Bursele europene cresc, dupa ce presedintele Barack Obama a anuntat ca va ajuta Zona Euro


Ultimul update: Joi 01 Noiembrie 2012 00:34
Data publicarii: Marti 29 Noiembrie 2011 07:33
Categorie: Stiri Economice

Bursele mondiale au fost cuprinse ieri de euforie, in ciuda vestilor proaste ce par sa vina din toate partile. Principalele piete din Zona Euro au inregistrat cresteri de peste 4%, iar cea de la Paris a urcat chiar cu 5,46%.

Investitorii asteapta, se pare, minuni, de la negocierile franco-germane cu privire la emiterea de euro-obligatiuni.

Optimismul ar putea sa continue, alimentat de Barack Obama, care a spus ca Statele Unite sunt gata sa ajute Europa.

Saptamana n-a inceput tocmai bine, din punct de vedere economic. Presa britanica prevesteste prabusirea Zonei Euro pana la Craciun, iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica vorbeste deschis despre recesiune.

Intre timp, Franta si Germania continua in culise negocierile in privinta euro-obligatiunilor, iar momentul unui compromis pare sa se apropie.

Cu banii obtinuti din vanzarea acestor obligatiuni comune, ar urma sa se finanteze statele aflate in dificultate.

Pe de alta parte, presa de la Roma scrie ca guvernul italian negociaza cu FMI un imprumut intre 400 si 600 de miliarde de euro, desi institutia de la Washington neaga deocamdata acest lucru.

In schimb, presedintele american le-a dat vesti bune presedintelui Comisiei si Consiliului European: i-a anuntat ca Statele Unite isi vor face datoria si ii vor ajuta.

Asa cum a explicat Obama, americanii se ajuta de fapt pe ei insisi, ajutandu-i pe europeni, deoarece Statele Unite exporta foarte multe produse si servicii in Europa.

Deocamdata insa nu e clar ce forma va lua ajutorul american. Casa Alba nu vrea sa ajute tarile europene sa-si plateasca datoriile si nici sa-si suplimenteze contributia la FMI.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO