A disparut din Romania in 1824, dar acum incepe din nou sa se simta "ca acasa". Specia pe care specialistii au adus-o inapoi
Odinioara vanat pentru carne si blana pana la disparitia de pe teritoriul tarii noastre, iata ca simpaticul castor incepe sa simta din nou bine in Romania.
Este drept, ca ajutat de specialisti care, in urma cu peste un deceniu au adus din Germania 22 de exemplare superbe. A fost de bun augur acesta miscare. Astazi, in vegetatia de pe malurile Muresului traiesc in tihna peste 160 de exemplare.
Castorii sau brebii, cum ii numesc specialistii, au disparut de pe teritoriul tarii noastre in 1824. Au fost haituiti si vanati pentru carne si blana, asa ca, timp de doua secole specia a fost declarata disparuta din Romania. Dupa repopularea care a avut loc in urma cu 13 ani, lucrurile au inceput sa se indrepte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Peste 160 de exemplare traiesc fericite pe tot cursul raului Mures in judetul Arad, iar unele familii de castori si-au facut cuiburi chiar in zonele populate, din oras.
Aradenii nu ar trebui sa se mire daca pe malul Muresului, in zonele unde vin cu copii la joaca sau sa se plimbe, vor vedea, seara castori. Acestia au gasit aici un habitat propice. Pescarii sunt cei care i-au observat indeaproape.
"Am vazut pe Mures, in apa, mereu, am fost la Lipova, Savarsin. Acolo sunt mai multi, n-am stiut de unde au aparut, e o frumusete si un beneficiu pentru natura sa-i vezi cum inoata", spune un pescar.
''Ei se stabilesc daca gasesc conditii minime de habitat, aici e optim, au nevoie de un loc de hranire, lastaris si un mal de 1,5-2 metri unde sa isi sape adaposturi", spune biologul Gabriel Herlo.
Reprezentantii Parcului Natural Lunca Muresului spun ca monitorizeaza atent specia. Principala urma pe care o lasa rozatoarele sunt copacii doborati, iar cele mai multe semne de acest fel sunt pe o insula aflata la 35 de kilometri de Arad, intre Pecica si Semlac, care a fost botezata neoficial ''Insula castorilor''.