(P) Povestea cafelei, spusă altfel. Cum prepari cele mai savuroase variante de cappuccino, espresso sau cafea turcească

Ultima actualizare: 29-05-2020 10:57
Advertorial Tchibo

Espresso, cappuccino, cafea turcească sau, mai nou, dalgona, cuvinte aflate pe buzele și în mintea tuturor, în special dimineața. Și tot atâtea feluri de cafea dulce-amăruie, care ne bucură viața în fiecare zi.

Pentru unii motiv să se trezească în fiecare dimineață, pentru alții pastila de enegie de care au nevoie pentru o nouă zi de muncă sau simplu pretext de socializare, cafeaua a parcurs un drum de sute de ani, timp în care s-a domesticit, s-a șelfuit, iar maeștrii cafegii din toate timpurile au adus-o la rang de mare artă.

În zilele noastre, Brazilia este cel mai cunoscut bazin al cafelei la nivel mondial, poate și pentru că este cel mai mare producător și exportator global. Însă istoria cafelei, începută cu mai bine de un mileniu în urmă, este la fel de bogată ca gusturile sale.

Puțină lume știe, poate, că povestea cafelei a început în jurul secolului IX, în Africa, mai exact în Etiopia, într-un trib de păstori. Observând că animalele sale debordează de energie după ce mănâncă fructele roșii ale unui anumit arbust, ciobanul Kaldi le gustă la rândul său și observă efectele revigorante. Intuind potențialul antreprenorial al noii sale descoperiri, tânărul Kaldi vinde boabele unor călugări, care le fierb și consumă băutura, cu scopul de a-i ține treji noaptea, pentru ceremonii religioase. De aici și până la prăjirea și măcinarea boabelor pentru un gust mai intens nu a mai fost decât un pas, iar băutura care avea să devină cea mai cunoscută la nivel mondial făcea primii pași în lume.

Din deșertul etiopian, noua descoperire ajunge în Peninsula Arabă, la negustorii musulmani care, odată cu cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453, duc cafeaua până la Istanbul. Aici se deschide și prima cafenea din lume și tot din capitala celor trei imperii licoarea dulce-amăruie pleacă mai departe și pătrunde în Europa, prin portul Veneția, adusă de negustorii venețieni. Aici se deschide prima cafenea din Italia, iar în mai puțin de jumatate de secol, Parisul, Londra și alte mari capitale ale Europei numărau deja câteva mii de cafenele.

De la 1700 încolo, cafeaua se întâlnește în toată lumea, iar obiceiul de a bea aceasta licoare fierbinte devine un ritual. Astăzi, nu există loc de pe pământ unde să nu fii întâmpinat cu o cafea, cu spumă, cu caimac, tare cât să stea lingurița dreaptă în ea sau mai slabă, amară sau dulce, după tradiție și după preferințe.

Cele mai bune rețete de cappuccino, espresso sau cafea turcească, cu Vali Luca

După ce am trecut rapid prin istoria cafelei, mai jos ne propunem să vă prezentăm metodele de preparare pentru cele mai savuroase tipuri de cafea. Prepararea cafelei este plină de secrete și ingrediente speciale care îi dau savoare, de aceea îl avem ghid în călătoria noastră pe Valentin Luca, bartender/barista și campion mondial în bartending, care ne ajută să degustăm cele mai savuroase licori: espresso, cappuccino, cafea turcească sau dalgona.

Și pentru că Istanbulul a fost punctul de unde cafeaua s-a răspândit în toată Europa, începem cu cafeaua turcească. Istanbulul este cunoscut și astăzi pentru această delicatesă celebră, inclusă în patrimoniul UNESCO, una dintre principalele atracții turistice ale orașului. Fiartă la nisip sau la foc molcom, uneori chiar și timp de o oră, celebra cafea turcească sau la ibric este aromată cu cardamom, cu mult caimac și însoțită neapărat de a fel de celebrul rahat turcesc.

Dar nici Africa, locul de unde aceste boabe prăjite și măcinate și-au început călătoria, nu a rămas mai prejos. Africa de Est produce unele dintre cele mai aromate cafele din lume, cu note de coacăze negre, datorită solului său fertil și soarelui puternic.

Dealurile abrupte ale Guatemalei oferă, de asemenea, cele mai bune condiții pentru cafeaua elegantă, cu savoare fină și note de ciocolată. Iar Brazilia este cunoscută pentru cafeaua sa deosebit de delicată, cu note de alună, datorată climatului stabil și solurilor fertile de laterit. Altitudinea, tipul de sol și clima fiecărei regiuni dau aroma, densitatea spumei, gustul și nivelul de aciditate al cafelei.

Toate aceste cafele din țări de origine, cu arome bogate, care își păstrează particularitatile specifice zonei în care au fost cultivate, pot fi găsite în oferta Tchibo.

Dacă metoda preparării cafelei turcești la ibric este metoda părinților și bunicilor noștri, astăzi ultima modă e dalgona. Originară din Coreea de Sud și Macau, această variantă de preparare a cafelei a fost foarte populatizată în ultimele luni pe rețelele de socializare, ca variantă de a savura o cafea bună și în timpul izolarii pandemice. Plină de spumă cremoasă și cu gust de lapte fin, Valentin Luca ne învață cum să preparăm acasă acest sortiment de cafea.

După arabi și turci, italienii au transformat cafeaua în artă și probabil că, în zilele noastre, cele mai savuroase sortimente de cafea se găsesc în Italia. Dar asta nu e împiedică să ne liniștim pofta cu un cappuccino sau espresso clasic sau tonic fix la noi acasă, iar rețetele și ingredientele folosite de Vali garatează cel mai bun gust.

Este greu, astăzi, să ne imaginăm viața modernă fără o ceașcă de cafea. Fie că o savurăm în liniște acasă, dimineața, fie că o cumpărăm în drum spre serviciu și o bem în tramvai, sau că este primul tabiet al zilei, la birou, alături de colegi, cafeaua a devenit un stil de viață pentru fiecare dintre noi. Iar povestea cafelei este departe de a se fi oprit aici...
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO