Criticată de artiști de renume, Sala Palatului ar putea fi renovată cu 40 de milioane de euro

×
Codul embed a fost copiat

Sala Palatului ar putea fi renovată, cu 40 de milioane de euro, bani primiţi de la Banca Europeană. Anunţul a fost făcut de Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Pentru ca acest lucru să se întâmple există o singură condiţie: ca Sala să treacă din administraţia RAPPS la Ministerul Culturii, iar asta ar urma să se întâmple printr-o Hotărâre de Guvern.

O nouă sală de concerte este promisiunea făcută acum mai bine de 10 ani.

După ce numeroşi artişti de prestigiu mondial s-au plâns de acustica Sălii Palatului, autorităţile au promis, în mai multe rânduri, că vor renova clădirea.

Acum, Ministrul Culturii anunţă că acest lucru se va întâmpla, în următorii doi ani, cu fonduri primite de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Citește și
David Garret
David Garrett, iubit în România. "Violonistul diavolului” va reveni la București în iunie 2018
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii: „Avem un acord preliminar pentru aproximativ 40 de milioane de euro, pentru Sala Palatului. Sunt şanse, dacă totul va decurge cum trebuie, de 100%, ca următorul Festival Enescu să se desfăşoare într-o Sală a Palatului pe interior renovată, cu acustică, cu tot ce trebuie."

Condiţia impusă de Banca Europeană este ca proprietar să fie Ministerul Culturii şi nu RAAPPS, cum este în prezent.

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii: „În acest moment, există decizia Executivului de a transfera Sala Palatului de la RAPPS la Ministerul Culturii. Toate documentele necesare, Ordonanţa de Urgenţă plus Hotărâre de Guvern, sunt la Secretariatul General. Va trebui să intre în prima lectură şi vom face toate demersurile legale pentru a închide cât mai repede această situaţie."

România organizează, la fiecare doi ani, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică clasică din lume, Festivalul George Enescu, care aduce peste 100.000 de spectatori.

Invitat pe cele mai mari scene ale lumii şi anul acesta la Festivalul Enescu, violoncelistul Andrei Ioniţă, vorbeşte şi el despre importanța unei Săli pe măsura festivalului.

Andrei Ioniță, violoncelist: „Din păcate, Bucureştiul are nevoie de o sală mare de concert, construită cu acest scop."

Mai mulţi primari ai Capitalei şi miniştri au Culturii au anunţat, de-a lungul timpului, că vor face o sală nouă de concerte, dar totul a rămas la stadiul de promisiuni.

Deşi este o Capitală europeană, Bucureştiul nu are, în 2017, o sala modernă de concerte, aşa că mai toate evenimentele se desfăşoară aici, la Sala Palatului, o clădire inaugurată în urmă cu 60 de ani, pe vremea regimului comunist al lui Gheorghe Gheorghiu Dej.

În 1960, Sala Palatului devenea cea mai impunătoare clădire ridicată de comunişti, alături de complexul de blocuri care o înconjoară. Astfel, liderii comunişti de la Bucureşti visau ca acest oraş să arate precum Moscova.

Apartamentele din zonă au fost date la cheie, cu tot cu mobilă şi utilități, iar sala a găzduit marile adunări ale Partidului Comunist, precum şi invitaţi de seama ai regimului: Nikita Hruşciov, Leonid Brejnev sau Mihail Gorbaciov.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Festivalul George Enescu, închis de un violonist român de renume
Festivalul George Enescu, închis de un violonist român de renume

Cele 3 săptămâni dedicate magiei muzicii clasice, la Festivalul George Enescu, au ajuns la final. Evenimentul la care a fost atentă o lume întreagă se încheie duminică.

David Garrett, iubit în România.
David Garrett, iubit în România. "Violonistul diavolului” va reveni la București în iunie 2018

Cel mai rapid violonist din lume, David Garrett, a încântat publicul Festivalului George Enescu, alături de celebra Filarmonică de la Scala, revenită în Bucureşti după o pauză de 16 ani.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.