A treia noapte consecutivă de revolte în Belarus. Protestatarii contestă corectitudinea alegerilor prezidenţiale

Ultima actualizare: 12-08-2020 14:14

Pentru a treia noapte consecutiv străzile din capitala belarusă Minsk au fost scena unor ciocniri violente între forţele de ordine guvernamentale şi protestatarii care contestă corectitudinea alegerilor prezidenţiale de duminică.

Imagini filmate de localnici arată o adevărată vânătoare de oameni în oraş, cu scutierii care opresc maşini în trafic şi-i arestează sau îi bat pe ocupanţii lor. Sute de persoane au fost arestate, iar rudele lor nu mai ştiu nimic despre ei.

Imaginile dure au fost filmate miercuri-noapte pe străzile din capitala belarusă Minsk. Scutierii opreau maşinile în trafic, îi atacau pe cei aflaţi înăuntru sau îi scoteau cu forţa din vehicule. Forţele de ordine încearcă să-i identifice astfel pe participanţii la protestele anti-guvernamentale care au avut loc în timpul zilei în Minsk.

În alte imagini filmate de localnici, se aud salve de bubuituri care pot fi focuri de armă sau grenade cu gaze lacrimogene. Peste tot, însă, violenţa poliţiei pare că nu mai are limite.

Incidentele din cursul nopţii sunt cele mai grave de la începutul protestelor, în urma alegerilor câştigate cu un vot covârşitor de actualul preşedinte Lukashenko.

Violenţe au avut loc şi în cursul manifestaţiilor. Mai mulţi jurnalişti au fost răniţi în ciocnirile cu trupele de securitate, unii au fost reţinuţi, alţii au rămas fără camerele de filmat. Martorii au încercat inutil să discute cu forţele de ordine.

Numărul persoanelor arestate în ultimele zile de trupele de securitate ale guvernului este necunoscut. Rudele celor dispăruţi s-au adunat în faţa centrelor de detenţie cunoscute, unde sperau să afle informaţii despre cei dragi.

Fiica unui reţinut: ”Ieri pe seară, tatăl meu a fost răpit. Era pe stradă când poliţiştii anti-revoltă l-au săltat şi l-au dus în dubă. Nu ne-au dat nicio informaţie. Au trecut 24 de ore de când a fost răpit şi habar nu avem unde este. Suntem îngrijoraţi şi încercăm să-l găsim”.

Pe plan internaţional, Uniunea Europeană a anunţat deja că alegerile din Belarus nu au fost nici libere, nici corecte. Reprezentantul UE pe probleme de afaceri externe, Josep Borrel, a avertizat că Uniunea ar putea impune sancţiuni pentru cei responsabili pentru violenţele extreme.

Linas Linkevičius, ministrul de externe lituanian: ”Cu siguranţă nu putem numi alegerile transparente, democratice şi libere, din motive obiective. Nu au existat observatori internaţionali, jurnaliştii nu au fost acreditaţi, internetul a fost tăiat, doi candidaţi au fost arestaţi„.

Lukashenko, de 26 de ani la conducerea fostului stat sovietic, este numit "ultimul dictator al Europei" pentru stilul său autoritar. La alegerile de duminică, a obţinut 80% din voturi, scor contestat aprig şi în ţară, şi în afara ei.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO