România a intrat în scenariul 3 privind infecțiile cu coronavirus. Ce măsuri se vor lua

×
Codul embed a fost copiat

109 persoane sunt infectate cu virusul COVID 19 în România, iar bilanţul creşte de la o oră la alta. Avem şi primul deces al unui român, în Italia.

În ţară am intrat în aşa-numitul ''scenariu 3'' ceea ce înseamnă că avem între 101 şi 2000 de persoane infectate cu Coronavirus. Sunt în lucru peste 3500 de teste în spitalele din toată ţara.

Numărul celor infectaţi va creşte, spun autorităţile, aşa că măsurile sunt radicale în lupta cu Covid 19. Se poate instaura în orice clipă ''Planul alb'' în spitale, ceea ce înseamnă că sunt chemaţi medici de acasă, iar în centrele de boli infecţioase vor fi internaţi doar pacienţii infectaţi, în stare gravă.

Bucureştiul este acum focar de infecţie cu peste 30 de cazuri de pacienţi diagnosticaţi cu Coronavirus în ultimele 7 zile. Urmează Timiş şi Hunedoara.

Suntem în ''Scenariul 3''

 

Citește și
LIVE UPDATE. Încă cinci cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, confirmate în București
Bilanțul persoanelor confirmate cu coronavirus a ajuns la 95. România se pregătește de scenariul 3
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

De acum orice persoană care intră în România dintr-una dintre ţările aflate în stare de alertă: Italia, Spania, Franţa, Germania, Statele Unite ale Americii, China, Coreea de Sud şi Iran - va intra automat în carantină timp de două săptămâni. Conform ''Scenariului 3'' se poate ajunge şi la carantină la domiciliu, asta în condiţiile în care capacitatea centrelor şi spitalelor va fi depăşită.

O măsură drastică este aplicată şi în rândul companiilor de stat sau private, inclusiv instituţii publice: doar 30-40% dintre angajaţii României vor mai merge la serviciu. Asta înseamnă că oamenii vor intra în clădiri la ore diferite şi vor munci în ture.

În unele companii această măsură a fost deja aplicată.

În marile magazine se va intra doar în grupuri de maximum 20 de persoane, iar procedurile de dezinfecţie şi curăţare vor fi înăsprite.

Este interzisă organizarea evenimentelor în spaţii închise cu mai mult de 50 de persoane, fie culturale, religioase, sportive ori realizate în săli de tratament balnear, saloane cosmetice, SPA-uri ori săli de jocuri. Restricţii sunt şi pentru evenimente organizate în aer liber. Sunt interzise adunările mai mari de 500 de oameni.

Şcolile, grădiniţele, creşele şi universităţile rămân închise.

În orice spital mare din ţară se poate instaura în orice clipă ''PLANUL ALB''- adică va fi suplimentat numărul cadrelor medicale, şi vor fi transferaţi în ajutor epidemiologi din alte unităţi sanitare.

Tot cei din prima linie: medicii şi asistentele- vor sta mai puţin în spitale, şi îşi vor schimba turele mai des.

Odată cu răspândirea virusului nou, cele şapte unităţi medicale de boli infecţioase, două din Bucureşti Institututul Matei Balş şi Victor Babeş, Spitalele de boli infecţioase din Constantă, Iaşi, Cluj, Craiova şi Timişoara vor prelua doar pacienţii infectaţi cu Coronavirus şi aflaţi în stare gravă. Ceilalţi, cu forme uşoare de coronavirus - vor fi trataţi în alte spitale, în secţii de boli infecţioase.

În toate spitalele trebuie să existe spaţii amenajate pentru triajul celor bolnavi, iar persoanele infectate vor avea flux separat.

Este obligatoriu să respectăm distanţă de siguranţă între persoanele din jurul nostru de cel puţin un metru, să evităm aglomeraţiile şi să ne izolăm, dacă bănuim că una dintre persoanele cu care am intrat în contact ar fi bolnavă.

 

Măsurile scenariului 3
 

Dacă infectările trec de 100, România intră în scenariul 3. Este un scenariu amplu, care presupune măsuri mai restrictive. Autorităţile au decis că scenariul 3 este valabil între 101 şi 2000 infectări.

Se mărește capacitatea de răspuns la coronavirus și se începe un triaj la fiecare spital. Există și posibilitatea ca medicii să fie aduși de acasă din libere, activându-se planul alb.

În spitalele de boli infectioase vor fi internati doar cei in stare mai gravă cu coronavirus. Sunt șapte centre: București (Balș si Babeș), Constanța, Iași, Cluj, Craiova, Timișoara. Cei cu forme ușoare de boală sunt duși în alte spitale mari, cum sunt cele județene.

Se vor prioritiza cazurile de epidemie și vor fi amânate cele care nu sunt urgențe medicale.

”Să contacteze medicul de familie prima dată. Și telefonic să îl contacteze. Pentru o febră de 38 nu veni la spital sau pentru că tușești. Prima dată contactează medicul de familie. Poate din triajul epidemiologic îți găsim pe cineva să trimitem să îți recolteze de acasă, rămâi acasă până vedem rezultatele, decât să te duci în UPU, să infectezi alte persoane”, a transmis Raed Arafat.

Există planuri inclusiv pentru organizarea carantinei în hoteluri.

Intră în carantină și cei care vin din alte țări în care este stare de alertă/urgență.

Toate spitalele de boli infecțioase nu vor mai trata decât pentru Covid-19, astfel că bolnavii cu alte afecțiuni vor fi transferați către alte centre medicale.

”În scenariul 3 vom avea extinderi ale paturilor din secțiile de boli infecțioase, care vor fi arondate exclusiv pacienților Covid-19. Se pregătesc în acest moment spitalele de suport, care vor prelua celelalte afecțuni de boli infecțioase. Paturile de ATI, cele aproape 4.000, vor reține acele 10%, pe măsura evoluției situației, pentru a asigura suportul pentru cazurile critice”, a explicat Nelu Tătaru.

Vor fi mărite spațiile pentru tratarea bolnavilor și vor fi aduși medici suplimentari.

Se vor impune noi restricții în ceea ce privește circulația.

De asemenea, doar 30-40% din angajați ar trebui să meargă la serviciu.

Mai mult decât atât se scade numărul persoanelor pentru adunări, sub 500.

Se vor căuta noi spații pentru carantină, ba chiar și introducerea carantinei la domiciliu, cu măsuri speciale de pază.

”Este posibil să instituim carantină și la domiciliu, cu condiții foarte stricte de pază, de monitorizare și de urmărire a persoanelor respective. Guvernul a aprobat inclusiv închiriere de clădiri de hotel, în care pot carantinate persoanele și sunt, se pare, hoteluri interesate să pună la dispoziție clădirile lor. Pentru fiecare județ se va găsi clădire de pensiune, de hotel care să fie folosită”, a declarat Raed Arafat.

În acest moment nu putem vorbi despre închiderea orașelor, potrivit autorităților.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Schița răspândirii coronavirusului în România, realizată de un medic. Ce arată datele oficiale
Schița răspândirii coronavirusului în România, realizată de un medic. Ce arată datele oficiale

Un medic a realizat, pe baza datelor furnizate de Ministerul Sănătății, o schiță a modului în care s-a răspândit coronavirusul în România, până la cazul 89.

Bilanțul persoanelor confirmate cu coronavirus a ajuns la 95. România se pregătește de scenariul 3
Bilanțul persoanelor confirmate cu coronavirus a ajuns la 95. România se pregătește de scenariul 3

Numărul pacienților confirmați cu coronavirus, în România, a ajuns la 95 până la această oră. Ne mai despart doar câțiva bolnavi de scenariul cu numărul 3, pregatit de autoritați.

Ce putem „vizita” de acasă, în plină pandemie de coronavirus. Lista expozițiilor virtuale
Ce putem „vizita” de acasă, în plină pandemie de coronavirus. Lista expozițiilor virtuale

În contextul pandemiei de coronavirus, cele mai multe spații culturale au fost închise publicului, oamenii fiind sfătuiți să stea acasă.

COVID-19 în lume. 122 țări afectate, peste 138.000 de cazuri. Stare de urgență în SUA
COVID-19 în lume. 122 țări afectate, peste 138.000 de cazuri. Stare de urgență în SUA

COVID-19, declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pandemie, a afectat 122 de ţări din lume şi a cauzat mai mult de 5.080 de decese.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.