Bookfest și-a redeschis porțile, după doi ani de restricții. Cum încearcă editurile să-i atragă pe cititori
După doi ani de restricții, primul târg de carte din România și-a deschis porțile și mii de oameni pasionați de lectură i-au trecut pragul de la primele ore. Urmează patru zile pline de lansări și de evenimente, iar editurile oferă și titluri noi.
Asta, deși industria de carte a dus-o greu în vremea pandemiei, iar criza de hârtie, declanșată la nivel global, a împuținat tirajele.
”Legendele Egiptului Antic, am găsit și o carte despre prietenie!”.
”Uite, am luat-o pe aceasta cu dragonul!”.
Într-o mare de povești scrise, mii de ochi curioși au luat la răsfoit titlurile noi așezate atent la raft. Cei mai mulți știau deja ce vor să cumpere.
Smaranda: ”Mi-a plăcut această carte cu o fetiță pe jumătate zână, pe jumătate vampir”.
”Cititul nu doar îi ajută pe copii să se dezvolte, le ajută imaginația să înainteze”.
Pentru cei nehotărâți, unele edituri au pregătit boluri cu răvașe.
”- Ce scrie?
- Soacra, pentru momentul tău de investigat mistere.
- Și eu am Culorile Dragostei, pentru momentul tău de încurajare”.
Personaje de poveste sau standuri aranjate în formă de labirint
”Fetele care ard pentru momentul tău de suspans. Partea interesantă este că la cartea asta m-am uitat”.
Printre sutele de expozanți, sunt și voluntari care îi îndrumă pe oaspeți. Mai mulți băieți sunt în clasa a VII-a.
”Nouă ne plac cărțile și am vrut să vedem – am venit să ajutăm oamenii. Ajutăm oamenii! Să care câte un scaun, să ducem lucrurile la organizatori, să aranjăm câte o carte”.
Pentru a-i atrage pe cititori, organizatorii au adus personaje de poveste ori au aranjat standurile în formă de labirint. Rafturile acestei edituri, de exemplu, sunt acoperite cu pagini rupte din cărțile care aveau defecte de tipografie si urmau să fie casate.
Sunt doi ani de când editurile de carte nu i-au mai adus în același loc pe iubitorii de lectură. Iar bucuria de a fi printre zeci de mii de titluri se vede la orice pas.
România, pe ultimul loc în Europa la cărțile citite
Este un du-te vino printre rafturile editurilor, semn că ne-au lipsit întâlnirile cu autorii și mirosul unei cărți proaspăt tipărite.
Și, cu fiecare carte în plus citită, poate reușim să depășim statisticile europene care ne clasează pe ultimele locuri în Europa la citit.
Editurile lansează multe cărți noi. Unele inspirate din realitățile pe care le trăim.
Iren Arsene este directorul general al editurii Curtea Veche Publishing.
”Drumul Rusiei este o carte pe care o lansăm, care vine să ne prezinte o avantpremieră a evenimentelor din Rusia, descrise de fostul ambasador al Germaniei în Rusia”.
Tot aici găsiți și ”Săgeata lui Apollo” – o analiză despre societate și problemele post-covid. Alte edituri mizezeză pe titluri de aventură sau suspans. O carte așteptată este ”Născut în afara legii”, de Trevor Noah, care prezintă amintirile din copilăria sud-africană ale cunoscutului comediant.
Andreea Lupescu, reprezentant al unei edituri: ”Vedem o ipostază inedită a unui tip care de obicei face glume pe scenă și este foarte sigur pe el, noi îi vedem povestea din spate. Cum s-a născut și prin ce dificultăți a trecut”.
Reduceri de 10-20% sau chiar mai mari, în funcție de numărul cărților cumpărate
Găsiți la Bookfest și cărți digitale ori materiale educative.
Vânzările de carte s-au prăbușit în pandemie, multe librării s-au închis, iar criza hârtiei pune în pericol tipografiile. Pentru a supraviețui, editurile au renunțat la unele titluri sau au avut tiraje mai mici.
Eliza Dumitrașcu, reprezentat al unei edituri: ”Suntem în dificultate, pentru că hârtia nu ne permite să publicăm anumite volume, din anumite serii care se pot realiza împreună. În anumite condiții grafice, ne ridică provocări referitoare la costul efectiv de producție a unei cărți”.
Totuși, la târg găsiți și reduceri în medie de 10-20 la sută sau chiar mai generoase în cazul în care cumpărați mai multe cărți.