La ce se inchina romanii si cat de autentice sunt cele 2.600 de moaste din tara
Fara sa tina cont de principiul "Crede si nu cerceta", Arhiepiscopia Tomisului a inceput o ampla actiune de verificare a ramasitelor sfinte la care se inchina credinciosii in biserici si manastiri.
Ar fi peste 2600 de moaste in toata tara, dar nimeni nu poate spune, daca toate sunt autentice.
Intr-un lacas din Suceava, de pilda, preotii ii indeamna pe oameni sa se roage, la degetul unuia dintre Apostolii lui Isus Cristos, despre care cartile sfinte, afirma ca nu i s-a gasit trupul, in groapa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Calugarii de la manastirea Sfântul Ioan Teologul din judetul Iasi pretind ca ar detine un deget al Sfantului Evanghelist Ioan, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus.
Se pare ca slujitorii Domnului au facut ei minuni cu moastele acestui sfant intrucit istoria si cartea Vietile Sfintilor arata ca mormantul lui a fost gasit gol la scurt dupa inmormnatare. In plus, nicio manastire ortodoxa din lume nu mai are moaste ale Evanghelistului Ioan.
Preotii sustin ca degetul sfant ar fi fost cumparat cu acte in regula acum 5 ani de la o alta manastire. Cel care putea sa depuna marturie despre originea ramasitelor este un calugar care a murit anul trecut.
Moastele Sfintilor Romani sunt certificat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe. Pe linga dosarul care contine o cercetare amanuntita a vietii, invataturii si a minunilor faptuite, Comisia de Studii si Investigatii a Sfantului Sinod ancheteaza si starea in care se afla trupul Sfantului.
La Suceava insa, ramasitele apartin unui sfant strain. Iar in acest caz, Sfantul Sinod nu se poate pronunta. Asa ca, in lipsa unui verdict, credinciosii cred in cuvantul preotilor.
Cine spune daca ramasitele mumificate sunt moaste sfinte? Fiecare preot sau staret de manastire. Ei isi fac singuri regulile in parohie, pentru ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei nu are o comisie de verificare a acestora. Astfel, daca apar moaste false sau simple oase expuse spre inchinare, singurii vinovati sunt preotii sau staretii, si nu Mitropolia
In schimb, mai marii Arhiepiscopiei Tomisului vor sa verifice toate ramasitele sfinte aflate in lacasurile de cult din ograda lor.
"Am demarat o verificare ca sa inlaturam orice fel de suspiciune. Au fost mai multe articole in mass media si i-am chemat cu documentele pentru moaste", spune Calin Gavrilas, consilier Arhiepiscopia Tomisului.
Unii preoti spun in gluma ca, daca s-ar aduna toate lemnele din Sfanta Cruce, depuse in bisericile ortodoxe, s-ar face o padure intreaga.