Grevă de avertisment în Sănătate, din cauza banilor pentru gărzi. „Cu patru gărzi pe lună iau 15.000 de lei”
A fost grevă de avertisment în sistemul de sănătate. Timp de o oră, angajați din spitale publice au protestat în curțile unităților sanitare pentru că, spun aceștia, veniturile nu le acoperă traiul zilnic.
Peste 1.000 de medici anunță că nu vor mai face gărzi, dacă nu vor primi mai mulți bani pentru acest serviciu.
Principala nemulțumire a medicilor este legată de banii pe care îi încasează pentru gărzi. Acestea sunt plătite la nivelul salariilor din 2018.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Florin Chirculescu, chirurg: „Cu patru gărzi pe lună iau 15.000 de lei salariu. Colegii mai tineri nu iau nici atât. Avem peste 900 de operații pe lună”.
Pentru medicii specialiști și primari, gărzile sunt plătite cu sume între 800 și 1.300 de lei. Cel mai bine remunerate sunt cele din weekend.
Sporurile diferă în funcție de specialitate, dar și de spitale. Sunt avantajați medicii care lucrează în spitalele aflate în subordinea primăriilor sau a consiliilor județene, unde cel mai adesea se acordă sporurile cele mai mari.
Reprezentanții sindicatului spun că peste 1.000 de medici au semnat o declarație conform căreia sunt dispuși să renunțe la contractele de gărzi, dacă nu vor fi plătiți așa cum cer. Practic reprezintă 10% din totalul medicilor care fac gărzi, în condițiile în care deja sunt foare multe spitale în care nu se poate realiza continuitatea actului medical, din lipsă de personal.
Nemulțumiti de salarii sunt și cei din personalul TESA
Gabriela, infirmieră: „Eu sunt văduvă cu doi copilași în întreținere. Eu iau 3.500 în mână, cu turele de noapte, sâmbete, duminici”.
Laura, îngrijitoare: „Mai lucrez și în altă parte, nu pe aceeași poziție, să mă susțin financiar. Să nu poți supraviețui din banii aceștia nu e corect”.
Asistentă șefă: „În jur de 30% la medici, iar la asistenți se duce undeva la 50% lipsa de personal. Apar foarte multe concedii medicale în rândul personalului medical, pentru că volumul este foarte mare de muncă și nu fac față”.
Sindicaliștii din sănătate și-au trimis revendicările și la Guvern, dar nu au primit niciun răspuns. În consecință, amenință cu declanșarea grevei generale.