Cascadele au înghețat din cauza frigului. Regatul de gheață de la poalele Munților Gurghiului
Valul de frig care a înghețat România în ultimele zile oferă un bun prilej de drumeții fotografilor și turiștilor fermecați de cascade.
Ţurţurii uriași și faldurile înghețate formate de apă, ca niște valuri de cleștar, sunt cadre perfecte pentru poze spectaculoase.
Peisajele de basm surprinse de vizitatori fac uitate orice eforturi de a ajunge până la cascade. La Toplița, județul Harghita, cascada de apă termală, monument al naturii, oferă un spectacol de neuitat. Printre mușchi și aburi au apărut țurțuri uriași.
Gabriela Hossu, Centrul Turistic Toplița: „Iarna îmbracă aceea frumoasă rochie de gheață pentru că țurțurii care se formează au acele aspecte de stalactite cu dimensiuni diferite ca și grosime, ca și lungime. La Toplița, fiind foarte-foarte frig, chiar și apa termală îngheață.”
Regatul de gheață de la poalele Munților Gurghiului este vizitat în această perioadă de mulți turiști. Aburul, dar și culoarea ţurţurilor îi fascinează pe vizitatori. Nimeni nu pleacă de aici fără o fotografie.
Turist: „20, 22, 23 de grade minus, e superb e frumos. Apa e termală, dar totuși stropii care se adună îngheață, și jos, unde e balta de apă, nu îngheață”
Turist: „Acuma că au fost frigurile au înghețat, dar dacă se schimbă timpul, imediat sloiul de gheață cade și apare cascada de apă, e foarte frumos. E apa albăstruie, verzui, e foarte frumos”.
De imagini spectaculoase au parte și turiștii care ajung în Apuseni, la cascada Pișoaia de pe Valea Arieșului Mic.
Cum căderea de apă a înghețat din cauza gerului din ultimele zile, peisajul de basm este locul perfect pentru fotografii impresionante.
Marius, turist din Timișoara: „Îi faină, mai ales așa, când e foarte frig afară și e îngheţată. Cum e temperatura asta undeva spre minus 20 de grade, îngheaţă toată.”
Călin Furdui, turist: „Acum, la minus 10 grade, cu decorul ăsta hibernal și 100% îngheţată mi se pare mult mai spectaculoasă.”
Mircea, turist din Timișoara: „E pentru prima dată când venim aici în zonă și ne place, e foarte frumos.”
Cristian Ciobotărescu, ghid turistic: „Această cascadă de cleștar arată spectaculos. Apa cascadei, ce are o cădere de peste 18 metri și peste 25 de metri lățime, este înghețată sub forma unor țurțuri iar acest aspect deosebit turcoaz este dat de faptul că ea se dezvoltă pe o rocă interesantă numită tuf calcaros.”
Meteorologii anunță că gerul se va mai domoli în zilele următoare.