De la Măgurele, a ajuns în armata SUA și director la GoPro. CEO-ul companiei a venit special la interviu ca să o laude

×
Codul embed a fost copiat

E 8 dimineaţa la San Mateo, în Sillicon Valley. În câteva imobile vecine cu sediul producătorului de maşini electrice Tesla, deţinut de celebrul Elon Musk, îşi fac apariția angajaţii, rând pe rând.

În interior e deja activitate. Unii joacă fotbal de masă, alţii se pregătesc să facă yoga şi stretching. Iar la etaj a început o şedinţă în care o echipă face comparaţii între produse mai noi sau mai vechi.

Compania la care sunt angajaţi foarte mulți tineri este GoPro, cel mai mare producător de camere video de acţiune. Sunt folosite în toată lumea, de la sportivi de performanţă, la tineri entuziaşti care îşi filmează vacanţele, până la televiziuni din toate ţările. Micuţa cameră ataşată de corp, de maşină sau de orice echipament sportiv a cucerit mapamondul în doar câţiva ani. Media de vârstă în firmă este sub 30 de ani şi aproape toţi sunt din zona IT. Excepţie face ea: e româncă, e în firmă din 2013 şi înainte să proiecteze camere mici de filmare, a lucrat pentru armata americană, în aviaţie şi explorări spaţiale.

Ingrid Cotoros, director GoPro: “Înainte lucram pentru Lockheed Martin, care este unul dintre cei mai mari contractori din domeniul apărării, pentru guvernul Statelor Unite.

Citește și
parada targu jiu
Pregătiri intense în Târgu Jiu pentru prima paradă militară organizată de 1 Decembrie
„Plătește-ne 184 de miliarde de dolari înapoi, Zelenski. Atunci Ucraina va putea fi numită din nou o țară independentă”

Acolo lucram la o companie de ”space sistems”, sisteme pentru spaţiu, şi lucram pe inginerie termică pentru sateliţi.”

Ingrid Cotoros şi-a dat doctoratul în fizică, lucrând din 2002, până în 2013, la proiecte secrete pentru armata americană, însă a avut îndrăzneala să o ia de la zero, în cu totul alt domeniu.

Ingrid Cotoros: “În viaţă, destul de des trebuie să reevaluezi, să vezi ce te face fericit, eu prin chestiile astea merg, destul de des. Mă gândesc la ce ne face fericiţi ca o familie, ce mă face fericită pe mine.

Şi de la termodinamică spaţială, astăzi e director şi conduce departamentul care se ocupă de stabilizarea imaginii şi sunet, pentru camere mici, ce surprind cele mai bune unghiuri de filmare şi pe care le testează în primul rând ei, la birou, înainte să le lanseze.

Ingrid Cotoros: “Noi suntem atenţi la fiecare detaliu, la calitatea imaginii, cât de repede faci tranziţii dintr-o scenă în alta, cât de repede expunerea, balansul albului, cât de sharp e, care e nivelul de zgomot.

Munca lor pare o joacă, o continuă distracţie, iar Ingrid simte că întinereşte făcând parte dintr-un colectiv de oameni cărora le place aventura. De altfel şi ea e pasionată de drumeţii şi odată pe lună îşi scoate colegii pe coclauri, în California şi Nevada, unde fotografiază şi filmează experienţele de weekend.

Ingrid Cotoros: ”E dinamic, noi aici ne simţim ca o familie. Acum a pornit aşa un zvon, că eu iau oamenii în marşuri letale! A fost destul de greu să îi aduc înapoi.” 

Până să ajungă în Statele Unite ale Americii, Ingrid a absolvit Institutul de Fizică de la Măgurele, fiind considerată unul dintre cei mai serioşi studenţi din facultate. Ani la rând a fost premiantă la Olimpiadele Naţionale de Fizică, toţi profesorii îi observau sclipirile de geniu şi ea visa şi era încurajată să ajungă profesor universitar, în România. Într-o seară, după cursuri, la Măgurele, a trăit un moment care i-a marcat tot cursul vieţii.

Ingrid Cotoros: “Stăteam undeva în Bucureşti şi făceam pregătire la Măgurele şi ne lua un autobuz, un autocar. Şi am stat în spatele unui autobuz să plece din staţie şi am văzut unul din profesorii noştri care era şi la facultate şi la Măgurele cum era super îngrămădit în autobuzul ăla şi stătea cumva pe geamul din spate, lipit de geam, într-o îngrămădeală extrem de mare. Și chestia aia m-a făcut să mă gândesc cum poţi fi tu un om atât de educat, să ai numele tău, să ai un renume şi să mergi la lucru în stilul ăsta. Ce sistem e ăsta în care un om atât de educat să meargă la lucru aşa?

O singură imagine i-a adus în faţa ochilor situaţia educaţiei şi domeniul cercetării de la noi, care la nivelul anilor 2000 era, oricum, mult mai slab finanţat decât în prezent. Atunci a decis să emigreze şi să ajungă într-o țară care scoate în față elitele, le valorifică şi întreaga societate beneficiază de pe urma pregătirii lor. În America, a luat cu ea cunoştinţele din fizică, accentul moldovenesc şi visul de a reveni în România, când societatea noastră va suferi o schimbare majoră.

Ingrid Cotoros: “Să preţuim oamenii de valoare şi mai puţin, ştiu eu, şmecheria. Să preţuim oamenii de valoare, să preţuim educaţia, să preţuim că se investeşte, că le pasă de ceilalţi, le pasă să producă chestii interesante. Aici simt ce se preţuieşte mai mult, un om de valoare se preţuieşte mai mult!

Ar vrea ca la un moment dat să revină la Bucureşti, unde să îşi deschidă propria afacere, cu tineri ingineri pricepuţi, de la noi. E conectată însă la realitatea politică românească, ţine legătura permanent cu părinţii din Moldova şi sora aflată la Bucureşti şi, de doi ani, postează pe contul ei de Facebook mesaje de susţinere pentru românii care ies în stradă şi protestează împotriva corupţiei şi a legilor care încurajează corupţia.

Ingrid Cotoros: “O chestie pe care valorile mele personale, care îmi taie entuziasmul, este corupţia şi clasa politică! E un feeling personal, e împotriva valorilor mele personale. Eu am un sistem de valori, mă uit la ce găsesc. Aşa iau deciziile în viaţă, mă uit la compania asta, împărtăşim aceleaşi valori, mă simt ok. Aşa mă uit şi la ţara în care sunt!

Povesteşte că doar câţiva dintre foştii ei prieteni, din facultate, mai sunt în ţară, restul s-au împrăştiat prin lume, în mediul academic sau în cel privat. Cunoaşte şi situaţia din Brazilia, tara soţului ei, şi spune că e comparabilă cu cea din România, în privinţa sărăciei, a infrastructurii şi nivelului de corupţie, deşi suntem stat membru al Uniunii Europene.

Rareș Năstase: ”Dacă nu plecai, ce făceai în România?”
Ingrid Cotoros
: ”Mi-ar fi plăcut să lucrez cu tineri olimpici şi să găsesc vârfuri.
Rareș Năstase: ”Ai fi fost profesor?
Ingrid Cotoros: ”Probabil că da, aş fi căutat oameni care apreciază cartea şi cunoştinţa mai mult decât alte chestii şi aş fi investit în oameni, aşa.

Lucrează într-o companie al cărei motto este că oricine poate fi un erou. Şi cu fiecare model nou, la care lucrează, provocarea este să aducă performanțe cât mai bune. Cel mai nou model are o stabilizare excelentă a imaginii şi filmează la rezoluţie mare, face fotografii mai bune şi are sunet de calitate, fiind în acelaşi timp rezistent la apă, fără să mai aibă nevoie de carcase subacvatice, ca până acum.

Însuşi CEO-ul şi fondatorul companiei, un surfer californian ajuns intre timp multi-miliardar, pentru că a avut ideea de a-şi filma aventurile cu placa, în ocean, a acceptat să fie prezent la întâlnire, să o laude pe Ingrid.

Nick Woodman, CEO și fondator GoPro: ”Nu puteam construi camerele pe care le facem şi nu puteam avea inovaţia pe care o aducem în fiecare an dacă nu ar fi oameni ca Ingrid! Inteligența ei, capacităţile, spiritul de conducător şi oamenii pe care îi atrage.

Colegă din Japonia: ”E un bun exemplu, un bun leader, a vorbit de curând la un eveniment, de obicei la astfel de evenimente vin cei din top management, şi ea a vorbit şi a fost minunată. Mă bucur să o văd, este foarte încrezătoare şi un caracter bun.

Coleg din Franța: ”Ingrid este uimitoare, un coleg bun. Și eu vin din Europa, sunt francez, şi e bine că avem oameni din toată lumea. E un fel de star, aici la noi, în echipa de inginerie. E uimitoare!

Ingrid este măritată cu un cercetător brazilian, emigrant la rândul său, şi au împreună 3 copilaşi. Lor le dedică tot timpul liber, ies la ocean în weekenduri, iar în vacanţele copiilor i-a adus şi în România, şi în Brazilia. Călătoreşte mult, în interes de serviciu. A fost de curând într-o delegaţie mai lungă, în China, dar astă vară a ajuns şi la Bucureşti, unde firma a deschis anul trecut o subsidiară, în care lucrează 50 de români.

Ingrid Cotoros: ”Chestia asta a plecat de pe partea de software, ne uitam la un centru unde să facem web development, te uiţi la piaţa unde găseşti o piaţă educată.

Au găsit la Bucureşti tineri bine pregătiţi, iar lansarea din România a fost marcată printr-un eveniment inedit, filmat cu cea mai nouă cameră, când un sportiv american a fost invitat să se dea cu parapanta, uluitor, printre crestele Carpaţilor.

Şi nu e coincidenţă că decizia de locare a unei părţi din activitate tocmai în ţara noastră s-a petrecut după venirea ei în firmă, după ce americanii au aflat ce randament dau românii în zona de IT.

Coleg american: “Ingrid e vedeta noastră, ne simţim norocoşi să o avem, conduce unul din cele mai importante departamente de aici. Calitatea imaginii este cu ce ne ocupăm noi şi suntem norocoşi că o avem. Personal, m-am bucurat că vine din România, am fost la biroul din Bucureşti, un loc minunat, oameni pregătiţi acolo.

A ales Statele Unite şi California, unde se simte împlinită. Putea face carieră în sistemul universitar american sau în inginerie spaţială, dar a ales să facă performanţă în mediul privat, într-o lume relaxată, în care munca se face cu zâmbetul pe buze şi în care inteligenţa şi priceperea ei sunt extrem de apreciate.

Ingrid Cotoros: ”Eu sper că România o să găsească oamenii buni care să aducă valorile corecte şi să înceapă să schimbe de la cap valorile pentru societate.

Ingrid Cotoros e în pas cu cele mai noi tendinţe în ştiinţa audio-video şi pune umărul la cele mai noi tehnologii care cuceresc mapamondul. O lume în care viitorul înseamnă viaţa filmată pas cu pas, în care oamenii sunt eroii propriilor poveşti şi fiecare poate fi uimitor, un univers în care totul pare posibil şi amintirile sunt înregistrate spectaculos. Pentru că o româncă de elită lucrează la asta.

Articol recomandat de sport.ro
Sârbii mulțumesc românilor: "Gest minunat! Nu degeaba se spune că românul are doar trei frați"
Sârbii mulțumesc românilor: "Gest minunat! Nu degeaba se spune că românul are doar trei frați"
Citește și...
Cum se pregătește orașul Marii Uniri pentru Ziua Națională. 1.800 de militari vor defila la paradă
Cum se pregătește orașul Marii Uniri pentru Ziua Națională. 1.800 de militari vor defila la paradă

În Alba Iulia, repetiţiile pentru parada de 1 Decembrie sunt în toi. 1.800 de militari vor defila în oraşul Marii Uniri. Autorităţile, au arborat miercuri şi ultimele steaguri pe străzi, iar anumite blocuri vor fi iluminate în culorile naţionale.

Pregătiri intense în Târgu Jiu pentru prima paradă militară organizată de 1 Decembrie
Pregătiri intense în Târgu Jiu pentru prima paradă militară organizată de 1 Decembrie

Traficul a fost deviat miercuri timp de câteva ore la una dintre intrările în Târgu Jiu, inclusiv bulevardul din zona Coloanei Infinitului, pentru ca militarii să poată face în voie repetiţiile pentru parada de 1 Decembrie.

Cum vor circula trenurile de 1 decembrie. Anunțul CFR
Cum vor circula trenurile de 1 decembrie. Anunțul CFR

CFR Călători anunță că în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie vor fi suplimentate cu vagoane trenurile către cele mai solicitate destinații.

Documentarul care va prezenta, în premieră, imagini color cu Regina Maria, difuzat de 1 Decembrie, pe Pro TV
Documentarul care va prezenta, în premieră, imagini color cu Regina Maria, difuzat de 1 Decembrie, pe Pro TV

România a avut o regină care şi-a dedicat întreaga viaţă ţării. Se numea Maria şi ar fi putut să ajungă pe tronul Marii Britanii, însă a ales să îngrijească soldaţi români pe front.

Recomandări
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală

De departe, cea mai poluată zonă din România este regiunea București-Ilfov.

Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”
Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”

Doliu în lumea gimnasticii. Bela Karolyi, legendarul antrenor care a scris istorie cu Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, a murit în Statele Unite, la vârsta de 82 de ani.

Decizia fără precedent a SUA care poate schimba cursul războiului. Joe Biden le-a dat ucrainenilor permisiunea
Decizia fără precedent a SUA care poate schimba cursul războiului. Joe Biden le-a dat ucrainenilor permisiunea

Administraţia preşedintelui Joe Biden ar fi ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul teritoriului rus, susțin surse citate de agenția Reuters.