82 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov si alte 10 judete. Prejudiciu de 50 de milioane de lei in acest dosar
Un numar de 82 de perchezitii au loc, marti dimineata, pentru probarea activitatii infractionale a 48 de persoane din Bucuresti, Ilfov si alte 10 judete banuite de evaziune, prejudiciul estimat fiind de 50 milioane lei, au anuntat oficiali ai IPJ Ilfov.
''La data de 24 mai, 240 de politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Ilfov, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, efectueaza 82 de perchezitii la domiciliile a 48 de persoane banuite de evaziune fiscala, precum si la sediile firmelor administrate de acestea'', se arata intr-un comunicat al IGPR transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, perchezitiile se desfasoara pe raza judetului Ilfov (32), a municipiului Bucuresti (20) si a judetelor Dambovita (7), Giurgiu (6), Braila (5), Arad (3), Dolj (3), Sibiu (2), Constanta (1), Mehedinti (1), Hunedoara (1) si Prahova (1).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totodata, politistii pun in executare 28 de mandate de aducere si citeaza, in vederea audierii, 20 de martori.
Audierile vor avea loc la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Ilfov.
In fapt, in perioada 2014 - 2016, membrii gruparii ar fi infiintat 11 societati cu comportament fantoma si ar fi emis facturi care nu au la baza operatiuni reale catre peste 200 de firme beneficiare, de pe raza judetelor mentionate, acestea din urma avand ca domeniu de activitate recuperarea de materiale reciclabile, comertul cu diferite produse alimentare si nealimentare, constructii si prestari servicii, precizeaza IGPR.
Din cercetarile efectuate de politisti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Ilfov a reiesit faptul ca administratorii firmelor beneficiare aveau ca scop sustragerea de la plata TVA-ului si a impozitului pe profit.
O alta modalitate de fraudare folosita de membrii gruparii infractionale a fost introducerea in circuitul financiar evazionist a unor mari cantitati de deseuri metalice colectate, fara documente de provenienta si sub valoarea de piata. Astfel, acestea ar fi fost inregistrate doar scriptic in contabilitatea firmelor fantoma si tranzactionate fictiv intre acestea.
Din investigatii a reiesit ca membrii gruparii ar fi perceput in schimbul activitatii infractionale desfasurate un comision ce ar fi variat intre 1 - 3% din totalul sumelor rulate prin conturile societatilor fantoma, care se ridica la peste 200.000.000 lei.
Activitatile in acest caz au beneficiat de suportul Departamentului de Informatii si Protectie Interna si al Directiei pentru Operatiuni Speciale - IGPR.
Totodata, la activitati participa politisti din cadrul Serviciul pentru Interventie si Actiuni Speciale - IGPR, Serviciilor de Actiuni Speciale IPJ Ilfov si DGPMB, precum si jandarmi ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane (Gruparea Mobila Ploiesti Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti).