Ziua a cincea de proteste. Participare record in Capitala: 170.000 de oameni: "Trebuie sa isi dea cu totii demisia"

×
Codul embed a fost copiat

LIVE TEXT. Manifestantii din Piata Victoriei au plecat, la finalul unei zile in care protestele au inceput de dimineata si s-a atins o participare record de 170.000 de oameni.

LIVE TEXT CU DESFASURAREA EVENIMENTELOR:

UPDATE 23:11 A cincea zi a protestelor din Piata Victoriei se apropie de final, oamenii au inceput sa plece dupa ce au protestat mai bine de zece ore. Protestatarii spun ca vor continua sa iasa in strada si in zilele urmatoare, chiar daca premierul a anuntat ca OUG de modificare a codurilor penale va fi abrogata, aratand ca nu mai au incredere in Guvern.

UPDATE 21:50 Sunt 170.000 de oameni in strada la Bucuresti. Pe cladirea mare din Piata Victoriei vor fi proiectate imagini din tara, de la protestele de la Cluj Napoca, Timisoara, Iasi, Craiova

UPDATE 21:30 Peste 150.000 de oameni in Piata, cel putin la fel de multi ca ieri. Sunt zone mai puternic ocupate decat aseara, iar lumea continua sa vina.

Citește și
protest victoriei
Programul manifestatiilor din weekend, in Piata Victoriei. Duminica, "cel mai mare protest impotriva ordonantelor"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Pe blocul din dreapta Guvernului se proiecteaza harta Romaniei cu mesaje precum "Ne-am trezit", "Colectiv", "EU, we love you".

UPDATE 21:00 Sunt peste 120.000 de oameni in Piata Victoriei.

Decizia de abrogare a OUG de modificare a codurilor penale a fost anuntata, sambata seara, de premierul Sorin Grindeanu, dupa cinci zile de proteste de amploare in Bucuresti si in tara, trei sesizari la Curtea Constitutionala, o contestatie in instanta si dupa critici ale magistratilor si societatii civile.

"Din punctul meu de vedere, trebuie sa isi dea cu totii demisia. Noi vom continua sa iesim, categoric. Avem copii mici acasa, vom iesi in continuare pentru ei”, a spus unul dintre protestatari.

"Faptul ca a abrogat ordonanta sub presiunea strazii nu ne incalzeste cu nimic, noi vom continua sa iesim in strada pentru tot ce au facut cu tara asta. Chiar ne considera prosti?”, a spus un alt protestatar.

Un alt protestatar a spus: "Sa o vedem abrogata. Fapte, nu vorbe! Guvernul asta este plin de forme fara continut si nu mai putem crede in ei. Suntem stupefiati si speriati de ce va urma, pentru ca ei oricand pot da o lege care sa ne afecteze. Nu mai prezinta nicio garantie. Ne-au mintit de la inceput, de cand s-au instalat”.

"Nu doar ordonanta m-a nemultumit, ci si felul in care se poarta cu oamenii. Daca ne-am ales niste conducatori, ei trebuie sa fie lideri, nu sa se poarte cu noi ca si cu ultimii oameni. De-asta sunt aici. Eu voi continua sa protestez”, a aratat un alt manifestant.

UPDATE 20:20  Numarul manifestantilor din Piata Victoriei a ajuns la aproximativ 100.000.

UPDATE 19:50  In jur de 60.000 de oameni protesteaza in aceste momente in Piata Victoriei.

UPDATE 19:13 Aproximativ 40.000 de protestatari au plecat in mars din Piata Constitutiei pe Calea Victoriei, care este blocata pe ambele sensuri pana in Piata Victoriei. Manifestantii scandeaza "Dragnea, nu uita, puscaria e a ta" si"Noaptea ca hotii".

Protestatarii din Piata Constitutiei se indreapta, in coloana, pe Calea Victoriei, spre Piata Victoriei, de unde au plecat in mars in urma cu trei ore, pentru a forma un lant uman in jurul Palatului Parlamentul.

UPDATE 18:30 Manifestantii se intorc la Guvern dupa ce au facut lant uman la Parlament

UPDATE 18:00 Peste 20.000 de protestatari au ajuns la Palatul Parlamentului, unde vor face un lant uman in jurul cladirii.

UPDATE 17:00 Protestatarii care au plecat in mars au ajuns la Universitate, unde scandeaza "Hotii” si „PDS, ciuma rosie”. Zeci de oameni au iesit la ferestre, iar cei pe langa care trec ii aplauda. Manifestantii din primul rand afiseaza un banner mare pe care scrie”Democratie, integritate, nu imunitate!”, iar un barbat care sta in fata coloanei scandeaza la microfon "Alta intrebare? La inchisoare".

Pe traseul marsului, celor peste 10.000 de manifestanti care au plecat din Piata Victoriei li s-au alaturat si alte persoane, astfel ca numarul protestatarilor a crescut.

Pe Bulevardul Magheru, oamenii au iesit la geamuri si pe balcoane. Oamenii pe langa care trec manifestantii ii aplauda.

In fruntea coloanei de manifestanti se afla o persoana cu un microfon si o boxa, care scandeaza: "Alta intrebare? La inchisoare".

Manifestantii scandeaza "Anulati si plecati", "Hotii", "PDS, ciuma rosie”, "Pacat, pacat, de sangele varsat" si "Zi de zi aici vom fi”, iar pe traseul marsului au cantat Imnul.

In fata cinematografului Scala, doi tineri i-au asteptat pe protestatari cu ceai cald.

O femeie care a venit la protest spune, despre o eventuala abrogare a OUG de modificare a codurilor penale, ca nu sunt suficiente vorbele presedintelui PSD Liviu Dragnea, in care nu mai poti avea incredere dupa tot ce s-a intamplat, ci este nevoie de fapte.

"Ce incredere poti sa ai in vorbele domnului Dragnea, dupa tot ce s-a intamplat in saptamanile astea. Niste vorbe nu sunt de ajuns, trebuie sa vedem niste fapte concrete si promisiuni ca in acest mandat de patru ani nu vor incerca sa mai umple la legi care sa destabilizeze justitia. Asta e tot ce vrem. Nu sunt din domeniul juridic, nu stiu daca abrogarea este forma potrivita pentru a elimina toate efectele a ceea ce s-a intamplat, a ceea ce au facut ei. Trebuie sa se gaseasca forma legala, anulare sau ce o fi, astfel incat povestea asta sa spunem ca nu a existat”, a spus aceasta.

UPDATE 16:15 Coloana de manifestanti din Piata Victoriei s-a pus in miscare, dupa ora 16,00, pe bulevardul Lascar Catargiu. Mitingul a inceput la ora 11,00, cand in piata au venit in special persoane insotite de copii. La un moment dat, erau acolo cateva mii de persoane. Manifestatia a decurs in mod pasnic, zona fiind supravegheata de fortele de ordine.

UPDATE 16:12 Peste 10.000 de oameni au protestat in Piata Victoriei fata de OUG de modificare a codurilor penale. Printre protestatari a fost si un tanar costumat in Zorro, iar inspirat de acesta, un manifestant a inceput sa bata intr-o toba de jucarie si sa scandeze: "Zorro e cu noi, Dragnea la gunoi".

Protestatarii au pancarte pe care scrie "A fost odata un zmeu rau, PSDeu”, "DNA sa vina sa va ia”, "Drag ne-ai fi la puscarie” si "Comunismul n-a murit, este Dragnea travestit”.

UPDATE 15:00 Peste 7.000 de parinti si copii au venit in fata Guvernului. Mitingul a inceput la ora 11,00 si in piata au venit in special persoane insotite de copii, care nu au avut cum sa participe la protestele din timpul saptamanii.

Ei spun ca isi doresc "un altfel de viitor" pentru copiii lor, ca acestia sa nu fie nevoiti sa paraseasca tara. Pe pancartele purtate atat de parinti, cat si de copii se pot citi texte precum "Nu vrem o tara plina de hoti", "Lupii la oi", "Cat sunt eu de mititel, nu ma fraieriti defel", "Romania, te iubesc - am venit sa te salvez", "Dragnea: 4 la purtare. Alta intrebare", "Nu ne taiati aripile".

Copiii se fotografiaza cu jandarmii, deseneaza si scriu pe asfalt, agita stegulete tricolore si manifesta zgomotos cu vuvuzele, fluiere, trompete. Manifestatia decurge in mod pasnic, zona fiind supravegheata de fortele de ordine.

Apelul in vederea participarii la actiunea de protest a fost lansat pe Facebook. Astfel, parintii cu copii au fost invitati sa fie prezenti, sambata, de la ora 13,00, in Piata Victoriei, pentru a participa la evenimentul "Educatie pentru democratie - marsul copiilor".

Conform anuntului postat pe pagina de Facebook "Coruptia ucide", de la ora 16,00, protestatarii ar urma sa porneasca in mars catre Parlament, realizand ulterior un lant uman in jurul cladirii.

UPDATE 13:10 La aceasta ora, aproximativ 7.000 de persoane protesteaza.

UPDATE 13:00 In Piata Victoriei vine din ce in ce mai multa lume. La aceasta ora si adultii isi incepu protestul lor. La ora 16.00 ar urma sa porneasca in mars spre Parlament, pentru a face un lant uman in jurul cladirii.

UPDATE 12:40 Piata a devenit mult mai aglomerata... Sunt deja peste 5.000 de parintii si copii.

UPDATE 12:30 La aceasta ora, in Piata Victoriei sunt peste 2.000 de parinti si copii.

UPDATE 12:10 Traficul rutier in zona Piata Victoriei a fost inchis.

UPDATE 12:00 La aceasta ora, aproximativ 1.000 de parinti si copii cu steaguri, vuvuzele, pancarte si jucarii au venit sambata, in Piata Victoriei, pentru a protesta fata de ordonanta de urgenta prin care sunt modificare codurile penale. Copiii deseneaza pe pancarte si scriu, cu ajutorul parintilor, mesaje, precum: "Hotii trebuie sa plateasca", "Vrem sa invatam ce e corect. Invatati-ne voi" si "Vreau sa traiesc in Romania".

UPDATE 11:45 Platoul din fata Palatului Victoria este aproape plin de parinti si copii veniti sa demonstreze, sambata, impotriva modificarii Codurilor penale prin ordonanta de urgenta. Atat parintii, cat si copiii poarta pancarte pe care se pot citi mesaje precum "Plusurile stau in casa, dar azi chiar si lor le pasa. Retrageti ordonanta!", "Vrem abrogare, nu alta intrebare", "Vrem un viitor mai bun", "Rezist. Alta intrebare", "Rezistam pentru copiii nostri", "Eu la scoala, voi la puscarie". De mentionat ca, la pranz, grupuri de parinti impreuna cu copiii lor se indreapta spre Piata Victoriei. La manifestare sunt prezenti jandarmi care asigura zona in care se demonstreaza pasnic. Fortele de ordine au extins spatiul dedicat manifestarii prin mutarea gardurilor de protectie.

UPDATE 11:00 Cateva sute de parinti cu copii sunt prezenti sambata dimineata in fata Guvernului pentru a demonstra impotriva deciziei Executivului privind modificarea Codurilor penale.

Atat parintii, cat si copii poarta steaguri si stegulete tricolore si pancarte pe care se pot citi lozinci precum "Lasati-ma, va rog, sa traiesc in tara mea", "Sunt mic, dar rezist", "Catelus cu parul cret fura rata din cotet", "Romania este tara mea! Dragnea, nu o fura".

Potrivit liderului organizatiei "Da' De Ce", Raluca Bem Neamu, evenimentul din Piata Victoriei a fost lansat pe Facebook de catre Grupul Coruptia Ucide, iar organizatia mentionata a profitat de aceasta ocazie pentru a aduce materiale pe care sa le ofere copiilor, prin care sa le explice celor mici ce se intampla in aceste zile si de ce ies atat de multi oameni in strada.

"Le explicam ca suntem intr-un moment de cumpana si cei care se afla la putere vor sa initieze niste legi si ordonante de urgenta care sunt in dezavantajul populatiei, prin care cei care sunt corupti fie ies de la inchisoare, fie pe viitor nu vor mai fi in aceasta postura", a declarat liderul organizatiei "Da' De Ce".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
100.000 de oameni au manifestat pasnic, vineri, in Piata Victoriei:
100.000 de oameni au manifestat pasnic, vineri, in Piata Victoriei: "PSD a transformat Romania intr-o tara de refugiati"

 Ordonanta de urgenta data marti seara de guvernul Grindeanu pentru modificarea codurilor penale a unit romani din toata tara, care, pentru a patra zi la rand, au iesit in strada.

Programul manifestatiilor din weekend, in Piata Victoriei. Duminica,
Programul manifestatiilor din weekend, in Piata Victoriei. Duminica, "cel mai mare protest impotriva ordonantelor"

 Protestele fata de Ordonanta de Urgenta privind modificarea codurilor penale continua in weekend, cand este asteptat cel mai mare numar de participanti.

Protest
Protest "istoric" in judetul lui Liviu Dragnea. Barbat: "I-a amenintat ca daca ies in strada, le va opri ajutorul social"

Printre sutele de mii de oameni, care au manifestat pe strazile din Romania, exista si 100 de romani care au scris istorie in orasul lor.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.