A fost inaugurat Centrul European pentru Securitate Cibernetică din România. Salariile pot ajunge la zeci de mii de euro
În stil românesc, prima structură europeană importantă de la noi a fost inaugurată într-un sediu temporar.
Noul Centru European pentru Securitate Cibernetică, deschis marți în București, va funcționa ca un scut împotriva atacurilor informatice. De aici vor fi coordonate toate intervențiile rapide în caz de amenințare și vor fi gestionate miliarde de euro puse la bătaie de Comisia Europeană în acest domeniu. Centrul, în care lucrează acum 14 specialiști, are nevoie de zeci de IT-iști, care pot câștiga de la câteva mii la zeci de mii de euro.
Noul Centru European de Securitate Cibernetică a început să funcționeze într-o clădire a Universității Politehnica din Capitală. Începutul e însă timid - centrul înseamnă, momentan, doar câteva spații echipate cu calculatoare și 14 specialiști deja angajați. Centrul are un rol uriaș - de prevenire și de intervenție rapidă în caz de atac cibernetic, oriunde s-ar întâmpla în Uniunea Europeană.
Roberto Viola, director general DG Connect, CE: „Centrul va avea resposabilitatea de a face să funcționeze centrele naționale de securitate cibernetică și să asigure funcționarea în rețea. Va asigura funcționarea acestui scut de protecție cibernetică la nivelul întregii Europe”.
Oficialii dau asigurări că până în septembrie totul va fi funcțional pe măsură ce vor fi făcute angajări, iar lucrările de amenajare vor fi terminate în cele două etaje care vor fi ocupate de centru.
Miguel Sancho, director ECCC: „Avem nevoie de personal. Angajarea de oameni a fost posibilă doar după ce am avut certitudinea unei case - de azi, Centrul are o casă aici, în București”.
Acum sunt 50 de posturi libere de specialiști IT, iar în următorii doi ani ar trebui să se ajungă la un total de 120 de angajați. Salariile pleacă de la 3.000-3.500 de euro pentru juniori și ajung la zeci de mii de euro pentru nivelul de senior, care se ocupă de pildă de inteligență artificială și de big data.
Se poate munci și de la distanță, dar mare parte dintre ei vor trebui să lucreze de la sediul din București, din motive de securitate. Deja sunt specialiști din cinci țări, dar posturile sunt disponibile pentru candidați din toată lumea.
Centrul găzduit de România are și un rol financiar important.
Mihnea Costoiu, Rector la Universitatea Politehnica din București: „Centrul va gestiona câteva miliarde de euro ale Comisiei Europene care vizează zona de cyber - politici și achizitii, și formarea de specialiști pentru întreagă Europă”.
Aproape 50 de miliarde de euro sunt alocate de Comisia Europeană către statele membre pentru securitate cibernetică, în perioada 2021-2027.