A început demolarea unui spital vechi de peste 130 de ani, în București. Când va fi construită noua instituție medicală
A început demolarea unui spital vechi de peste 130 de ani, în care erau îngrijiți pacienți cu TBC. Este vorba despre clădirea Zerlendi, care aparține Institutului Marius Nasta.
Acolo se va ridica din vară o nouă unitate sanitară, cu bani europeni prin Planul Național de Redresare și Reziliență, adică nereambursabili. 21 de spitale ar trebui să fe în această situație, însă unele riscă să piardă finanțarea, pentru că sunt în urmă cu proiectele.
Demolarea clădirii va dura trei luni, timp în care trebuie să fie gata proiectul tehnic pentru noua construcție. Practic ridicarea spitalului nou va începe în luna iulie. O clădire modernă cu 5 etaje, în care vor fi îngrijiți peste 100 de pacienți.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vor fi 3 săli de operație, 19 paturi de terapie intensivă, un compartiment de primiri urgențe, laboratoare de analize și de cercetare.
Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta: „Fiecare etaj are circuitul propriu și nu există riscul de contaminare între etaje. Noi sperăm că o parte din secțiile care vor funcționa aici să fie destinate și pacientului cu boală pulmonară care are nevoie de intervenții chirugicale”.
De demolare și reconstrucție se ocupă Primăria sectorului 4.
Și Institutul CC Iliescu are nevoie de urgentă de o clădire nouă. Cea în care funcționează acum este cu risc seismic ridicat. Lucrările nu au început pentru că trebuie făcută o reevaluare a indicatorilor tehnico-economici, după ce s-a constatat că este nevoie de mai mulți bani pentru ridicarea noului spital.
Clădirea Zerlendi și Institutul CC Iliescu sunt doar două din cele 21 de unități sanitare care primesc finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Toate ar trebui să fie gata până pe 30 iunie 2026.
În urmă cu poiectele, spun reprezentanții Ministerului Sănătății sunt cei de la Institutul Inimii din Târgu Mureș, dar și spitalele din Alba, Arad și Lugoj.
Claudiu Buciu, manager de proiect Spital Lugoj: „Trebuie să desfășurăm proceduri de achiziție publică. Am reluat licitația, între timp avem și o contestație de la una dintre societățile care au fost descalificată la prima procedură. Nu este vina noastră că nu am avut oferte care nu sunt bune. Noi știm că se dicută deja la nivelul Comisiei Europene despre prelungirea PNRR-ului, pentru proiectele mari, infrastructură rutieră, căi ferate, spitale. Deci, cu siguranță Comisia Europeană o să înțeleagă”.
Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătății: „Aceste fonduri nu vor fi pierdute, ci vor fi realocate în alte locuri unde lucrurile se desfășoară așa cum trebuie”.
Prin PNRR avem la dispoziție 11,5 miliarde de lei pentru tot ce înseamnă construcția de spitale noi, renovarea și modernizarea celor existente, dotarea cu aparatură și digitalizare.
O șansă unică prin care poate fi schimbat sistemul de sănătate din România. Rămâne de văzut cât de bine vor gestiona autoritățile această situație, astfel încât să nu pierdem banii.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, spital, demolare, pacienti, risc seismic,
Dată publicare:
10-04-2024 19:33