214 oameni au căutat copilul care a mințit că a căzut în canal. Ce amendă s-a dat
Peste 200 de polițiști, jandarmi și pompieri au fost implicați în operațiuni de amploare declanșate marți de un apel fals la numărul de urgență 112. Vreme de 4 ore, aceștia au scotocit un cartier întreg.
În tot acest timp, în Capitală s-au petrecut alte sute de evenimente, unde era cu adevărat nevoie de ei. Întreaga farsă s-a sfârșit doar cu o banală amendă de 500 de lei și, tocmai de aceea, se impune majorarea drastică a sancțiunilor.
Pentru că după tragedia de la Caracal, autoritățile suflă și-n iaurt, de această dată în căutarea copilului care a anunțat că e blocat în canalizare au pornit 214 persoane. Au fost 72 de polițiști din sectoarele 3, 4 și 5 ale Capitalei, 70 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, 46 de jandarmi de la Direcția Generală de Jandarmerie a Municipiului București, 18 polițiști locali de la Poliția Locală a sectorului 4 și 8 lucrători de la compania Apa Nova care cunoșteau toate canalizările.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În cele mai bine de 4 ore, cât au scotocit cartierul Apărătorii Patriei, polițiștii, de exemplu, au mai fost solicitați prin alte 193 de apeluri la 112. 34 din acestea s-au dovedit din nou a fi false, dar restul au fost cazuri de toate felurile. A fost nevoie de ei să intervină la scandaluri, accidente rutiere, violente stradale sau distrugeri de bunuri.
Și-uite așa, în loc să vină în ajutorul celor care aveau cu adevărat nevoie, autoritățile au petreacut multe ore pentru a confirmă ceea ce bănuiau de la bun început: apelul fusese unul fals.
Ciprina Romanescu, purtător de cuvânt Poliția Capitalei: ”Apelarea în mod fals duce redicrectionarea unor echipaje și unor resurse umane în diverse locații care ulterior se confirmă a nu fi reale și acest lucru împiedică intervenția în situații reale.”
Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU București: "Faptul că am concentrat aici un număr mare de resurse e clar că există o problemă, există o vulnerabilitate, spre exemplu, au fost aici și salvatorii, oameni specializați doar pentru anumite tipuri, pentru salvare de la înălțime, pentru... dacă-i ținem blocați, dacă-i ținem blocați aici câteva ore, da... spre exemplu, mai devreme, vă spuneam, a fost un caz în care a fost nevoie să intervenim pentru salvarea unei persoane de pe răul Dâmbovița."
Din nefericire, situații similare au loc în întreaga țară. Exact când oamenii legii scotoceau cartierul bucureștean, polițiștii din Constanța erau și ei în alertă. Fuseseră anunțați tot la 112 că o copila ar fi fost răpită. În final s-a dovedit a fi tot o alarmă falsă.
Andreea Munteanu - purtătoarea de cuvânt a IPJ Constanța: "Minora a recunoscut faptul că ar fi întârziat acasă, iar pentru a nu fi trasă la răspundere şi certată de mama să, fiind influenţată de cercul de prieteni cu care şi-ar fi petrecut timpul, ar fi înscenat răpirea".
Pentru teribilismul copiilor plătesc părinții. În cazul de la Constanța, aceștia au fost amendați cu 200 de lei, iar în cel din București cu 500 maximul posibil.
Și totuși, acest apel fals care a pus pe jar autoritățile vreme de mai bine de 4 ore ne mai confirmă încă o dată o realitate cruntă. Deși au vorbit 35 de minute neîntrerupt la telefon, autoritățile tot n-au putut să localizeze cu exactitate de unde provenea acest apel telefonic.
Asta pentru că dotările din prezent permit doar identificarea unui perimetru mai mare sau mai mic, în funcție de acoperirea oferită de antenele de telefonie mobilă și nicidecum stabilirea cu precizie a locului de unde este efectuat apelul telefonic.