60.000 de tone de gunoaie, stranse din Marea Neagra. Deseurile au provocat moartea a numeroase specii de pesti
Ecologistii din cele 6 state riverane Marii Negre trag un semnal de alarma. Nepasarea distruge fauna marina. Nu mai putin de 60.000 de tone de gunoaie s-au strans anul trecut in apa.
Si, din cauza lor, in ultimele trei decenii nu au mai ramas decat 5 din cele 26 de specii de pesti care ajungeau in trecut pe mesele noastre.
50 de ani i-ar trebui ecosistemului sa isi revina dupa cantitatile uriase de deseuri care, cu buna stiinta, au fost aruncate in ultimii ani pe plaja. Incet, dar sigur, calitatea apei s-a alterat. Iar ecologistii avertizeaza ca poluarea masiva face ravagii.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Mihaela Candea, director ONG: "Marea inghite in fiecare an deseurile noastre, dar cat poate sa mai inghita fara sa fie dramatic afectata? Marea nu prea ne da foarte mult inapoi. Ne da doar deseurile pe care noi le aruncam pe plaja. Aceste deseuri marine nu sunt doar acelea pe care le vedem cu ochiul liber."
Drept dovada in ultima perioada in plasele pescarilor ajung doar specii de pesti fara valoare comerciala mare - sprot, hamsii si guvizi.
Tania Zaharia, directorul adjunct al Institutul Grigore Antipa: "Daca acum zeci de ani erau 20 si ceva de specii care erau exploatate in interes comercial, acum putem vorbi de 5-6 specii. Nu inseamna ca au disparut, dar si-au redus efectivele."
Pe plaja si in apa se arunca de la mucuri de tigara pana la sticle si chiar obiecte de imbracaminte. Iar in larg s-au format deja insule de deseuri care se descompun si ajung in apa.
Angelica Curlisca, Delfinariul Constanta: "Acea punga de plastic aruncata neglijent pe malul marii si dusa de vant pe apa poate face ca un delfin sa se inece. Si atunci in loc sa avem niste delfini frumosi pe care sa ii vedem cand iesim pe mare sa il gasim de fapt pe mal cu o pungulita in cap."
In urma cu o luna, 100 de soldati americani din Baza de la Mihail Kogalniceanu au adunat, in doar cateva ore, 5 tone de deseuri.
In ultimii 35 de ani, din cauza reziduurilor, a pescuitului excesiv, dar si a deversarilor necontrolate de produse petroliere, in Marea Neagra a aparut fenomenul de inflorire a apelor, fapt ce a dus la moartea multor specii de pesti, delfini si organisme marine.