(P) De câte ori te-a ratat cutremurul? Pledoarie pentru asigurarea obligatorie a locuinței

paid
Pro TV

Românii consideră cutremurul una dintre cele mai serioase amenințări la adresa securității și vieții lor.

Cu toate acestea, puțini iau măsuri preventive pentru limitarea daunelor ori pentru protejarea sănătății. Explicația e simplă și stă în firea umană: ceea ce nu se vede nu ne sperie cu adevărat.

Această superficialitate în tratarea unui subiect atât de sensibil vine, cel mai probabil, din înțelegerea greșită a modului în care acționează forțele naturii. Chiar, ce sunt acestea? Forțele naturii sunt manifestări periculoase și distructive ale mediului (unele provocate de acțiunea umană), dar fără o componentă malefică. Ele nu VOR să ne facă rău, dar sigur nu ne vor menaja dacă nu ne protejăm singuri.

Dacă vrei să înțelegi mai bine cutremurul și ce ar spune el despre oameni vezi VIDEO-ul de mai jos!

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Când vorbim de dezastre naturale, cea mai bună formă de apărare este asigurarea locuințelor și bunurilor.

Știi despre ce vorbim, fiindcă ai auzit, mai mult ca sigur, de PAID - Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale. Dacă informația asta ți-a scăpat, află că PAID este o companie privata infiintata de un grup de alte 12 companii de asigurări in baza unei legi speciale (legea 260/2008). PAID administrează sistemul de asigurări obligatorii a locuințelor.

A propos, știi că e OBLIGATORIU să ai o asigurare pentru locuință, nu? Simțeam nevoia să punctăm pentru că din cele peste 9 milioane de gospodării din România, doar 1,8 milioane sunt asigurate printr-o poliță PAD obligatorie. În ce grup te afli? În cel de 7 milioane sau în cel de 1,8 milioane?

De ce nu-și asigură românii locuințele?

Sunt mai multe motive, însă unul este dominant. Explicăm imediat, dar hai să facem o paralelă cu domeniul pe care îl stăpânim cel mai bine! În jurnalism este cunoscut faptul că oamenii sunt interesați, cu precădere, de „știrile de pe strada mea”. Adică, de evenimente și fapte care se petrec cât mai aproape de ei. Cu cât sunt mai îndepărtate, chiar dacă au încărcătură emoțională ridicată, cu atât sunt mai lipsite de interes. La fel se întâmplă și cu seismele. Cu cât sunt mai departe de noi... Da.

Ce zici de asta? 2 ianuarie 2022 - cutremur de 5,4 pe Richter în provincia Yunnan, China. Circa 30 de persoane au fost rănite și 7.900 de locuințe au fost avariate. Sigur, te poți întreba dacă aveau asigurare, însă nu te întrebi pentru că e prea departe de tine. Deci, tu ești în siguranță. Cea mai apropiată zonă seismică este Vrancea, care a fost cam „tăcută” în ultimii ani. În realitate, aici au loc cutremure de magnitudine mică în fiecare zi. Dar, parcă îl tot așteptăm „pe ăla mare...”.

Un alt motiv pentru care românii nu-și asigură locuințele este pentru că sunt de părere că îi costă mult. De fapt, costurile unei asigurări sunt mai mici decât ne așteptăm. În cazul unei asigurări obligatorii a locuinței prin PAID, costurile unei polițe de asigurare variază de la 10 la 20 de euro pe an. Mult? N-o să răspundem aici, însă facem precizarea că, în acest caz, valoarea maximă a despăgubirilor pe care le poți primi este 20.000 de euro. Nu este intotdeauna suficient dar este un prim pas. Astfel, pentru a-ți securiza toate bunurile și locuința la adevărata lor valoare e bine să optezi, în completare, și pentru o asigurare facultativă, care are o acoperire mult mai mare.

14 februarie 2022 - cutremur de 5,3 pe Richter în provincia Lori din Armenia. În jur de 50 de clădiri au fost avariate în cel mai grav cutremur din această țară din 1988 încoace. Nici ei nu-l așteptau, dar a venit. Se pare că seismul e ceva mai aproape de tine. Care e mutarea ta?

Sfatul nostru este să nu mai stai pe gânduri și să faci ceea ce este corect și bine pentru tine și familia ta. Prin polița PAD obligatorie poți acoperi daunele produse locuinței tale de un dezastru natural (cutremur, inundație, alunecare de teren), ca efect direct sau indirect al acestuia.

Un lucru de ținut minte! Dacă locuiești într-o clădire expertizată și încadrată în clasa I de risc seismic, nu poți încheia o asigurare pentru niciunul dintre riscurile incluse în polița PAD. Totuși, dacă întreprinzi toate măsurile care se impun pentru consolidarea imobilului în cauză, ai undă verde pentru asigurarea locuinței. De câte ori te-a ratat cutremurul până acum? Trebuie să închizi acest cerc vicios.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund. Noi oportunități de investiții pentru români
(P) UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund. Noi oportunități de investiții pentru români

UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund, aducând noi oportunități de investiții pentru piața românească, prin lansarea a 14 noi fonduri mutuale.

Opt cursuri și workshop-uri intensive și peste 20 de speakeri internaționali și români la GPeC SUMMIT 20-21 mai 2024
Opt cursuri și workshop-uri intensive și peste 20 de speakeri internaționali și români la GPeC SUMMIT 20-21 mai 2024

PRO TV și VOYO sunt parteneri media principali ai GpeC. Aflat la a 19-a ediție anuală, GPeC SUMMIT este considerat cel mai important eveniment de E-Commerce și Digital Marketing din CEE și se va desfășura în București pe 20-21 Mai.

(P) Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara
(P) Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara

Altex adaugă în rețeaua sa, de peste o sută treizeci de magazine, un nou magazin în Timișoara.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.