A doua echipă de salvatori români din Turcia s-a întors acasă. „Am avut în față o imagine apocaliptică”
A doua echipă de salvatori români, trimisă în zonele grav afectate de cutremure din Turcia, a ajuns cu bine acasă după o misiune dificilă de 10 zile.
Vorbim de pompieri, medici, dar și câini de urmă, care au căutat supravițuitori prin tone de moloz și dărâmături.
"Am avut în faţă o imagine apocaliptică", au povestit ai noştri.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
A doua echipă de salvare trimisă în Turcia a fost formată din pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, doi medici și doi asistenți de la UPU-SMURD București, dar și din câini de urmă. Timp de 10 zile, toți au căutat supraviețuitori printre ruine.
Lt. col. Adrian Dinu, locțiitorul comandantului grupului special de salvatori: „Ne-am confruntat cu o imagine apocaliptică, chiar dacă suntem salvatori și unii o facem chiar de zeci de ani meseria asta. A fost șocant pentru noi la început. Și aici mă refer la miile de clădiri prăbușite și la persoanele decedate și la cele pe care le-am găsit”.
Operațiunea de salvare a lui Mustafa - un bărbat de 35 de ani, blocat timp de șase zile sub ruinele unui bloc de șase etaje - i-a marcat pe ai noștri. Ore în şir s-au chinuit să îl scoată de sub mormanul de moloz.
Lt. col. Adrian Dinu, locțiitorul comandantului grupului special de salvatori: „A fost o luptă crâncenă în contextul în care chiar spațiul în care a supraviețuit atâta timp era impropriu și nu avea legatură cu existența vieții”.
Și pentru câinii de urmă a fost o misiune grea.
Oana Ciora, voluntar al Asociației pentru Câini de Salvare Transilvania: „Pentru câini munca a fost diferită față de antrenamente pentru că situația de acolo era foarte încărcată”.
Printre ei a fost și Vreni, un câine de salvare din Caransebeș.
Cristian Breșca, voluntar: „Eu unul nu mi-am inchipuit să văd așa ceva. Cred că a fost o lecție care să ne arate că trebuie să fie gândim mult mai complex pregătirea noastră”.
Miercuri seara, alți salvatori români au ajuns cu bine în Baza Aeriană 90. Cu toții au acționat în Antakya, una dintre zonele grav afectate de cutremurele de la începutul săptămânii trecute.