650.000 de hectare de pădure ar putea fi date Bisericii. Silvicultorii, revoltați

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 27 Martie 2019 10:58
Data publicarii: Marti 26 Martie 2019 18:33
Categorie: Stiri actuale

Silvicultori din toată ţara s-au strâns din nou în fata Parlamentului. Aceştia contestă un proiect de lege prin care 650.000 de hectare de pădure ar putea fi date bisericilor şi manăstirilor.

Un cadou nesperat, având în vedere că transferul s-ar face fără ca unităţile de cult să aibă drept de proprietate, susţin silvicultorii.

Parlamentarii care au iniţiat legea spun însă că este vorba doar de o suprafaţă de 40 de ori mai mică, şi numai în Bucovina, pentru a repara o nedreptate făcută acolo Bisericii Ortodoxe.

Proiectul de lege care i-a scos pe pădurari în stradă prevede ca centrele eparhiale, manăstirile şi bisericile să dobândească în proprietate suprafeţe de până la 30 de hectare, dacă le-au avut în administrare. Alte suprafețe de pădure vizate sunt cele grănicerești.

Silviu Geană, Federația Silva: ''Se încearcă împroprietărirea unităţilor de cult cu o suprafaţă - din fondul forestier al statului -de peste 650.000 de hectare de pădure. Practic, peste 10% din pădurile României vor fi făcute cadou acestor entități.''

Cea mai mare suprafață, circa 486.000 de hectare, ar fi păduri grănicerești, estimează pădurarii. Iar dintre unitățile de cult, mănăstiri ca Voroneț, Putna, Moldovița sau Sucevița ar beneficia de pe urma acestor modificări. Pădurarii din zonă se tem pentru posturile lor.

''Este posibil ca mulţi colegi să-şi piardă locul de muncă. Ar fi peste 3.000 de locuri de munca'', spune un pădurar din comuna Dărmănești.

Inițiatorii proiectului de lege, printre care şi şeful PSD Liviu Dragnea, spun că este nevoie de o nouă reglementare în domeniu pentru că cele de până acum au omis situaţia Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina. În plus, actul normativ ar restabili adevărul istoric şi juridic, spun susţinătorii.

Unul dintre deputaţii care au scris legea spune că nici vorbă că 650.000 de hectare să fie retrocedate. Problema a apărut însă în Senat. Textul inițial viza doar zona Bucovinei, dar prin amendamente au fost incluse și alte păduri - cele grănicerești.

Emanuel Havrici, deputat PSD: ''Am vizat doar pădurile pe care la ora actuală le au în proprietate unităţile de cult din Bucovina şi este vorba despre o suprafaţă de 16.000 de hectare. Noi am făcut doar un gest de recunoaştere a ceea ce au deja în posesie.''

Într-un comunicat, oficialii Arhiepiscopiei Sucevei spun că ''proiectul de lege face parte din procesul de retrocedare a proprietăţilor confiscate de regimul comunist'' şi menţionează că în ''inscrisuri interbelice statul roman a avut în Bucovina păduri de 13 mii de hectare, iar Fondul Bisericesc Ortodox - de 240 de mii de hectare.'' Silvicultorii nu trebuie să-şi facă griji pentru locurile de muncă, adauga oficialii Arhiepiscopiei.

Silvicultorii spun că dacă proiectul de lege nu va fi modificat, atunci se vor adresa parlamentarilor din Opoziţie, care să conteste mai departe legea la Curtea Constituţională.

Condamnare la moarte pentru ursul care a ucis un tânăr. Localnicii spun că era vina lui
Condamnare la moarte pentru ursul care a ucis un tânăr. Localnicii spun că era vina lui
VIDEO PROTVPLUS.RO
liviu dragnea, irina tanase
Dragnea, despre o posibilă nuntă cu Irina: ”Nici măcar nu știu dacă acceptă”
Accident cu 11 victime în Cluj, dintre care 9 sunt elevi. Planul Roșu, activat
Schimbările climatice afectează și pomii fructiferi. „Preţul aproape că se va dubla”
The Color Run 2019. Baie de culoare, roz fiind vedeta absolută
A murit pentru o poză, în același loc în care alte 5 persoane au căzut victime
Momentul în care un ”susținător” ezită să își pună tricoul cu PSD. ”Ți-e rușine?”. VIDEO
cutremur, romania, vrancea, 28 octombrie,
Cutremur în România, sâmbătă după-amiază. S-a produs la o adâncime de 133 de kilometri
Un copil de cinci ani a ajuns la spital, după ce a fost lovit de o ambulanţă
Zeci de tone de tutun, confiscare de polițiști. Au fost deschise 862 de dosare penale. FOTO
Un român ar fi furat un bolid din Franța. A apucat să îl conducă doar până la Vama Sighet
Memorialul Colectiv, batjocorit cu mesaje electorale: „Este o lipsă de empatie”. FOTO
Înregistrările de la "creşa groazei". "În loc să te spele, doarme, nesimţita aia de mă-ta"