A început Bookfest 2023. Printre miile de titluri și-au făcut loc și multe volume românești, scrise de autori contemporani
A început Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri internaționale de carte. Printre miile de titluri, și-au făcut loc și multe volume românești, scrise de autori contemporani.
Este unul din sectoarele care a luat avânt în ultimii ani, spun reprezentanții editurilor.
Cititor: „Avem niște autori grozavi, grozavi. Sunt foarte mândră de ei.”
Reporter: E plină plasa, ați umplut-o bine.
Cititor: Iată, și Andrei Crăciun, despre Panait Istrati.
Reporter: Deci aveți doar autori români acolo.
Cititor: „Da. Există un anumit realism al lor.”
Tocmai pentru că oamenii se regăsesc în cuvintele lor, cărțile scrise de autorii români au devenit tot mai populare. Sunt ușor de citit, iar faptul că cititorii pot urmări activitatea din viața de zi cu zi a celor care scriu, le stârnește și mai mult curiozitatea. Unii autori dau lovitura încă de la prima carte scrisă asa ca editurile sunt tot mai deschise fata de debutanti.
Magdalena Mărculescu, reprezentantul unei edituri: „A existat iarăși, acum câteva luni, o surpriză absolută, un tânăr autor. El a semnat prima carte, nu mai publicase, luase premii literare, Remus Boldea, a fost o surpiză extraordinară. Un așa succes la public a avut, cu primul tiraj epuizat în câteva săptămâni. Și proză scurtă, ceea ce se știe în lumea editorială, se vinde mai greu.”
Vârstele și ocupațiile scriitorilor contemporani sunt diverse. Sunt mulți scriitori tineri, de 20, 30 ani, dar și unii care își găsesc pasiunea pentru scris ceva mai tarziu.
Andreea Lupescu, reprezentantul unei edituri: „Anul trecut am avut ca bestselleracest volum care se numește Solomonarul, este scris de Florin Chirculescu, el este chirurg. Apoi avem oameni care lucrează în publicitate, oameni care sunt profesori la facultate, oameni care au tot felul de job-uri, oameni care lucrează în IT. Trăim într-o societate în care nu trebuie neapărat să termini Facultatea de Litere ca să fii scriitor.”
Camelia Cavadia a început să scrie în 2015, după ce a renunțat la publicitate, și până acum a vândut zeci de mii de exemplare. Scrie despre probleme actuale din societate, precum abuzul în familie ori copii dispăruți.
Camelia Cavadia, scriitoare româncă: „Primesc foarte multe reacții de la cititori care îmi spun că s-au regăsit în cărțile mele. Mulți dintre ei îmi scriu și îmi trimit niște mesaje emoționante în care îmi spun că s-au simțit înțeleși sau că pur și simplu subiectul respectiv este unul cu care s-au confruntat și ei.”
Pentru George Arion, în schimb, romanele polițiste au fost cele care au prins cel mai bine la public. Una dintre cărțile sale, "Atac în bibliotecă", a fost ecranizată deja de două ori.
George Arion, scriitor român: „Scriu cu sinceritate, scriu despre ceea ce mi se întâmplă mie și bănuiesc că și celor din jurul meu li se întâmplă. Autorii români pentru cititorii români exprimă cel mai bine mediul în care trăiesc, evenimentele la care participă.”
Scriitorii români se promovează mult în online, dar participă și la evenimente și târguri de profil unde își întâlnesc cititorii.