"Sweet Damage Crew", tinerii care coloreaza orasele cenusii ale Romaniei. Ce spune Macanache despre ei
Intr-o viata cu ritm alert, in care stresul cotidian ne este influentat si de imaginile pe care le intalnim in fiecare zi- de la griul blocurilor comuniste la cladiri neterminate, o mana de tineri si-a transformat pasiunea pentru graffiti intr-o meserie.
In cartierul bucurestean Colentina, micuta Thea invata sa schiteze primele linii si forme. Desi abia paseste in viata, mosteneste de la tatal sau dorinta de a colora. Florin cu asta se ocupa, este coordonatorul celei mai cunoscute echipe de artisti stradali din Romania, iar picturile lor murale au devenit locuri recognoscibile in mai toate marile orase de la noi. Ei sunt Sweet Damage Crew - baietii care coloreaza griul urban si transforma spatiile triste in locuri luminoase si prietenoase pentru trecatori.
Este o zi din decembrie si catarati pe o schela, in Grozavesti, baietii schiteaza cea mai mare pictura facuta vreodata pe un perete in Romania: aproape 400 de metri patrati de desen mural. Lucrarea este facuta pentru o companie de bere care vrea sa atraga atentia cu un altfel de exprimare artistica in mijlocul orasului.
Se coordoneaza de jos pentru o mai buna perspectiva. Isi adapteaza de fiecare data tehnica si fiecare isi alege zona de lucru in functie de modul de expresie. Lucreaza cateva zile sau chiar cateva saptamani si asta depinde de marimea si complexitatea lucrarii.
Au inceput in urma cu cativa ani. Niste pusti care desenau cu graffiti cladiri parasite, metrouri scorojite sau ziduri triste. I-a unit pasiunea pentru culorile vii si animarea spatiilor urbane postcomuniste. Recunosc ca au inceput mazgalind peretii. “Desenam impreuna din 2005, cred. Suntem o comunitate de graffiti, suntem o comunitate destul de mica si ne cunoastem intre noi. “
Macanache vorbeste despre ei: “Ma exprim in cuvinte, ei se exprima in cuvinte, ne stim, umblam cam in aceleasi locuri, avem cam aceleasi pasiuni si hip-hopul asta e o familie mai mare, include si dansatori, si oameni care canta si oameni care deseneaza”.
Biex: “Am tot desenat impreuna cand ne-am mai strans, si la un concurs ne-am facut noi 4 o echipa si atunci a venit si numele de SD. Ne-am adunat in aceasta echipa si de placere si sa facem proiecte mai mari si pentru bani, pentru ca evident desenezi, dar pana la urma trebuie sa si traiesti.”
S-au intalnit din intamplare, i-a legat pasiunea pe care au transformat-o intr-o meserie. Fiecare este diferit si se completeaza prin stilul artistic, viziunea si dorinta de exprimare. Florin, Cage este cel care i-a pus in fata unor proiecte serioasa si a reusit sa-I coaguleze ca o echipa de profesionisti. “Meseria mea este de economist, cel putin asa scrie pe diploma de la facultate, ca am facut relatii economice interne si international, financiar bancare”.
Daca nu are de colorat un perete, pe Cage il gasim la magazinul de sprayuri, locul de unde isi iau ustensilele, o afacere care a pornit din necesitatea de a avea materie prima de calitate.
Biex este cel care a dat numele trupei si face graffiti din scoala generala. A facut liceul de arte, de facultatea de profil s-a lasat, fiindca nu i-a placut. Daca nu este implicat in arta stradala, coloreaza pielea celor dornici ca tatuator profesionist.
Macanache este unul dintre cei mai in voga artisti de hiphop din Romania. Alaturarea la echipa de grafferi a fost naturala, impart aceleasi valori. “Iesi din mecanica aia a ta, din rutina aia a ta pe care ti-o formezi in timpul vietii. Nici nu stau pe ganduri pentru ca eu iubesc Graffiti cum o iubea Egiptu' pe vremuri pe Nefertiti"
“Sunt mai multi baieti in grupul asta, crew cum ii zice. Adica oricine poate sa intre, dar trebuie sa ai un anumit nivel de recunoastere pe strada”, spune Macanache. “Sunt oameni ca mine care simt treaba asta, respira treaba asta.”
Pandele este ultimul venit in echipa. “Datorita faptului ca foarte multi dintre peretii nostrii sunt figurativi a fost nevoie si de aportul meu. Mie imi place sa zic, fara sa amplific ceea ce facem, eu le consider niste monumente 2 D, sunt sculpturile publice, doar ca astea sunt pur si simplu picturi. Muzeul pietonilor pentru oamenii care se plimba pe strada”.
Pandele este pictor cu diploma si a invatat sa-si respecte altfel meseria. “Nu cred intr-o interventie mica, asupra unui spatiu mare. Ori o cladire e o compozitie deja si tu vii cu o interventie minuscula, si poti strica un context si eu tin la arhitectura, respect arhitectura.”
Pe langa picturile murale, isi face propriile lucrari, tablouri pe care le vinde in galerii sau direct din atelier. Datorita talentului lor au inceput sa primeasca oferte din ce in ce mai multe si mai variate, iar lucrarile lor sunt deja parte din oras.
Unul dintre cele mai ample proiecte in care au fost implicati a fost transformarea unor cladiri darapanate in spatii atractive vizual. Lavinia a reprezentat agentia de publicitate care i-a atras in poveste. “Am pornit de la 0 acum 5 ani si am ajuns sa pictam 25 de transformatoare”, spune ea. “Am mers catre artisti urbani, grafferi la inceput, am incercat sa dam un exemplu si apoi sa implicam si comunitatea in realizarea acestor picturi”.
Orasul energetic, asa cum a fost numit proectul a fost un succes. “Stiam ca vor fi speciali, de aia i-am si ales, dar colaborarea a fost fireasca tocmai pentru faptul ca le-am dat foarte multa libertate in alegerea temei si chiar in punerea ei in practica.”
In general clientul, de cele mai multe ori o agentie de publicitate, le da o tema, iar ei vin cu variante. Lucrarile lor pot ascunde defecte sau pereti tristi, dar in acelasi timp smulg zambete trecatorilor. Daca la inceput primeau reactii contradictorii, oamenii au inceput sa fie mai deschisi si sa le aprecieze munca.
Codin Caradimu: “Publicitatea de ceva timp nu mai inseamna doar ecrane TV, inseamna experienta pentru consumator, si impreuna am conceput un program, plecand de la o idee, o chestie creativa, se chema orasul muzeu in care ne-am propus sa scoatem arta afara din muzeu, chiar daca nu vrei sa intri in muzeu, sa te lovesti de pe strada”.
Ideea de a face un studio urban i-a dus in fata celei mai mari lucrari murale facuta vreodata in Bucuresti . Dar nu doar proiectele comandate de finantatori i-au facut remarcati pe baieti. Acestia s-au implicat si in nenumarate proiecte sociale pentru strangeri de fonduri pentru copii aflati in dificultate.
Oana Dragulinescu. “Hope and Homes for Children”: “Ne trebuiau pentru un proiect mai altfel si ei fac chestii mai altfel. Adica era un eveniment caritabil la Ateneul Roman, era un eveniment de factura clasica si noi ne-am gandit , "bai, vorbim despre oamei saraci, la limita subzistentei si noi venim asa cu haine elegante la Ateneu", dar cumva simteam ca nu exista nici o conexiune intre lumea de pe scena si lumea pentru care incercam sa strangem bani. Si atunci am zis sa aducem strada in Ateneu. Ei au facut o chestie foarte tare, au facut un performance live in fata Ateneului. In interiorul Ateneului era un concert de muzica clasica si performanceul lor era transmis live pe scena Ateneului. Oamenii stateau cu gura cascata, era o chestie absolut inedit."
Iar panourile lor au ajuns la o casa de copii, sa-i le bucure si sa le coloreze spatiul. La Iasi s-au implicat alaturi de Nadia Comaneci si Ilie Nastase, iar sprayurile lor au facut minuni. Au inaugurat un centru de zi pentru copii supradotati care proveneau din familii foarte sarace si acolo e un perete foarte frumos.
Ei sunt baietii de la Sweet Damage Crew- au pornit in joaca si si-au transformat desenele intr-o meserie: aceea de a ne colora si infrumuseta orasul. O comunitate de tineri care isi traieste visurile si care sunt un model si altora care pot intelege ca nu e nevoie sa vandalizeze si sa murdareasca spatiile comune, ci sa le anime intr-un mod original si placut.