Zece ani de la atentatele care au cutremurat lumea. Imagini de la ceremonia de comemorare

×
Codul embed a fost copiat

S-au implinit 10 ani de la cele mai sangeroase atacuri teroriste din istorie, de la 11 septembrie 2001. 

UPDATE

ORA 21.16 - Ceremonia care a marcat zece ani de la atentatele din 11 septembrie s-a incheiat duminica dupa-amiaza, la New York, dupa citirea numelor celor aproximativ 3.000 de disparuti in aceasta tragedie, relateaza AFP. Ceremonia, la care au asistat presedintii Barack Obama si George W. Bush, intr-un rar gest de unitate, a durat patru ore si 44 de minute la World Trade Center, in reconstructie. Aceasta a fost rezervata familiilor, dar un ecran mare a fost instalat in apropiere, permitandu-le trecatorilor sa participe la ceremonia de reculegere. Numeroase familii au mers apoi la Memorialul 11 septembrie, deschis duminica dupa cinci ani de lucrari. In acest spatiu de trei hectare plantat cu stejari, doua bazine imense, sapate pe locul unde se inaltau odinioara turnurile gemene, poarta numele gravate in bronz ale victimelor de la 11 septembrie, dar si pe cele ale celor sase persoane care au murit in primul atentat impotriva WTC din 1993, in total 2.983 de nume. Numeroase familii mangaiau duminica numele gravate si lasau trandafiri si mici drapele americane. Un numar de 2.753 de persoane au fost ucise la New York la 11 septembrie 2001. In cazul a 1.000 dintre ele nu a fost gasita nicio urma, nici ADN, facand ca simbolul acestor nume gravate sa fie si mai puternic pentru familiile lor.

Ora 19.00 - Dupa discursul de la Ground Zero, presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si-a continuat duminica turneul la locurile atentatelor din 11 septembrie, depunand o jerba la monumentul ridicat in memoria victimelor zborului 93 al United Airlines din Shanksville (Pennsylvania, est). Obama si sotia sa, Michelle, au respectat cateva momente de reculegere cu putin timp inainte de pranz (19.00, ora Romaniei) in apropiere de locul unde s-a prabusit cel de-al patrulea avion deturnat de Al-Qaida. La Shanksville, un zid de marmura alba, purtand numele celor 40 de pasageri si membri ai echipajului, a fost dezvelit sambata pe campul unde s-a prabusit avionul Boeing 757. La 11 septembrie 2001, unii pasageri ai zborului 93 au impiedicat teroristii sa prabuseasca avionul peste presupusa lor tinta, Capitoliul din Washington, care se afla la 20 de minute de zbor.

Ora 16.30- "Dumnezeu este refugiul nostru si forta noastra, un ajutor foarte prezent atunci cand suntem in dificultate". Presedintele Obama si-a inceput discursul citand un psalm. Dupa acest moment, familiile, in grupuri de cate doi membri, au inceput sa citeasca numele celor 2.983 de persoane ucise din New York, Washington si Shanksville la 11 septembrie 2001.  Laura Bush, sotia fostului presedinte George W. Bush, a plans la citirea numelor. Familiile indoliate au descoperit, duminica, pentru prima data memorialul 11 septembrie, un spatiu de trei hectare construit pe locul fostelor turnuri gemene ale World Trade Center. Doua bazine imense cu cascade interioare poarta numele celor 3.000 de victime.

Citește și
Atentatele de la 11 septembrie 2001 - 5
"Provocati cat mai multe daune posibile". Planurile teroristilor pentru comemorarile de duminica
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

16.10 - Un nou moment de reculegere a fost respectat la 09.03 (16.03, ora Romaniei), ora la care a avut al doilea atac. Un drapel imens a fost intins in aceasta zona, iar un altul a fost ridicat de-a lungul turnului 1 WTC in constructie, care ar urma sa devina cel mai inalt turn din Statele Unite. Familiile victimelor participa la acesta ceremonie alaturi de primarul New York-ului, Michael Bloomberg, de fostul primar al orasului, Rudy Guiliani, si guvernatorii statelor New York si New Jersey.

Ora 16.00 - Ceremonia de comemorare de la Ground Zero a fost deschisa de primarul New York-ului, Michael Bloomberg.

Ora 15.00 - Presedintele Barack Obama alaturi de sotia sa, Michelle, cat si fostul presedinte american, George W. Bush, impreuna cu sotia au ajuns la Ground Zero.

In memoria celor aproape 3.000 de morti la New York, dar si in Washington sau Pennsylvania, au loc ceremonii de comemorare.

Mii de oameni sunt asteptati la Ground Zero, unde se inaltau turnurile gemene de la World Trade Center, locul cel mai crunt lovit de teroristii lui Osama bin Laden.

Fostul presedinte George W. Bush a depus sambata o coroana de flori la Pentagon. Dupa care, insotit de Joe Biden si de Bill Clinton, a dezvelit placa unui memorial in Shanksville, Pennsylvania, unde s-a prabusit cel de-al patrulea avion deturnat de teroristi.

La cativa metri de locul unde a cazut aeronava va fi construit, in memoria victimelor, un nou parc national.

Intr-o liniste monumentala, clopotul a sunat de doua ori dupa fiecare dintre cele 40 de nume rostite.

"Ce s-a intamplat pe campul acesta din Pennsylvania poate fi descris drept unul dintre cele mai curajoase fapte din istoria americana. Tara nu-i va uita niciodata pe cei care au murit aici pe 11 septembrie", a spus George W. Bush, fostul presedinte al SUA.

Ceremoniile de la New York au inceput si ele de sambata, unde cei 343 de pompieri care au murit printre daramaturile de la World Trade Center au fost onorati la catedrala Saint Patrick.

La 08:46 de minute, ora locala din New York, pe tot teritoriul Statelor Unite va fi pastrat un moment de reculegere, iar la Ground Zero incepe o ceremonie la care vor asista mii de oameni.

Lumea va amuti timp de 4 minute, la ora exacta la care avioanele au lovit turnurile, cat si la ora cand cladirile World Trade Center s-au prabusit, inghitite intr-un urias nor de fum si moloz. Pentru prima data in zece ani, rudele victimelor vor avea acces in noua piata.

"Cand familiile victimelor vor pasi in piata comemorativa pentru prima oara, va insemna ca am incheiat lucrarile la Memorialul 11 Septembrie", a precizat Bill Baroni, Autoritatea Portuara New York.

Tot acolo este deschis si un muzeu, care pastreaza documente video si audio, cat si obiecte care le-au apartinut victimelor sau au fost gasite la locul tragediei.

Pe locul unde se inaltau odata turnurile gemene de la World Trade Center se afla acum doua uriase bazine de granit, pe peretii carora se prelinge apa. De jur imprejur sunt copaci, iar in apropiere se inalta Liberty Center. Pe cladire flutura deja steagul Statelor Unite.

Barack Obama este asteptat duminica atat in New York, cat si la Pentagon si in Shanksville.

Sambata, presedintele si prima doamna au vizitat cimitirul national Arlington, aducand un omagiu soldatilor care si-au pierdut viata pe fronturile din Irak si Afganistan.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
America, in alerta. Obama face apel la
America, in alerta. Obama face apel la "vigilenta crescuta", la zece ani de la atacurile din 11/9

Barack Obama a facut apel, sambata, la "vigilenta crescuta" in cadrul unei reuniuni cu consilierii sai pentru securitate nationala, in timp ce Statele Unite se tem de un atentat al Al-Qaida in momentul in care tara comemoreaza zece ani de la 11 septembrie

"Provocati cat mai multe daune posibile". Planurile teroristilor pentru comemorarile de duminica

Informatiile adunate de serviciile secrete din Pakistan duc cu gandul la posibile atentate cu masini capcana la New York si Washington in ziua comemorarii unui deceniu de la atentatele din 11 septembrie 2001.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.