A început programul "Trenurile Soarelui". Câte trenuri asigură legătura între marile orașe din România și litoral
Timp de trei luni, 30 de trenuri - 15 dus, 15 întors - vor lega marile orașe din țară cu stațiunile de pe litoral.
Cum primul tren electric cumpărat în ultimii 20 de ani e încă în teste, călătorii vor circula tot cu garniturile vechi și câteva vagoane modernizate.
Deși este mai ieftin, comparativ cu alte mijloace de transport, drumul cu trenul spre mare poate dura mai bine de 20 de ore pentru cei care vin din nordul țării.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu familia, prietenii sau pe cont propriu, călătorii abia așteaptă să ajungă la mare.
Unul dintre trenurile cu destinația Constanța este programat să plece din Gara de Nord în jurul orei 09:30 de minute. În cazul în care nu sunt probleme pe traseu, călătoria până la mare nu ar trebui să fie mai lungă de două ore.
Spre uimirea turiștilor, patru dintre vagoanele trenului sunt modernizate: cu scaune rabatabile precum cele din avion, aer condiționat și toalete ecologice.
Călător: "Este un upgrade total, avem aer condiționat, este curățenie. Am avut experiențe în care am a transpirat, era să murim de căldură".
Călător: "Am rămas uimiți. E spațiu. Și curat. În primul rând curat asta ne a plăcut cel mai mult. Păcat ca nu toate vogoanele sunt la fel, dar măcar ne obișnuim și cu acesta".
În vagoanele moderne un loc a fost păstrat și pentru ministrul Sorin Grindeanu, care a plecat la mare cu familia. Anul trecut, șeful de la Transporturi le promitea călătorilor ca vor ajunge pe litoral cu primul tren electric cumpărat în ultimii 20 de ani, care se află însă în teste.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: "A ajuns la timp. Condiții bune. Ce s a întâmplat astăzi e o picătură intr un ocean, doar vom scoate la lumină și acest transport. Încurajez pe această rută București - Constanța".
Sunt două ore care despart Bucureștiul de priveliștea minunată de pe faleza Cazionului din Constanța. Deși e înnorat, în weekend se anunță soare și maxime de 26 de grade. În caz ca nu v-ați încă planuri și vreți să vă bucurați de un sfârșit de săptămână la malul mării.
Copil: "Mie îmi plac valurile de la mare și briza".
Copil: "Mie îmi place ca ne plimbăm".
Profesoară: "Sperăm să iasă soarele să ajungem și la malul mării să băgăm picioarele în apă".
Și totuși, drumul la mare rămâne la fel de lung pentru cei care vin din alte zone ale țării. De la Oradea, de exemplu, călătoria dureaza aproape 19 ore, iar biletul costa 220 de lei. Luați în calcul și secțiunile cu probleme: pe ruta directă Cluj-Oradea trenurile nu circulă pentru că linia se modernizează, iar între Brașov și Sighișoara sunt restricții.