Documentarul care va prezenta, în premieră, imagini color cu Regina Maria, difuzat de 1 Decembrie, pe Pro TV
România a avut o regină care şi-a dedicat întreaga viaţă ţării. Se numea Maria şi ar fi putut să ajungă pe tronul Marii Britanii, însă a ales să îngrijească soldaţi români pe front.
Iar atunci când nimeni nu credea că ţara noastră mai are o şansă, s-a implicat în politică.
Poate că România, aşa cum o cunoaştem astăzi, nu ar fi existat fără ea. Pornind de la jurnalele pe care le-a scris însăşi regina Maria, John Florescu, producătorul care a realizat şi documentarul despre viaţa regelui Mihai, ne dezvăluie cine a fost Regina Maria, şi cum a arătat istoria, văzută prin ochii ei.
Marți seară are loc avampremiera documentarului "Maria - inima României" care va fi difuzat de 1 decembrie, la Pro TV.
Regina Maria: "Tot ce pot face este să sper. Toată viaţa am sperat, indiferent cât de grea este viaţa, întotdeauna îţi rămâne speranţă."
Documentarul "Maria - inima României" ne prezintă file din istorie pe care puţini le cunosc. Pentru prima oară vom vedea imagini color din acele vremuri, pentru care specialiştii au lucrat timp de câteva luni. Vom putea auzi şi vocea adevărată a reginei, fără distorsiunile cauzate de tehnologia din anii 1920.
John Florescu: "Poate cel mai greu a fost să ajustăm culorile. Să oferim imagini color ale celui de-al Doilea Război Mondial. Am fost foarte atenţi la detalii, culoarea rochiei, ce culoare avea eşarfa, ce culoare avea trenul cu care a călătorit în SUA, chiar şi acoiperisul trenului."
Deşi ar fi putut să devină Regina Angliei, nepoata reginei Victoria, regina Maria a preferat să se căsătorească cu Ferdinand şi să se mute într-o ţară nu foarte cunoscută. În timp s-a legat de popor şi de acest pământ.
Aşa că s-a implicat că regină în toate momentele de cumpănă din istoria noastră. Nu întâmplător s a spus despre ea
În 1919, regina Maria a însoţit la Paris delegaţia română, pentru a obţine recunoaşterea graniţelor României Mari la Conferinţa de Pace de după Primul Război Mondial. Aici suverana României câştiga inima parizienilor ajutată atât de relaţiile de familie cât şi de imaginea de eroism pe care şi-a construit-o în timpul războiului.
John Florescu, producător: "Am mers să discut cu fostul prim ministru al Ungariei. Am stat de vorbă cu el pentru că voiam să văd punctul lui de vedere asupra Transilvaniei. Iar el mi-a spus "e păcat că Ungaria nu a avut o regină Maria la Paris". Iar cred că asta spune multe despre meritul pe care l-a avut în ceea ce priveşte unirea Transilvaniei cu România."
Popularitatea reginei a ajuns până la New York, unde a fost întâmpinată cu fast în 1926.
Considerată cea mai frumoasă şi mai elegantă regină din Europa acelor vremuri, Maria a României era şi o femeie curajoasă care nu şi a pierdut optimistmul nici în cele negre vremuri de foamete şi război.
Trevor Poots, scenarist și regizor: "Sper că după ce oamenii vor vedea acest film să spună nu ştiam nimic despre asta, dar mă bucur că am aflat atât de multe lucruri noi despre România şi despre cum România a devenit ceea ce este astăzi, decât ştiam înainte."
Pe 1 decembrie, românii o vor vedea pe femeia care a schimbat istoria, aşa cum era ea: hotărâtă, pasionată, empatică, independentă, uneori şireată, dar care a trecut şi prin multe suferinţe.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!