650.000 de hectare de pădure ar putea fi date Bisericii. Silvicultorii, revoltați

×
Codul embed a fost copiat

Silvicultori din toată ţara s-au strâns din nou în fata Parlamentului. Aceştia contestă un proiect de lege prin care 650.000 de hectare de pădure ar putea fi date bisericilor şi manăstirilor.

Un cadou nesperat, având în vedere că transferul s-ar face fără ca unităţile de cult să aibă drept de proprietate, susţin silvicultorii.

Parlamentarii care au iniţiat legea spun însă că este vorba doar de o suprafaţă de 40 de ori mai mică, şi numai în Bucovina, pentru a repara o nedreptate făcută acolo Bisericii Ortodoxe.

Proiectul de lege care i-a scos pe pădurari în stradă prevede ca centrele eparhiale, manăstirile şi bisericile să dobândească în proprietate suprafeţe de până la 30 de hectare, dacă le-au avut în administrare. Alte suprafețe de pădure vizate sunt cele grănicerești.

Silviu Geană, Federația Silva: ''Se încearcă împroprietărirea unităţilor de cult cu o suprafaţă - din fondul forestier al statului -de peste 650.000 de hectare de pădure. Practic, peste 10% din pădurile României vor fi făcute cadou acestor entități.''

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Cea mai mare suprafață, circa 486.000 de hectare, ar fi păduri grănicerești, estimează pădurarii. Iar dintre unitățile de cult, mănăstiri ca Voroneț, Putna, Moldovița sau Sucevița ar beneficia de pe urma acestor modificări. Pădurarii din zonă se tem pentru posturile lor.

''Este posibil ca mulţi colegi să-şi piardă locul de muncă. Ar fi peste 3.000 de locuri de munca'', spune un pădurar din comuna Dărmănești.

Inițiatorii proiectului de lege, printre care şi şeful PSD Liviu Dragnea, spun că este nevoie de o nouă reglementare în domeniu pentru că cele de până acum au omis situaţia Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina. În plus, actul normativ ar restabili adevărul istoric şi juridic, spun susţinătorii.

Unul dintre deputaţii care au scris legea spune că nici vorbă că 650.000 de hectare să fie retrocedate. Problema a apărut însă în Senat. Textul inițial viza doar zona Bucovinei, dar prin amendamente au fost incluse și alte păduri - cele grănicerești.

Emanuel Havrici, deputat PSD: ''Am vizat doar pădurile pe care la ora actuală le au în proprietate unităţile de cult din Bucovina şi este vorba despre o suprafaţă de 16.000 de hectare. Noi am făcut doar un gest de recunoaştere a ceea ce au deja în posesie.''

Într-un comunicat, oficialii Arhiepiscopiei Sucevei spun că ''proiectul de lege face parte din procesul de retrocedare a proprietăţilor confiscate de regimul comunist'' şi menţionează că în ''inscrisuri interbelice statul roman a avut în Bucovina păduri de 13 mii de hectare, iar Fondul Bisericesc Ortodox - de 240 de mii de hectare.'' Silvicultorii nu trebuie să-şi facă griji pentru locurile de muncă, adauga oficialii Arhiepiscopiei.

Silvicultorii spun că dacă proiectul de lege nu va fi modificat, atunci se vor adresa parlamentarilor din Opoziţie, care să conteste mai departe legea la Curtea Constituţională.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Condamnare la moarte pentru ursul care a ucis un tânăr. Localnicii spun că era vina lui
Condamnare la moarte pentru ursul care a ucis un tânăr. Localnicii spun că era vina lui

Ursoaica din judeţul Harghita care a ucis vineri un om, într-o pădure, va fi împuşcată de vânători, care aşteaptă ca Ministrul Mediului să semneze luni actul prin care aprobă acest lucru.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.