30 de ani de la Revoluție. Ce s-a întâmplat în 20 decembrie 1989 la Timișoara
Acum trei decenii, Timișoara devenea primul oraș din România liber de comunism. În amintirea acelui momentcare ne-a schimbat destinul, sirenele au sunat vineri în Piață Operei, cunoscută deja drept centru al revoluției.
După eliberarea Timișoarei, revolta a cuprins și alte orașe, iar două zile mai târziu regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu s-a prăbușit.
Acum 30 de ani, ziua de 20 decembrie începea cu o grevă generală la toate fabricile din oraș. Cu miile, muncitorii s-au îndreptat spre centrul orașului. Trecuseră deja patru zile de lupte în stradă. Era și primul semn că armata nu mai face față mulțimii. Din balconul Operei, Timișoara s-a proclamat oraș liber de comunism.
Bărbat: „Un vacarm , un vulcan a fost aici în Piața Operei, ceva deosebit, s-a strigat libertate,mă bucur că sunt timișorean”.
Revoluționar: „Nu am fost sus în balcon, dar am fost jos.”
Reporter: „Cum era atmosfera?”
Revoluționar: „Era incendiară, a fost bucurie mare.”
Fost militar: „S-a creat un moment când a dat legătura și cineva a zis că șefa telefonistelor era vinovată că a dat legături la alte orașe să audă ce e în Timișoara.”
Ioan Savu este cel care a dus trativele cu prim-ministrul din acea vreme, Constantin Dăscălescu, venit în grabă la Timișoara.
Ioan Savu, revoluționar: „Am obținut prima îngenunchere a sistemului comunist. Atunci, în 20 decembrie 89, când Ceaușescu era încă președinte am obținut retragerea armatei române din oraș în cazărmi și eliberarea a 967 de arestați.”
Eliberarea celor arestați a fost prima victorie în față regimului comunist.
Revoluționarii au mers apoi la Consulatul Iugoslav și le-au cerut diplomaților să transmită la Belgrad, ce se întâmplă în Timișoara.
Ioan Savu, revoluționar: „Am urcat pe gard și am spus consului: noi nu mai vrem comunism, noi suntem populația Timișoarei și ne-am luat viața în mâini.”
Revoluționarii au întocmit o lista cu revendicări. Și una dintre ele făcea referire la toți cei care au pierit împușcați și pe care familiile îndurerate voiau să să îi înmormânteze creștinește.
Ceea ce nu știau atunci era că 46 de trupuri au fost deja luate pe ascuns de la morgă, incinerate în Capitală la Crematoriul Cenușa. iar rămășițele au fost aruncate într-un canal din Popești Leordeni. Nimeni nu și-ar fi putut imagina asemenea orori.
De atunci, în fiecare an, cei rămași în urma celor uciși refac în mod simbolic acest traseu nedrept.
Femeie: „E o tristețe, an de an mergem la Popești Leordeni să comemorăm morții. Eu o am pe sora mea care a fost împușcată în data de 17 decembrie la podul Neptun. Corpul ei a fost furat împreună cu cele 43 de cadavre, au fost duse la Cenușa, la crematoriu, arsă, iar cenușa aruncată într-un canal. Decembrie pentru noi este un decembrie trist, nici acum nu îmi vine să cred că e moartă. Păcat că nici până acum nu se știe adevărul adevărat”
Bărbat: „Anul ăsta se împlinesc 30 de ani și ca-n fiecare an pe vremea asta mergem pe urmele cenușei. Eu l-am piedut pe fratele meu care avea 24 de ani și a plecat de acasă spunând că merge la Maria și de acolo nu s-a mai întors. L-am căutat și la morgă și la spitale, nici nu puteai să te apropii la județean și cu ajutorul asociației de la 17 care m-a ajutat am reușit și am aflat că a fost ars la crematoriu la București”.
Vineri, la Popești Leordeni s-a ținut o slujbă de pomenire pentru acești eroi fără morminte.
În '89, revolta de la Timișoara, despre care se vorbea deja la Europa Liberă și alte posturi din străinătate, ascultate cu înfrigurare de românii din toată țara, a cuprins treptat și alte orașe. La București, ziua de 21 decembrie urma să fie una însângerată.
Zeci de mii de timișoreni erau în stradă în urmă cu 30 de ani și strigau cu un singur glas parcă, „libertate”, „jos Ceaușescu” și „jos comunismul”.
Este și ziua când s-a înființat Frontul Democratic Român, un comitet revoluționar. Sirenele au sunat vineri, simbolic, în amintirea momentului când Timișoara devenea primul oraș liber din țară.
La manifestările organizate vineri a participat și premierul Ludovic Orban. Tot vineri a fost dezvelită o placă de bronz trimisă de președintele Statelor Unite, Donald Trump, în memoria eroilor revoluției.
Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România: „Președintele trimite aceste cuvinte în memoria oamenilor pierduți și ca mulțumire orașului Timișoara că a început revoluția împotriva comunismului".