Documentele privind situaţia de la Penitenciarul Iaşi, publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei

Ultimul update: Marti 10 Aprilie 2018 21:17
Data publicarii: Marti 10 Aprilie 2018 20:59
Categorie: Justitie
penitenciar iasi - stiri

Ministerul Justiţiei a publicat marţi, pe site, mai multe documente privind situaţia unei clădiri din Penitenciarul Iaşi, de unde au fost transferaţi sute de deţinuţi la alte unităţi pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare planificate anterior.

Potrivit Ministerului Justiției, începând cu luna februarie, în urma solicitării ministrului Justiţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor desfăşoară o activitate de echilibrare a gradului de ocupare la nivelul locurilor de detenţie aflate în subordine sa, potrivit Agerpres.

Astfel, în lunile februarie şi martie, au fost emise dispoziţii de transfer individuale sau colective între penitenciare, care au vizat mai mult de 2.000 de deţinuţi (8,5% din numărul total al persoanelor aflate în detenţie).

Ministerul arată că pavilionul de deţinere Corp A de la Penitenciarul Iaşi a fost supus expertizării tehnice pe parcursul anilor 2008 şi 2016, ambele încadrând clădirea în clasa de risc seismic II.

În 2017, Penitenciarul Iaşi a intrat în procesul de elaborare a documentaţiilor tehnice (etapele de iniţiere şi aprobare a notei conceptuale şi temei de proiectare), necesare demarării investiţiilor care să conducă la îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi a celor de muncă.

În 2018, Penitenciarul Iaşi este inclus în lista de investiţii aprobată pentru continuarea procesului investiţional preconizat (studiu de fezabilitate).

Unul dintre documentele publicate marţi de Ministerul Justiţiei conţine concluziile unui control efectuat de ANP în luna februarie 2018 la Penitenciarul Iaşi.

Echipa ce control susţine că, la verificarea vizuală a Corpului A de la Penitenciarul Iaşi, nu se identifică degradări structurale, iar o expertiză realizată în anul 2008 a încadrat corpul de clădire respectiv la gradul de risc seismic II, "probabilitatea de prăbuşire fiind redusă, dar la care sunt aşteptate degradări structurale la incidenţa sistemului de proiectare".

"Construcţiile încadrate în clasele se risc seismic I şi II nu satisfac cerinţele asociate obiectivului de performanţă - siguranţa vieţii", se mai arată în document.

Echipa de control a propus conducerii Penitenciarului Iaşi două variante: subclasarea construcţiei din clasa II de importanţă într-o clasă inferioară, care să nu mai permită adăpostirea oamenilor sau chiar demolarea ei; consolidarea construcţiei, respectiv a fundaţiilor şi a suprastructurii.

Tudorel Toader a scris luni pe Facebook că transferarea celor 450 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi la alte unităţi face parte dintr-un plan de redistribuire, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a acestui spaţiu de detenţie, nefiind vorba de evacuarea lor de urgenţă, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public.

El susţine că, în data de 29 august 2017, Penitenciarul Iaşi a înaintat către Administraţia Naţională a Penitenciarelor nota de concept pentru edificare unui nou pavilion.

"Prin adresa nr. 35063 din 28.09.2017, Penitenciarul din Iaşi a transmis la ANP tema de proiectare pentru noul pavilion, temă aprobată la data de 08.11.2017, aflată în faza studiului de fezabilitate.

La data de 31.01.2018, am solicitat conducerii ANP luarea măsurilor posibile şi legale pentru echilibrarea gradului de supraaglomerare a penitenciarelor, în condiţiile în care unele penitenciare aveau un grad de supraaglomerare de 180%, iar altele de 110%! În sensul celor de mai sus, începând cu data de 01.03.2018 s-a desfăşurat un plan de redistribuire a deţinuţilor.

La data de 04.04.2018, în corpul A din Penitenciarul Iaşi se mai aflau 84 de deţinuţi, urmând ca şi aceştia să fie redistribuiţi. Acesta a fost contextul în care conducerea ANP a luat măsuri pentru redistribuirea unora dintre deţinuţi, nefiind vorba despre 'evacuări de urgenţă'!", a explicat ministrul Justiţiei.

Ulterior, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a susţinut că acea clădire este un pericol pentru "siguranţa vieţii" încă din februarie 2017 şi că Tudorel Toader a fost informat personal în august 2017.

"Îl somăm public să prezinte documentele care demonstrează că pe lista de reparaţii capitale pentru anul 2018 se află şi Corpul A al Penitenciarului Iaşi, corespondenţa la care domnia sa face referire nefiind relevantă raportat la gravitatea situaţiei.

Considerăm extrem de grav faptul că la 6 luni de la data la care Tudorel Toader a luat la cunoştinţă despre faptul că o clădire a unui penitenciar este un pericol pentru 'siguranţa vieţii' nu a dispus dezafectarea acesteia", se precizează într-un mesaj al FSANP publicat pe Facebook.

Totodată, sindicaliştii i-au cer ministrului Justiţiei dezafectarea corpului respectiv şi să prezinte o listă completă a clădirilor din sistemul penitenciar care la acest moment prezintă un risc similar.

penitenciar iasi - stiri Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Tudorel Toader, despre transferul deținuților de la Penitenciarul din Iași: „Nu a fost vorba de evacuare de urgență”
Tudorel Toader, despre transferul deținuților de la Penitenciarul din Iași: „Nu a fost vorba de evacuare de urgență”
Tudorel Toader, precizări despre proiectul prin care deținuții vor fi despăgubiți
Tudorel Toader, precizări despre proiectul prin care deținuții vor fi despăgubiți
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Speak si Stefania, aventuri in Las Vegas
Speak si Stefania au avut parte de momente indite in Las Vegas. Ce obiective turistice au vizitat cei doi

07:28
LA MARUTA
Andreea Esca, povesti despre fiica din Anglia
ndreea Esca a vorbit in exclusivitate despre experienta fiicei sale. Cum s-a acomodat Alexia Eram in Regat

13:11
LA MARUTA
Invatatoarea antitero, provocarea "Ninja WArrior"
In trecut a lucrat pentru Brigada Antitero, astazi este la polul opus si lucreaza ca invatatoare. Ce poveste de viata are concurenta Ninja Warrior

07:26
LA MARUTA
Horia Tecau, model de inspiratie la US Open
Campionul Horia Tecau, sfaturi pentru copii care vor sa-si inceapa o cariera in tenis. Ce planuri de viitor are tenismenul

12:52
VORBESTE LUMEA
Elena Gheorghe isi sarbatoreste fetita
A fost o vara importanta pentru familia Elenei Gheorghe. Dezvaluiri despre cel de-al doilea copil al artistei

07:29
VORBESTE LUMEA
La multi ani, George Mihaita!
La multi ani, George Mihaita! Actorul a lansat o carte emotionanta cu ocazia acestei anversari

14:28
VORBESTE LUMEA
Otrava si Codin, ani de liceu
Otrava si Codin Maticiuc au pus la cale un proiect grandios. Ajutorul lor pentru nevazatori, apreciat de lumea intreaga

12:55
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Cine sunt fetele care concurează pentru inima lui Dorin?
Geanina și Alexandra îl plac pe Dorin și se consideră a fi potrivite pentru a sta la dreapta lui. Oare cine este potrivită pentru Dorin și viața la țară?

01:01
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Daniel este curtat, dar de către cine?
Roxana, Alexandra și Anastasia - gospodine, tinere și iubitoare de frumos - ele sunt fetele care concurează pentru inima lui Daniel. Oare pe cine va alege?

01:01
VORBESTE LUMEA
Cornel Pasat ne face cunostinta cu fiul lui
Fiul lui Cornel Pasat, botez cu mimi, clovni si acrobati

15:41
anchetă ANT
Registrul Național de Transplant, administrat 12 ani de o firmă privată. Șefa ANT, plângere la DIICOT
Cum a motivat instanța achitarea lui Tăriceanu în dosarul în care a fost judecat pentru mărturie mincinoasă
Augustin Lazăr: Documentele din ancheta privind violenţele din 10 august nu au fost încă declasificate
CCR a amânat pentru octombrie discutarea sesizărilor referitoare la Codul administrativ
Adina Florea, propusă ca şefă a DNA, audiată la Parchet în dosarul protocolului lui Vâlcov
Augustin Lazăr: De 36 de ani am fost evaluat foarte bine, nu mi-e teamă de revocare
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea ajunge din nou în instanță, în prima zi după referendum
Tudorel Toader, despre secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie: ”Aşa spune legea”
A fost adoptat regulamentul de funcționare al secţiei speciale de investigare a infracţiunilor din justiţie
CCR a amânat sesizarea lui Iohannis pe legea 96/2006 privind Statutul aleșilor
Judecătorii explică de ce l-au condamnat pe Dragnea: ”Conduită nelegală, antisocială, imorală”
CCR a respins sesizarea lui Iohannis pe legea CSM. Președintele, obligat să o promulge