A început reabilitarea clădirilor istorice. Ce riscă proprietarii care le lasă în paragină
Presați de opinia publică, primarii marilor orașe fac primii pași pentru a reabilita și consolida clădirile istorice.
Unii chiar îi supraimpozitează pe proprietarii care lasă în paragină imobilele cu arhitectură deosebită.
În București, de pildă, Primăria plătește consolidarea clădirilor în cazul celor care nu au bani și le dă posibilitatea să-și achite datoria în rate egale, fără dobândă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
După ce primăria din Timișoara a început supraimpozitarea a peste 200 de clădiri istorice, 100 de proprietari au decis să le reabiliteze.
Dan Diaconu, viceprimar Primăria Timișoara: „Se acordă scutirea de impozit pentru clădirile care au fost reabilitate prin surse proprii de finanțare."
Pe lângă faptul că nu mai plătesc un impozit de cinci ori mai mare, proprietarii clădirilor istorice mai au și un alt avantaj comercial, dacă le reabilitează. Valoarea unui apartament sau a unui spațiu comercial crește cu 40-50 la sută.
Una dintre clădiri este Casa cu Atlanți, construită în 1816 de un negustor bogat.
Paula Romocean, reprezentant al proprietarului: „Este foarte dificil. Timișoara duce lipsă de specialiști în acest domeniu."
Cei care nu au bani primesc de la Primărie 80 la sută din fonduri. Datoria este eșalonată apoi în 10 ani.
Și centrul vechi al Constanței, aproape de plajă și de Cazinou este plin de clădiri istorice.
Pe una dintre cele mai frumoase străzi ale centrului vechi din Constanța se află ruina Palatului Navigației, clădire inaugurată în 1922 de doi armatori greci. Autoritățile au reușit să obțină trei milioane de euro din bani europeni, pentru a-i reda strălucirea.
Florin Gheorghe, director general RAEDPP Constanța: „Investiția pentru această casă a fost undeva de 200.000 de lei. De exemplu, ușa aceasta a clădirii este ușa originală și am recondiționat-o și am reușit să o salvăm."
Cei care nu le salvează sunt supraimpozitați cu până la 500 la sută, în funcție de gradul de distrugere, dar proprietarii au și beneficii.
Adriana Deoancă, purtător de cuvânt Primăria Constanța: „Sunt scutite de la plata taxelor și impozitelor."
Simona Enache, director filiala Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța: „Avem un număr de 101 clădiri supraimpozitate."
200 de clădiri sunt acum în diferite stadii de intervenție și în București. Este și cazul unui han din Centrul Istoric, construit în 1870.
Reporter: „Clădirea asta când va fi gata?”
Marius Coajă, consilierul primarului general: „În iunie, iar în iunie, cele nouă familii, care sunt mutate de Primărie în locuințe de necesitate, se vor întoarce acasă."
În București, cei fără venituri sunt ajutați să-și consolideze gratuit casele. Cei cu venituri medii primesc jumătate din bani, restul plătesc integral, dar în rate egale, timp de 25 de ani.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!