica, un comunicat in care arata ca romanii si-au pierdut increderea si le cer politicienilor un comportament public rupt complet si definitiv de naravurile trecutului, in opinia familiei regale clasa politica avand datoria sa dea "raspunsurile pe care oamenii, pe drept cuvant, le asteapta".
13.00 In Piata Universitatii se afla aproximativ 60 de manifestanti, care au inceput sa scandeze impotriva presedintelui Traian Basescu si a Guvernului condus de Emil Boc.
A zecea zi de demonstratii a debutat cu o ninsoare puternica, dar care nu i-a clintit pe manifestanti, desi multi nu mai sunt chiar la prima tinerete. Cauza insa le da putere.
In clipa in care a iesit cat de cat soarele, numarul manifestantilor adunati in fata Teatrului National a crescut simtitor.
In ciuda gerului unii au venit insoti de copii mici.
Astazi, mai mult ca in restul zilelor, in Piata Universitatii s-a facut remarcat drapelul Romaniei. Unii l-au fluturat mandri, altii s-au imbracat din cap pana in picioare in culorile nationale.
O doamna a tinut sa le reaminteasca tuturor ca miscarea a pornit de la SMURD si de la plecarea doctorului Arafat. Numai ca era intr-o mica eroare.
La ora 18.00, in piata manifestau aproximativ 1.000 de persoane.
400 de oameni au protestat sambata in Piata Universitatii. Manifestantii au primit bonuri de ordine
Actiunile de protest din Capitala au inceput vineri 13 ianuarie, la trei zile dupa ce Raed Arafat si-a anuntat demisia, si au continuat chiar si dupa revenirea acestuia, marti 17 ianuarie, in functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii.
Presa internationala: Zapada "inmoaie" protestele din Romania
Protestele din Piata Universitatii au fost marcate, sambata si duminica, de scene de violenta. Sambata, manifestantii au ocupat strada, ceea ce a determinat interventia in forta a jandarmilor, culminand cu evacuarea pietei, la miezul noptii. Duminica, violentele au fost si mai intense, in principal intre Universitate si Piata Unirii, unde manifestantii au aruncat cu pietre, petarde si sticle spre jandarmi, au dat foc mai multor obiecte si au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane si tunuri cu apa.
Galerie FOTO. Nu o sa-ti vina sa crezi unde au ajuns romanii sa protesteze, cu ajutorul elefantilor
Dupa trei zile in care protestul din Piata Universitatii s-a desfasurat fara incidente, joi seara, cativa manifestanti violente au atacat cu pietre, bucati de gard si sticle fortele de ordine aflate in zona. Jandarmii au "maturat" bulevardul Magheru, reusind ca in mai putin de o ora sa ii ridice pe manifestantii care au provocat violente.
Peste 100 de persoane au fost duse la sectiile de politie din Capitala, dintre care 14 au fost identificate ca fiind membri ai galeriilor Dinamo, Steaua, Rapid si Petrolul Ploiesti, a anuntat seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din Jandarmeria Romana, Aurel Moise.
A 9-a zi de proteste IN TARA: Protestul din Craiova s-a incheiat dupa cinci ore
A urmat o noua zi de protest, a opta, fara incidente. Numarul jandarmilor din Piata Universitatii a fost mult mai mic decat in serile precedente, fortele de ordine evitand sa provoace prin prezenta masiva si echipamentul de lupta.
CE VOR ROMANII. Imaginea unei tari cu o mie de probleme. Galerie FOTO si VIDEO
Procurorii au inregistrat patru dosare in care se fac cercetari fata de jandarmi pentru violentele din centru Capitalei, in timp ce mai multi civili sunt cercetati in 32 de cauze, una dintre acestea fiind la Pitesti, iar restul la Bucuresti, a anuntat Ministerul Public.