16 decembrie 1989, Timisoara. Momente tensionate, dupa ce Catedrala Metropolitana a fost inchisa, "ca acum 25 de ani"

Ultima actualizare: 19-12-2014 06:59

Au trecut 25 de ani de cand oamenii curajosi din Timisoara aprindeau flacara Revolutiei Romane. Ei au strigat pe 16 decembrie '89 "Libertate" si "Jos comunismul".

In acele zile insangerate, 112 oameni au fost ucisi si 373 raniti. Marti, la ceremoniile organizate in amintirea lor, a participat si presedintele ales Klaus Iohannis.

Intorcandu-ne in timp, 16 decembrie '89 a insemnat inceputul Revolutiei Romane. Peste 1.000 de timisoreni s-au opus atunci evacuarii pastorului reformat Laszlo Tokes. Considerat periculos de regimul comunist, autoritatile au decis sa-l mute din Timisoara intr-un sat izolat. Evacuarea a fost imposibila, iar ce a urmat a fost un razboi romani contra romani.

Pe 17 decembrie '89, militarii si militienii au deschis focul asupra populatiei. Gloantele nu au iertat pe nimeni. Pretul platit a fost cutremurator: 112 morti si aproape 400 de raniti. Timisorenii au scris astfel, cu sange, prima pagina a Revolutiei Romane.

Comemorarea acelor momente a inceput cu dezvelirea bustului lui Ioan Monoran, poetul care a oprit tramvaiele in apropierea locuintei pastorului reformat Laszlo Tokes, indemnand lumea sa se ridice impotriva dictaturii.

"Primul om care a strigat "Jos Ceausescu" in seara de 16 decembrie 1989, la Timisoara, a fost regretatul poet Ion Monoran", a spus Nicolae Robu, primarul Timisoarei.

Dupa-amiaza, presedintele ales s-a alaturat si el manifestarilor de la Timisoara.

Klaus Iohanis a mers la Cimitirul Eroilor, unde a depus o coroana de flori in amintirea timisorenilor care si-au dat viata pentru libertate.

Klaus Iohannis a aprins si o candela pe treptele Catedralei Mitropolitane, unde mai multi tineri au cazut secerati de gloantele trase de fortele de represiune.

Spre seara, locul a fost insa si scena unui incident. Cu putin timp inainte de ora 20, usile Catedralei Mitropolitane au fost inchise, la fel ca in acele zile dramatice din decembrie 1989. Mai multi timisoreni care si-au pierdut rudele la Revolutie au venit sa aprinda o lumanare dar, surpriza, programul se terminase.

"-Sa va fie rusine ca inchideti biserica ca acum 25 de ani!
-E programul aicea!
-Programul de Ziua Revolutiei? Nu ar trebui sa mai fie program!"

"Cand a inceput sa se traga asupra populatiei eram aici, pe scarile catedralei. La fel ca acum 25 de ani, preotul mi-a inchis usa de la biserica. Eu am vrut sa intru si in spatele meu se aflau alti copii care voiau si ei sa intre, pentru a fi un scut, de fapt. Am reusit sa fug in lateral, pe langa stalpi", isi aminteste revolutionarul Alin, momentele de acum un sfert de veac.

Dupa ce mai multe persoane au facut scandal in fata catedralei, un preot a venit si a deschis usile.

Miercuri, Timisoara va fi in doliu, in memoria eroilor cazuti pentru pentru o viata fara foame si fara frica.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO