Alexandra, tanara de 17 ani care a dus steagul Romaniei pe cei mai inalti vulcani din lume. "Si romanii pot ajunge unde vor"

×
Codul embed a fost copiat

Cu harta Romaniei atarnata intr-un medalion la gat si cu tricolorul in mana, Alexandra Marcu a urcat pe 5 dintre cei mai inalti 7 vulcani ai lumii. Are doar 17 ani si este deja unul dintre cei mai cunoscuti alpinisti romani.

1 decembrie 2013. In mijlocul junglei din Papua Noua Guinea, la 13.000 de kilometri departare de muntii Carpati, tribul Mandika sarbatoreste ziua nationala a Romaniei.

Cu un zambet detasat o tanara de 17 ani deseneaza tricolorul pe fruntile copiilor. Nu se teme, desi se afla in mijlocul unui conflict tribal. Foloseste macetele localnicilor pentru a taia panglicile rosii galben si albastre pe care apoi le ofera cadou.

"Cred ca toti papuasii stiau ca sunt doi romani acolo si ca 1 Decembrie este ziua Romaniei. Imaginati-va papuasi cu 3 tatuaje cu rosu, galben si albastru pe fata", spune Alexandra. 

Citește și
Alba Iulia
Parada militara de Ziua Nationala la Alba Iulia. Klaus Iohannis este asteptat la evenimentul de 1 Decembrie
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

La 17 ani, Alexandra Flavia Marcu face parte din tanara generatie de alpinisti ai Romaniei.

"Pentru mine nu e doar muntele, eu nu sunt o obsedata care vede doar muntele, precum caii care au chestiile alea la ochi sa vada doar in fata. Fac poza de varf, cobor, incepe petrecerea, calatoritul, socializarea cu oamenii locali. Vreau sa cunosc cat mai multe din lumea asta."

Anul trecut a fost desemnata exploratorul anului de Societatea Nationala de Geografie dupa ce, alaturi de tatal sau, a escaladat 5 din cei mai inalti 7 vulcani ai lumii.

"Prefer sa spunem am urcat. noi nu cucerim muntii , le cerem permisiunea de a urca pe ei", mai spune Alexandra Marcu.

"Am inceput sa urc pe munte, si pe piciorusele mele si in spate la varsta pe 2 ani. Apoi, la varsta de 12 ani am reusit prima performanta mare sa urc pe varful Mont Blanc, alaturi de tata. Am ajuns acolo chiar de ziua lui", isi aminteste Alexandra.

Din Bucegi si Apuseni pana in Iran sau Mexic

Peste tot pe unde a fost din Iran, pana in Mexic, Rusia, Georgia sau varful Kilimanjaro, denumit acoperisul Africii, Alexandra a ridicat deasupra norilor tricolorul Romaniei.

Dragostea pentru munte si drumetii o mosteneste de la parinti. La 2 ani, o luau cu ei in Retezat, Apuseni sau Bucegi.

"N-am crescut-o nicio clipa in cultura asta a fricii. Nu alerga ca o sa cazi. Nu te urca in copac ca o sa zbori. Nu mangaia un caine ca te musca", spune tatal ei.

"Mama, ca sa ma faca sa continui urcusul, imi spunea intotdeauna ca este un spiridus al muntelui si eu visam ca o sa il gasesc si sa il aduc acasa si sa imi devina cel mai bun prieten. Si tot mergeam asa. Hai Alexandra ca e spiridisul. Mai mergeam. Mami, unde e spiridisul? Pai o plecat hai sa mai mergem"

Inca de atunci parintii i-au daruit un medalion ca sa-i aduca aminte unde sa se intoarca, oricat de departe este.

"Lantisorul asta l-am primit cand aveam 5 ani. Parintii mei mi l-au dat sa nu ma pierd in lume. Spuneau ca de fiecare data cand am un dubiu, sa il pun pe harta lumii si unde se potriveste sa ma duc acolo ca vor fi oameni prietenosi."

"Banii sunt doar un eliberator de limitari"

Acasa si-a facut un coltisor cu suveniruri adunate din toate calatoriile. Nu sunt lucruri scumpe, ci cu valoare sentimentala.

"E mai important sa cresti la nivel spiritual decat material. Banii sunt doar un eliberator de limitari. In opinia mea, nu trebuie sa acumulezi lucuri materiale, trebuie sa acumulezi cunostinte, sa te imprietenesti cu oameni, sa evoluezi."

Langa suveniruri sta rezemat de biblioteca panoul viselor.

"Sa ajung pe urmatorul vulcan, sa invat copiii sa schieze, sa calatoresc, sa dansez profesionist. Sa tin discursuri motiviationale. Le-am pus pe majoritatea la prezent. Invat, tin, ca si cum fac acum, nu ca si cum ar fi in viitor. Imi impun asta."

In Deva si in satele din jur multi oameni o recunosc deja pe strada. Este fata care a dus tricolorul pe cele mai inalte culmi ale lumii. Alexandra este relaxata si naturala oriunde ar fi. In miljocul junglei, pe varf de deal sau alaturi de colegii de liceu.

Naturala si pe munte, si la scoala

"Nu o controlam pentru ca invata bine. Nu am avut pretentia sa fie in varful clasei, dar atata timp cat este intre primii 10, totul este in regula", spune mama Alexandrei.

"Intotdeauna i-am spus ca mintea ei trebuie sa fie ca un paraias de munte. Sa sara din piatra in piatra. Ping ping ping. Ei nu ii trebuie mult sa invete niste lectii", spune si tatal ei.

O libertate care da rezultate. In carnetul rar verificat de parinti majoritatea notelor sunt de 10. A participat si la olimpiade de franceza sau geografie. Iar la scoala profesorii o apreciaza pentru ca nu invata pe de rost, ci trece totul prin filtrul propriilor experiente.

"Anul trecut a avut o foarte interesanta lucrare stiintifica cu o comparatie intre piramidele mexicane pe care le-a vazut cand a fost in Mexic si piramida Retezatului. Deci a comparat varful si Masivul Retezat cu o piramida", spune una dintre profesoarele Alexandrei.

"E o fata foarte complexa si nici n-are iubit. Baietii sunt intimidati de puterea caracterului ei. Si eu as fi intimidat", o descrie una dintre colege.

Ii place mult sa danseze si ii pare rau ca la petreceri baietii sunt cam timizi.

"Sunteti timizi. Pai trebuie sa invatati sa iesiti in lume, sa luati orice oportunitate. Serios, te invita 3 fete frumoase la dans si stai sa te joci pe telefon si nu stii sa dansezi decat pe melodii naspa si doar cand esti beat", le reproseaza Alexandra baietilor.

A luat lectii de dans si nu se sfieste sa invete pe oricine doreste. Seara, de cateva ori pe saptamana se duce la antrenamente.

Lucreaza cot la cot cu luptatori K1 , boxeri si alti sportivi de performanta. Este singura fata dintr-un grup caruia i-a castigat respectul prin felul ei de a fi. Locul sau preferat este insa retras si linistit. O biserica simpla, pe un varf de deal, din satul vecin.

"Mie imi plac foarte mult bisericile mici, pe mine nu ma impresioneaza o catedrala de exemplu", spune Alexandra.

Inainte de fiecare calatorie se spovedeste. Pentru Alexandra Dumnezeu inseamna libertatea de a alege si de a fi tu insuti.

"Iti da voie sa ai liberul arbitru. Iti da voie sa alegi. Vrei sa faci aia sau nu vrei sa faci aia. Eu cred ca El nu iti impune sa crezi in El. Tu daca vrei crezi, daca nu vrei nu crezi."

Pe viitor vrea sa fie ghid turistic si monitor de schi. Deja in vacante i-a invatat pe copii vecinilor sa schieze.

Peste tot pe unde se umbla ii invita pe straini sa vina in Romania. Pe cativa i-au cazat la ei acasa si i-au dus in munti. Si nu rateaza nicio ocazie sa isi exerseze cunostintele in franceza, engleza sau spaniola

Pe langa scoala, dans, olimpiade la geografie si franceza, antrenamente, lectii de schi, Alexandra se pregateste pentru urmatoarea expeditie. Cea mai dificila de pana acum. Peste cateva saptamani va aseza tricolorul romaniei pe cel mai inalt vulcan din lume Ojos del Salado, din Chile. Urmeaza varful Sidley din Antarctica si multe altele.

"Cand ajung acolo pe varf cu steagul Romaniei si pot sa arat ca uite si romanii pot sa ajunga unde isi doresc, asta pentru mine e o mare realizare", e concluzia Alexandrei.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
ZIUA NATIONALA A ROMANIEI. 4000 de persoane au asistat la parada, in Bucuresti. Cele mai importante momente ale ceremoniei
ZIUA NATIONALA A ROMANIEI. 4000 de persoane au asistat la parada, in Bucuresti. Cele mai importante momente ale ceremoniei

www.stirileprotv.ro a transmis LIVE parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in Piata Constitutiei din Bucuresti.

Parada militara de Ziua Nationala la Alba Iulia. Klaus Iohannis este asteptat la evenimentul de 1 Decembrie
Parada militara de Ziua Nationala la Alba Iulia. Klaus Iohannis este asteptat la evenimentul de 1 Decembrie

Dupa multa vreme in care parada militara de Ziua Nationala a lipsit de la Alba Iulia, anul acesta va fi organizata o manifestatie si in locul in care s-a infaptuit Marea Unire.

Petrecerile cu ocazia Zilei Nationale au inceput in avans. Turistii ajunsi la munte profita de weekend-ul prelungit
Petrecerile cu ocazia Zilei Nationale au inceput in avans. Turistii ajunsi la munte profita de weekend-ul prelungit

La munte, startul petrecerilor de 1 decembrie s-a dat inca de sambata seara.

Recomandări
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj

Acuzaţii de spionaj, zboruri private, ferme de troli, un precedent juridic periculos la adresa democraţiei şi umbra lui Traian Băsescu au marcat campania electorală pentru prezidenţiale.

Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă
Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă

Vladimir Putin a anunțat că Rusia dispune de un stoc semnificativ de rachete „noi și puternice”, gata de utilizare. Liderul de la Kremlin a solicitat, într-o intervenție televizată, începerea producției în masă pentru Oreșnik, o rachetă hipersonică testat

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.