A murit după ce i-a făcut rău lângă cabinetul unui medic de familie. De ce nu i s-a acordat primul ajutor

Ultimul update: Miercuri 08 August 2018 12:55
Data publicarii: Miercuri 08 August 2018 12:49
Categorie: Actualitate
ambulanta

Un bărbat în vârstă de 83 de ani a decedat la Spitalul Municipal Paşcani la câteva ore după ce i s-a făcut rău pe stradă, în apropierea cabinetului unui medic de familie, fără ca acesta să iasă şi să îi acorde primul ajutor.

"Serviciul Judeţean de Ambulanţă Iaşi, substaţia Paşcani, a fost solicitat prin serviciul de urgenţă 112, la ora 8,35 să intervină în localitatea Paşcani, pentru un bărbat cu sincopă aflat în loc public. A fost dirijat imediat un echipaj medical de urgenţă cu asistent. Ajuns la locul solicitării, echipajul medical a găsit un bărbat în vârstă de 83 de ani, aflat în stop cardio-respirator, şi a încep manevrele de resuscitare. Echipajul a cerut sprijin şi de la echipaj SAJ cu medic, care a preluat şi continuat manevrele de resuscitare avansată. Pacientul a răspuns pozitiv la manevre, prezentând activitate cardiacă şi puls după 30 de minute de la începerea resuscitării. El a fost transportat şi monitorizat la Centrul Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal de Urgenţă Paşcani pentru investigaţii medicale suplimentare", a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi, Nicolai Pralea.

Potrivit presei locale, bărbatul a căzut şi şi-a pierdut starea de conştienţă în apropierea sediului APIA şi a unui cabinet medical. Până la sosirea ambulanţei, trecătorii au apelat la medicul de familie respectiv pentru a-i acorda bărbatului primul ajutor. Medicul ar fi evitat să acorde ajutor medical, invocând că protocolul o împiedică să părăsească cabinetul medical şi să acorde prim-ajutor în afara lui. La scurt timp, însă, bătrânul a murit la spital.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Liviu Stafie, a declarat că în astfel de cazuri "codul deontologic obligă medicii, indiferent de specialitate, să acorde primul ajutor" celor care au nevoie.

"Nu există niciun protocol la ora actuală care să nu îi permită medicului să nu iasă din cabinet şi să nu acorde prim ajutor. Aceasta e prima datorie a unui medic. El trebuie să acorde prim ajutor indiferent unde se află. Codul deontologic ne obligă pe toţi, indiferent de specialitate, să acordăm primul ajutor. Cu atât mai mult, medicul de familie trebuie să deţină în cabinet şi o trusă de prim ajutor. Chiar dacă nu îi punea perfuzii, obligaţia medicului era să iasă afară şi să îi acorde prim ajutor. Urgenţele au întotdeauna prioritate, indiferent unde e: cabinet, în faţa cabinetului. Noi nu am primit nicio reclamaţie din punctul acesta de vedere. Cazul este de competenţa Colegiului Medicilor pentru că e vorba de deontologie medicală", a declarat, pentru AGERPRES, Liviu Stafie.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Iaşi susţin că nu ştiu nimic despre caz întrucât "nu au fost sesizaţi, nu au primit nicio reclamaţie şi nu au citit presa". Medicul de familie nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

ambulanta Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: AFP

VIDEO PROTVPLUS.RO
Exercitiu
Seism 2018: Cele 6 probleme descoperite de salvatori. De ce au intervenit cu întârziere
România, condamnată de UE din cauza gropilor de gunoi. Autoritățile au avut răgaz 10 ani
Viața unei fetițe de 8 ani, în pericol din cauza birocraţiei. "Mai are o şansă"
Comisia de la Veneţia desfiinţează proiectele politicienilor de la Bucureşti. Toader nu îşi asumă nicio vină
Reacția administratorei hotelului care a ars în Timișoara: „Angajații sunt instruiți mai în joacă: studenți, repetenți”
Accident grav pe centura Ploieștiului. Ce s-a întâmplat cu cei doi șoferi
Racheta nucleara
Imagini alarmante surprinse din satelit. Unde îşi trimite Rusia forţele împotriva NATO
Femeie găsită în curte de un vecin, cu răni oribile. Cine i-ar fi dat lovitura de graţie
Europarlamentar: „Guvernul României vede Preşedinţia UE ca pe o povară”
Un copil din Călărași a chemat jandarmii după ce a văzut un bărbat care amenința oamenii cu un cuțit
Fabrica de arme de la Cugir va semna un contract de zeci de milioane de dolari cu americanii
Grindeanu: Abia am reuşit să o conving pe soţie că am salariu 8.000 lei şi nu 10.000 euro