96 de persoane, printre care seful ISJ Ialomita si profesori, cercetati de DNA pentru fraude la bac
Un numar de 96 de persoane, printre care seful ISJ Ialomita Otilia Dumitru, profesori, absolventi si parinti, sunt cercetati de procurorii DNA pentru fraude la examenul de bacalaureat sustinut în iunie-iulie 2012, în judetul Ialomita.
Potrivit unui comunicat de presa, s-a dispus începerea urmaririi penale fata de urmatoarele persoane:
-Otilia Dumitru, inspector scolar general în cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Ialomita, avand calitatea de presedinte al Comisiei judetene de bacalaureat, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la infractiunea de trafic de influenta în forma continuata.
-Nica Balaciu, profesor de psihologie si director la Liceul Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia, presedinte al Centrului zonal de evaluare 100 si Catalin Gogota, profesor de geografie la Grupul Scolar Vladeni, membru în cadrul Centrului zonal de evaluare 200, în sarcina carora s-au retinut infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta în forma continuata.
-Sorin Stere, Marius Curt, Cristian Manea, Elena Dulcinica Sandu si Marius Razvan Dinu, profesori evaluatori, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta în forma continuata.
-Radu Liviu Bara, profesor de matematica si director adjunct la Grupul Scolar „Sfânta Ecaterina” din Urziceni, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta în forma continuata.
In aceeasi cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale si fata de alte 87 de persoane, absolventi de licee si parinti ai acestora, în sarcina carora s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.
Ca sa dea note mai mari unor elevi la examenul de bacalaureat, acestia au cerut sume cuprinse intre 100 de euro si 1.300 de lei, pentru o disciplina din concurs.
Potrivit procurorilor, coordonatoarea retelei era Otilia Dumitru, care era si presedinta Comisiei judetene de bacalaureat.
Profesoara stabilea anumite semne care erau transmise candidatilor care ofereau bani, pentru a fi trecute pe lucrarile acestora.
Ulterior, profesorii Nica Balaciu si Catalin Gogota identificau lucrarile marcate si le dadeau pentru corectare profesorilor care erau implicati in aceasta retea.
La final, profesorii care corectau lucrarile dadeau note mult mai mari decat cele meritate sau completau chiar ei rezolvarea subiectelor.