80% dintre olandezi nu sunt de acord cu accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii batave
Olandezii spun clar ca nu ne vor la munca in tara lor. Potrivit unui sondaj recent, 80% dintre ei nu sunt de acord cu accesul romanilor si bulgarilor pe piata lor de munca.
La fel gandesc si englezii, in conditiile in care in mai putin de o luna cele 9 tari din Uniunea Europeana care mentin restrictii pe piata muncii vor fi obligate sa le anuleze.
Cu alte cuvinte, de la 1 ianuarie romanii vor putea lucra in orice stat membru al uniunii fara permis de munca.
Frank are o curatatorie de haine la Haga si a fost pe punctul sa o inchida din cauza concurentei. El da vina pe strainii care vin sa lucreze in Olanda si accepta orice salariu.
In aceste conditii, 700.000 de cetateni olandezi din cei peste 16 milioane, NU au un loc de munca.
"8 din zece olandezi cred ca granitele tarii ar trebui sa ramana inchise pentru muncitorii romani si bulgari si anul viitor, potrivit unui sondaj efectuat de Maurice de Hond, pentru Partidul Socialist", arata Telefraaf.nl.
In prezent, exista deja 15.000 de romani care lucreaza legal in Olanda cu permis de munca. De la 1 ianuarie, oricine va dori sa ajunga si sa lucreze acolo o va putea face doar pe baza actelor de identitate.
Si Marea Britanie a avut o pozitie similara. Un sondaj realizat in urma cu cateva luni arata ca doua treimi dintre britanici se tem ca, din 2014, dupa anularea restrictiilor de munca, vor fi invadati de imigrantii romani si bulgari.
In prezent, 9 tari din Uniunea Europeana mai mentin interdictii pentru muncitorii romani.
"Aceste restrictii vor trebui ridicate pe 1 ianuarie 2014, conform prevederilor din Tratatul de aderare la Uniunea Europeana", a spus purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.
Cu alte cuvinte, romanii vor putea, din prima zi a anului 2014, sa-si caute de lucru in orice tara a Uniunii. Nu vor mai avea nevoie de un permis special de munca.
"Exista sansa de a fi preferati est-europenii pentru nivelul mai mic de salarizare pe care-l percep. Cei care sunt actualmente pe piata din Europa de Vest si lucreaza la negru vor avea sansa ca dupa 1 ianuarie 2014 sa intre in legalitate si sa nu mai fie constransi de acele permise de munca", a spus un specialist in resurse umane.
In prezent, aproximativ 2 milioane de romani muncesc in alte state membre ale Uniunii Europene.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, Olanda, muncitori, granite, bulgari,
Dată publicare:
03-12-2013 19:42