300.000 de români și-au trimis CV-urile în străinătate în 2019. Planul companiilor să-i țină în țară
Peste 300.000 de români și-au trimis doar anul acesta CV-urile unor companii din străinătate.
Potrivit unei platforme de recrutare online, cei mai mulți sunt tineri cu școală, care vor să lucreze în bănci, în IT sau chiar să fie manageri, în alte țări, și asta se întâmplă, în timp ce România nu mai are specialiști.
Ca să îi ajute să rămână în țară, cele mai mari companii din sectorul digital s-au unit și au lansat marți, România Tech Nation. Președintele Klaus Iohannis a declarat că proiectul ar putea fi cheia modernizării țării noastre.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mulți dintre tinerii care studiază acum în domeniul tehnologiei se gândesc deja să plece din România.
Tânăr: „Eu vreau să plec, clar, foarte multe persoane vor să plece. Aici nu se permite să faci performanță. ”
Tânăr: „Ceea ce vreau eu să fac este bioinformatica, adică programare în domeniul medicinei, pe ADN și sunt domenii care încă nu au ajuns la noi în țară.”
Tânăr: „Eu cu părere de rău o spun, aș pleca în afară pentru că sunt mai multe oportunități și tehnologia la facultăți este mult mai avansată. Aș putea să învăț mult mai multe lucruri. ”
Potrivit unei platforme de recrutare online, în ultimul an au fost trimise cu 20% mai multe CV-uri companiilor din alte țări. Cei mai mulți expeditori au între 25 și 35 de ani.
Bogdan Badea, CEO eJobs: „S-a schimbat mult segmentul. Vorbim de specialiști, absolvenți de studii superioare: zona de vânzări, bănci, financiar, IT și destul de mulți oameni pe poziții de management, care își caută job în afară.
Dureros este că România se confruntă cu o criză de specialiști în aceste domenii.
Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București: „Anul acesta am avut 23.000 de locuri de muncă oferite studenților noștri, o generație de 3.500 de absolvenți. Semnalele din piață nu vin, iar criza de resursă umană este evidentă.”
Ca să îi țină în țară pe tinerii valoroși, dar și pentru a ajuta economia României, mai multe companii din domeniul digital și-au unit forțele și au lansat România Tech Nation, cel mai amplu proiect din domeniul tehnologic de până acum. Iată ce propuneri au inițiatorii pentru următorii cinci ani:
Florian Jianu, Consiliul Național al IMM-urilor: „30% din locurile de muncă pe care le va crea mediul economic, dar nu numai, și administrația din România, ar trebui să fie digitale. Programele de ajutoare de stat pe care România le susține trebuie să aibă această condiție, în opinia noastră, de creare de locuri de muncă smart.”
Iulian Stanciu, eMAG: „Informatica ar trebui predată de la clasa I până la clasa a XII-a, cursurile despre economie digitală la toate facultățile. Semnătura electronică și cartea de identitate electronică ar trebui prioritizate, în armonie cu practica europeană, voucher de instruire digitală pentru fiecare cetățean. Finanțarea antreprenorilor printr-un program de genul startup tech nation.”
Sergiu Manea, CEO BCR: „Iar statului român îi vom propune un proiect de suport al companiilor care investesc în tehnologie, facilități fiscale pentru investiția în educația de înaltă tehnologie.”
În total, peste 1 milion de români ar urma să fie instruiți digital cu ajutorul marilor companii, în următorii 5 ani.
Klaus Iohannis, președintele României : „În sectorul digital, România este astăzi o țară a paradoxurilor. În ultimul deceniu, industria IT a ajuns la 6% din PIB, valoarea pieței este de 4,5 miliarde de euro, 140.000 de angajați în domeniu. Cu toate acestea, digitalizarea economiei a rămas în urmă. Mai mult de o cincime dintre români nu a utilizat niciodată internetul și mai puțin de o treime are competențe digitale elementare.”
Un alt obiectiv al proiectului România Tech Nation este ca țara noastră să aibă 5.000 de startup-uri noi pe an, astfel încât să devenim un fel de Sillicon Valley al Europei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!