Un lider de generație. Povestea Dianei Necula, olimpica din Buzău studentă la medicină care continuă să vândă legume în piață

×
Codul embed a fost copiat

Diana Necula este olimpica din Buzău, admisă la medicină fără examen, care vinde legume la piață. E fata de la țară, din Gherăseni, a cărei poveste a devenit virală după ce cumpărătorii au aflat povestea ei.

Surprinderea este cu atât mai mare cu cât Diana vinde la tarabă împreună cu sora mai mare, la rândul ei student eminent la medicină, dar și cu mama lor, director de școală în comuna natală.

Tânăra a crescut într-o familie în care au primat respectul pentru muncă, decență și pentru tradițiile de la țară, concomitent cu dorința de studiu și de performanță în educație.

Diana este un lider al generației ei, un model într-o societate care are nevoie și de educație și de modele și de medici.

Diana vinde legume în piață cu mama și cu sora mai mare

E ora 9 dimineața și în campusul studențesc Regie, pe cheiul Dâmboviței, e forfotă. Diana Necula este în primul an la medicină și o jumătate de oră mai târziu ajunge la biblioteca facultății, unde studiază alături de alți colegi. Proiect important, la anatomie.

Citește și
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

Diana este multiplă medaliată la olimpiadele naționale de biologie, fapt care i-a permis admiterea fără examen, la orice universitate din țară. A ales medicina, la Carol Davila. Și ce face o olimpică națională și studentă la medicină, după o săptămână cu laboratoare, seminarii și ore de curs?

În weekend o găsești la Buzău, în piața centrală. Vinde legume alături de sora și de mama ei. E fată de la țară, cu rezultate excelente la școala rurală de la Gherăseni, comuna natală și mai apoi la cel mai bun liceu din Buzău. Într-o societate în care chiulul, aroganța și superficialitatea devin sport național, ea muncește cu decență. Vine sâmbăta și duminica, la prima oră, la piață, cu familia. Și nu de ieri de azi, ci de ani de zile și o cunosc toți precupeții din zonă.

A fost la piață toată vara, imediat după Bac, când alți copii își vedeau de vacanțe și de timpul liber râvnit după examene. Ea a ales să stea la tarabă, cu roșii de grădină.

Diana: „Am venit de mică, îmi făcuseră și loc să dorm în tarabă”.

Interesant este că și sora mai mare a Dianei, Adriana, este tot studentă la medicină, în anul al cincilea, a optat pentru cardiologie, la specializare. Mama fetelor este învățătoare și directoare al școlii din Gherăseni, de unde este familia Necula.

Adriana, sora mai mare: „Îi plăcea medicina, mă întreba cum e la facultate...”

„Așa am învățat înmulțirea cu 8”

Cadru didactic, mama elevelor eminente afirmă că dintotdeauna și-a dorit ca fiicele să învețe, să aibă studii superioare, dar niciodată nu le-a ținut departe de răsadurile și recolta din grădină. La piață, la taraba cu numărul 227, și-a pregătit fiicele pentru viață. Prin interacțiunea cu oamenii, prin negoț și răbdarea de a sta cu orele pentru a vinde marfa expusă, prin respect pentru muncă și pentru efortul de a fi în picioare, cu noaptea în cap, dar și prin educația financiară dobândită din copilărie.

Diana: „Așa am învățat tabla înmulțirii cu 8, tata punea prețul 80 de bani...”

La piață e și prilej pentru Diana de a da sfaturi și ajutor la teme, pentru alți elevi mai mici, copiii și nepoții altor producători.

Provine dintr-un mediu în care copiii din mediul rural sunt încurajați să își facă un viitor prin studii superioare, pentru a părăsi munca brută, efortul fizic din agricultura câmpului sau din grădină, ori de la creșterea animalelor. Era adolescentă când a aflat de prejudecățile din piață – a auzit, că unii dintre cumpărători îi consideră pe oamenii de la țară inferiori și le-au dojenit pe fete că au ajuns simple vânzătoare, în loc să își caute un viitor mai bun.

„Sunt ferm convins că nu vor lua șpagă”

Tatăl Dianei este pădurar vânător, om gospodar, care s-a ocupat din copilărie de sere și de producții agricole, în ograda de la Gherăseni. Mândru foc de fiicele sale, povestește că nu-i niciun secret în modul în care au crescut și cu munca și cu cartea.

Gabriel Necula, tatăl Dianei: „A venit natural, sunt ferm convins că nu vor lua șpagă...”

Mama: „Sunt ferm convinsă că vor fi medici foarte buni”.

Dincolo de studiu și de munca la grădină, Diana a fost pasionată de astronomie.

I-ar fi plăcut să fie și cântăreață. Știe să cânte la chitară și a cochetat cu muzica în cadrul unui proiect de trupă care nu s-a mai concretizat.

În perioada liceului s-a implicat în diverse proiecte sociale și de mentorat. La facultate e atrasă de medicina practică, ar vrea să opteze pentru pediatrie sau cardiologie, ca sora mai mare. Îi place însă și genetica, se vede și activând în zona de cercetare.

Se consideră parte dintr-o generație care poate profita benefic de tehnologia și digitalizarea din prezent.

Diana: „Putem învăța, ne putem folosi de aparatură, Internet...”

Fosta dirigintă: „Un copil care avea mulți prieteni, foarte sociabilă, un elev foarte bun”.

Fost profesor de matematică: „Mereu pregătită, putea face carieră în matematică, în orice”.

Muncește, studiază, pune pasiune în ambele. Iar prin asta evoluează social. E un creator de viitor care are toate atuurile pentru deveni un bun profesionist. Diana e medicul specialist de mâine și se pregătește natural pentru a fi în fața oamenilor care vor avea nevoie de ea. Se perfecționează să vină în fața lor și cu un bagaj serios de cunoștințe, dar și cu o educație centrată pe muncă și respect. Și îi surprinde pe cei toți cei din jur, cu ușurința cu care le îmbină.

Diana Necula: „Am toat[ familia aici, nu cred că voi pleca în altă parte, suntem empatici”.

Diana Necula nu e doar olimpica din Buzău, admisă la medicină, care vinde legume la piață. Fata de la țară, din Gherăseni, este un lider al generației ei. Devine la rândul ei un model, într-o societate care are, mai mult ca oricând, nevoie - și de educație, și de modele și de medici. Sunt exemple care ne dau încrederea că România poate evolua prin oameni dedicați și valoroși, care se ridică prin studiu, muncă și empatie. Oameni cu bun simț, respect și decență care ne fac bine.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Lacul lebedelor speciale. Ea e Daiana, balerina-coregrafă care integrează sindromul Down în dans, în viață, în normalitate
Lacul lebedelor speciale. Ea e Daiana, balerina-coregrafă care integrează sindromul Down în dans, în viață, în normalitate

În inima Clujului, o tânără balerină face adevărate minuni. Prin dans, ajută persoanele cu Sindrom Down să facă mișcare, să ducă o viață cât mai apropiată de normalitate și să se integreze în societate.

Bucureștenii, fascinați de parade, expoziții și luminile tricolorului. Cum a arătat Ziua Națională a României în Capitală
Bucureștenii, fascinați de parade, expoziții și luminile tricolorului. Cum a arătat Ziua Națională a României în Capitală

După parada militară, surprizele plăcute nu s-au terminat pentru bucureșteni. Lângă Arcul de Triumf au putut admira o expoziție cu tehnică militară de ultimă generație.  

„Minunat, nu vedem nimic”. Cum a fost admirată parada de Ziua Națională în București. Spectatorii au făcut echilibristică
„Minunat, nu vedem nimic”. Cum a fost admirată parada de Ziua Națională în București. Spectatorii au făcut echilibristică

Peste 80 de parade au avut loc în toată țara de 1 Decembrie, cea mai amplă fiind, ca în fiecare an, în București.  

Recomandări
Probleme pentru Rusia. Arma trimisă de un aliat a eșuat și „face lucruri nebunești” pe frontul din Ucraina
Probleme pentru Rusia. Arma trimisă de un aliat a eșuat și „face lucruri nebunești” pe frontul din Ucraina

Una dintre armele pe care Rusia le-a primit din partea unui aliat de bază s-a dovedit a fi prea slabă în războiul din Ucraina.

Motivul oficial pentru care AstraZeneca a fost nevoită să retragă de pe piață, la nivel mondial, propriul vaccin anti-Covid
Motivul oficial pentru care AstraZeneca a fost nevoită să retragă de pe piață, la nivel mondial, propriul vaccin anti-Covid

AstraZeneca a anunţat marţi că retrage la nivel mondial vaccinul său anti-COVID-19 din cauza unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile". În prezent, compania se confruntă cu un proces din cauza efectelor secundare rare.  

Ploi torențiale, grindină și vijelii în mai multe județe. Zonele lovite de furtuni. HARTĂ
Ploi torențiale, grindină și vijelii în mai multe județe. Zonele lovite de furtuni. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o avertizare cod galben de furtuni, valabilă, până la ora 23:00, în mai multe zone din ţară.