15 școli și grădinițe din țară vor fi consolidate. Unde își vor desfășura activitatea copiii și cadrele didactice
Școlile și spitalele vor intra într-o procedură accelerată de evaluare a riscului seismic, a hotărât Guvernul. Ulterior, vor fi expertizate, pentru ca autoritățile să știe exact care este starea lor reală.
Abia în toamna anului viitor se va întâmpla asta, însă. Până atunci, 15 școli și grădinițe din țară vor fi consolidate, pentru că sunt încadrate deja la clasa I de risc seismic. Copiii si profesorii vor fi mutați în alte școli.
Școala Gimnazială nr. 1 din Timișoara funcționează în cea mai veche construcție din oraș - are 174 de ani. În unitatea de învățământ studiază acum elevi de la clasele pregătitoare până la clasa a 8-a și este încadrată cu risc seismic I. În toți acești ani, a fost reabilitată o singură, în 2003.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Adina Nasta, directoare Școala Gimnazială nr. 1 Timișoara: "Expertiza, care este în posesia noastră, la arată că șocala este încadrată în clasa de risc seismic I. Înțeleg că Primăria are o altă expertiză, care arată că ar fi încadrată în grad seismic II. În clădirea principală, nu există un pericol vizibil, adică există într-adevăr niște clădiri lipite de aceasta în care sunt fisuri".
Școala din Timișoara se află pe lista urgențelor Guvernului pentru lucrările de consolidare seismică. Când acestea vor începe, copiii vor fi mutați la o altă școală unde vor învăța după-amiaza.
Și la Colegiul Național Pedagogic Vasile Lupu Iași, încadrat tot la cel mai mare risc seismic, 834 de elevi vor fi mutați, de luni, în școli din apropiere și vor învăța în schimbul doi.
Alte 13 școli și grădinițe, alaturi de șase cămine și săli de sport sunt încadrate la risc seismic unu. Până vineri, inspectoratele și primăriile de care aparțin aceste clădiri trebuie să vină cu soluții concrete de mutare a copiilor în spații sigure. Acolo unde aceste spații nu vor fi găsite, copiii vor fi mutați în sisteme modulare, adică în containere.
Spitalele din România vor fi consolidate
După școli, urmează ca spitalele să intre în faza de consolidare. Guvernul a stabilit proceduri accelerate de obținere a avizelor și autorizațiilor necesare lucrărilor. Înainte să se ajungă la expertiză, e nevoie prima dată de evaluări vizuale, care pot fi făcute chiar de către proprietarii clădirilor.
Pentru școli și spitale, evaluarea vizuală trebuie începută până la 1 ianuarie 2024 și terminată la 1 noiembrie, în același an. Pentru blocuri, termenul este și mai extins - de la 1 ianuarie 2025 până în 2026.
Proprietarii a 366 de clădiri, din care 132 de blocuri de locuințe și 234 de clădiri publice au solicitat deja bani pentru programul național de consolidare de risc seismic.
Valoarea cererilor ajunge la aproape 6 miliarde de lei. Dacă toate actele depuse sunt în regulă, de la 1 martie, promite Ministerul Dezvoltării, toate aceste clădiri vor fi introduse în programul de consolidare, iar lucrarile sunt decontate de stat, pe baza actelor, după ce cheltuielile sunt făcute. Și expertizele plătite inițial de proprietari pot fi decontate la final.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: "Cheltuielile privind raportul de expertiză se decontează în program. Dacă în urma expertizarii reise risc seismic I sau II, ele sunt eligibile pentru acest program".
Dintre clădirile care așteaptă să fie consolidate, 139 se află în București.