"50.000 de case s-ar prabusi la un cutremur ca in '77". Vezi pe HARTA cat de sigura e zona ta
Asiguratorii estimeaza ca 50 de mii de case s-ar prabusi dupa un seism precum cel din 1977, iar aproape un milion ar avea de suferit. Practic, nu am invatat nimic din evenimentul tragic de acum 35 de ani, iar constructiile sunt din ce in ce mai subrede.
Oamenii care stau in aceasta cladire cu risc seismic 1 s-au obisnuit sa doarma cu frica. "Au inceput demersurile, din cate stiu nu sunt finalizate dosarele din partea proprietarilor" spun ei.
In Capitala sunt 372 astfel de case si doar 15 au fost consolidate.
Bucurestiul are un risc seismic ridicat. Potrivit specialistilor care au alcatuit aceasta harta, cei care stau in zonele colorate cu rosu vor simti cel mai tare un cutremur de peste 7 pe scara Richter. Ceva mai feriti sunt cei din zonele colorate in portocaliu, si galben, insa verdele este garantia ca nu o sa aveti probleme.
"Atunci cand magnitudinea este peste 7 si 1, in momentul cand este de foarte mare adancime ca in 1940, afecteaza Moldova, Basarabia si catre Ucraina. In cazul in care avem un cutremur de tip 77 adica adancime de 90 de km afecteaza Muntenia, Bulgaria" spune Gheorghe Marmureanu.
Potrivit expertilor de la Institutul de Fizica a Pamantului cei mai afectati de un cutremur similar ca cel din 77 ar putea fi locuitorii sectorului 2 dar si cei din comunele Voluntari, Pantelimon. Adica zona colorata cu rosu. Seismul s-ar simti cel mai putin in sectorul 4 si intr-o parte a sectorului 3.
Daca la cutremurul de acum 35 de ani au cazut 33 de mii de case, unul la fel de puternic ar pune la pamant aproape 50 de mii de case spun si asiguratorii.
Chiar si asa numarul asigurarilor obligatorii este in scadere : doar 6 la suta au facut o astfel de polita.
Cine plateste 20 de euro pe an primeste daune de maximum 20.000 de euro.