(P) De câte ori te-a ratat cutremurul? Pledoarie pentru asigurarea obligatorie a locuinței

paid
Pro TV

Românii consideră cutremurul una dintre cele mai serioase amenințări la adresa securității și vieții lor.

Cu toate acestea, puțini iau măsuri preventive pentru limitarea daunelor ori pentru protejarea sănătății. Explicația e simplă și stă în firea umană: ceea ce nu se vede nu ne sperie cu adevărat.

Această superficialitate în tratarea unui subiect atât de sensibil vine, cel mai probabil, din înțelegerea greșită a modului în care acționează forțele naturii. Chiar, ce sunt acestea? Forțele naturii sunt manifestări periculoase și distructive ale mediului (unele provocate de acțiunea umană), dar fără o componentă malefică. Ele nu VOR să ne facă rău, dar sigur nu ne vor menaja dacă nu ne protejăm singuri.

Dacă vrei să înțelegi mai bine cutremurul și ce ar spune el despre oameni vezi VIDEO-ul de mai jos!

Când vorbim de dezastre naturale, cea mai bună formă de apărare este asigurarea locuințelor și bunurilor.

Știi despre ce vorbim, fiindcă ai auzit, mai mult ca sigur, de PAID - Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale. Dacă informația asta ți-a scăpat, află că PAID este o companie privata infiintata de un grup de alte 12 companii de asigurări in baza unei legi speciale (legea 260/2008). PAID administrează sistemul de asigurări obligatorii a locuințelor.

A propos, știi că e OBLIGATORIU să ai o asigurare pentru locuință, nu? Simțeam nevoia să punctăm pentru că din cele peste 9 milioane de gospodării din România, doar 1,8 milioane sunt asigurate printr-o poliță PAD obligatorie. În ce grup te afli? În cel de 7 milioane sau în cel de 1,8 milioane?

De ce nu-și asigură românii locuințele?

Sunt mai multe motive, însă unul este dominant. Explicăm imediat, dar hai să facem o paralelă cu domeniul pe care îl stăpânim cel mai bine! În jurnalism este cunoscut faptul că oamenii sunt interesați, cu precădere, de „știrile de pe strada mea”. Adică, de evenimente și fapte care se petrec cât mai aproape de ei. Cu cât sunt mai îndepărtate, chiar dacă au încărcătură emoțională ridicată, cu atât sunt mai lipsite de interes. La fel se întâmplă și cu seismele. Cu cât sunt mai departe de noi... Da.

Ce zici de asta? 2 ianuarie 2022 - cutremur de 5,4 pe Richter în provincia Yunnan, China. Circa 30 de persoane au fost rănite și 7.900 de locuințe au fost avariate. Sigur, te poți întreba dacă aveau asigurare, însă nu te întrebi pentru că e prea departe de tine. Deci, tu ești în siguranță. Cea mai apropiată zonă seismică este Vrancea, care a fost cam „tăcută” în ultimii ani. În realitate, aici au loc cutremure de magnitudine mică în fiecare zi. Dar, parcă îl tot așteptăm „pe ăla mare...”.

Un alt motiv pentru care românii nu-și asigură locuințele este pentru că sunt de părere că îi costă mult. De fapt, costurile unei asigurări sunt mai mici decât ne așteptăm. În cazul unei asigurări obligatorii a locuinței prin PAID, costurile unei polițe de asigurare variază de la 10 la 20 de euro pe an. Mult? N-o să răspundem aici, însă facem precizarea că, în acest caz, valoarea maximă a despăgubirilor pe care le poți primi este 20.000 de euro. Nu este intotdeauna suficient dar este un prim pas. Astfel, pentru a-ți securiza toate bunurile și locuința la adevărata lor valoare e bine să optezi, în completare, și pentru o asigurare facultativă, care are o acoperire mult mai mare.

14 februarie 2022 - cutremur de 5,3 pe Richter în provincia Lori din Armenia. În jur de 50 de clădiri au fost avariate în cel mai grav cutremur din această țară din 1988 încoace. Nici ei nu-l așteptau, dar a venit. Se pare că seismul e ceva mai aproape de tine. Care e mutarea ta?

Sfatul nostru este să nu mai stai pe gânduri și să faci ceea ce este corect și bine pentru tine și familia ta. Prin polița PAD obligatorie poți acoperi daunele produse locuinței tale de un dezastru natural (cutremur, inundație, alunecare de teren), ca efect direct sau indirect al acestuia.

Un lucru de ținut minte! Dacă locuiești într-o clădire expertizată și încadrată în clasa I de risc seismic, nu poți încheia o asigurare pentru niciunul dintre riscurile incluse în polița PAD. Totuși, dacă întreprinzi toate măsurile care se impun pentru consolidarea imobilului în cauză, ai undă verde pentru asigurarea locuinței. De câte ori te-a ratat cutremurul până acum? Trebuie să închizi acest cerc vicios.

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) 13 tendințe importante în marketingul digital pentru 2023
(P) 13 tendințe importante în marketingul digital pentru 2023

Concepte noi și vechi se întâlnesc în 2023 pentru a relansa marketingul digital în poate cel mai important moment al mediului online din ultimii 20 de ani.

(P) Dove a lansat campania #FărăSfaturiToxice. Cum pot adolescenții să evite sfaturile nocive pentru stima de sine
(P) Dove a lansat campania #FărăSfaturiToxice. Cum pot adolescenții să evite sfaturile nocive pentru stima de sine

Dove a lansat campania #FărăSfaturiToxice, prin care încurajează adolescenții să nu mai urmărească, în social media, conținut care le afectează stima de sine.

Comunicat de presă. Grupul PPC începe anul în forță: profitabilitate în creștere în T1 și apreciere pe Bursa din Atena
Comunicat de presă. Grupul PPC începe anul în forță: profitabilitate în creștere în T1 și apreciere pe Bursa din Atena

Grupul PPC, una dintre cele mai importante companii de energie din regiune, prezentă în cinci țări din sud-estul Europei, a înregistrat, în primul trimestru al anului, o creștere a profitabilității operaționale.

Recomandări
Regele Charles al III-lea a ajuns în România. Klaus Iohannis l-a întâmpinat la Palatul Cotroceni
Regele Charles al III-lea a ajuns în România. Klaus Iohannis l-a întâmpinat la Palatul Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis l-a întâmpinat, vineri, la Palatul Cotroceni, pe Regele Charles al III-lea. 

Ligia Deca: „Evaluarea Naţională începe pe 19 iunie”. Apel către profesori să revină la cursuri pentru a păstra calendarul
Ligia Deca: „Evaluarea Naţională începe pe 19 iunie”. Apel către profesori să revină la cursuri pentru a păstra calendarul

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a rugat vineri cadrele didactice să se întoarcă în clase de săptămâna viitoare, pentru ca toţi elevii să poată susţine examenele de final de gimnaziu sau de liceu, iar anul şcolar să se poată finaliza în bune condiţii.

AFP: În Ucraina, până şi mafioţii trebuie să-şi aleagă tabăra. Interlopii
AFP: În Ucraina, până şi mafioţii trebuie să-şi aleagă tabăra. Interlopii "patrioţi" se reorientează

Kirim trage un fum din ţigară în timp ce explică de ce a decis să rupă toate legăturile cu infractorii ruşi: războiul l-a obligat pe acest contrabandist ucrainean să pună capăt implicării sale într-una dintre cele mai puternice reţele mafiote din lume.